Thomas Van Der Plaetsen maakt op de Universiade in Gwangju (Zuid-Korea) zijn comeback op de tienkamp. Afgelopen nacht en deze voormiddag (onze tijd) werkte hij er de eerste proeven af.

Update 7u00 

Op de 100m kwam Van Der Plaetsen tot 11″34, dertig honderdsten boven zijn persoonlijke beste. Hij werd er derde mee in zijn reeks en voorlaatste over alle 17 atleten. De Canadees James Turner tekende met 10″86 meteen voor een sterke opener.

In het verspringen, één van de betere nummers van VDP, kwam onze voormalige nationaal recordhouder tot een beste sprong van 7m08, goed voor een derde prestatie. Hij behaalde die beste poging pas bij zijn derde van drie pogingen, nadat hij twee foutpogingen liet optekenen (oef!). Van Der Plaetsen sprokkelde er 833 punten en schoof meteen op naar de derde stek in het klassement. Ook op het tweede nummer van de dag ging de winst naar Turner met een winnend 7m15. Ook de Fransman Jeremy Lelievre bleef Van Der Plaetsen nog met 2 cm voor.

Van Der Plaetsen leek op dreef, want in het kogelstoten bleef hij met 13m75 amper een half metertje onder zijn persoonlijke beste, maar deed hij wel 18 centimeter beter dan tijdens zijn beste meerkamp (WK in Moskou 2013). Hij zette er een vierde prestatie onder alle meerkampers mee neer.

Update 11u00

Van Der Plaetsen springt zomaar eventjes over 2m10 in het hoogspringen. Hij doet daarmee maar liefst 5cm beter dan tijdens zijn persoonlijk record op de tienkamp en moet alleen de Duitser Alex Rene Stauss voor zich dulden, die over 2m13 gaat. Na vier onderdelen stijgt hij in de ranking naar de tweede plaats met 3228 punten en amper op 59 punten van de leider na het hoogspringen Alex Rene Stauss.

Met 3228 punten zit hij amper 135 punten onder zijn persoonlijk record. Toch wel heel erg sterk tijdens zijn eerste tienkamp na zijn comeback.

Update 12u50

Een wat tegenvallende afsluiter van dag 1, de 400m, voor Van Der Plaetsen. Met 50″42 wordt hij dan wel derde in de eerste reeks, hij heeft al bewezen dat hij een stukje sneller kan. Zijn PR op het nummer staat sinds 2011 in Ostrava op 48″64 en ook tijdens zijn recordtienkamp in Moskou liet hij een beduidend snellere tijd optekenen: 49″00. De tijd levert hem 795 punten op op dit onderdeel. VDP sluit dag 1 af met 4023 punten. Nog altijd op schema dus voor de 8000ptn-grens.

Van Der Plaetsen sloot de eerste dag af op de tweede plaats. De leidersplaats is in handen van de Duitser René Strauss (4094 punten).

Kijken wat hij morgen vermag. Hoe dan ook al een knappe prestatie voor een comeback.

 

Van Der Plaetsen won twee jaar geleden de Universiade in Kazan.

Bekijk alle uitslagen hier.

Een live-stream vind je via WatchAthletics.