Na een glansrijk indoorseizoen kan Jente Hauttekeete met terechte ambitie naar de zomer kijken. De belofte vestigde deze winter een persoonlijk record van 6.059 punten op de zevenkamp en verbeterde op bijna alle nummers zijn vorige topprestatie. Het EK beloften in Espoo staat met stip genoteerd als hoofddoel. Mits een mooie score volgt daarna misschien wel een eerste seniorenkampioenschap. Wij blikken met hem vooruit.

Jente Hauttekeete maakte de voorbij winter op nagenoeg alle vlakken progressie en onderweg slaagde hij erin een karrevracht aan persoonlijke records af te leveren. “Ik mag terugkijken op een zeer geslaagd indoorseizoen waarin ik inderdaad op bijna elke discipline mijn PR kon verbeteren. Dat deed deugd nadat ik vorig jaar regelmatig last had van een rugblessure. Die hebben we nu helemaal onder controle. Bij een slechte landing durf ik soms nog iets voelen, maar dankzij de oefeningen van de kine vangt mijn rug die schokken nu goed op.”

Alleen op de 60m horden kwam er geen persoonlijk record: “Maar met 8”11 kan ik wel redelijk tevreden zijn”, vertelde Hauttekeete daarover. In de springnummers kreeg de KAAG-atleet dit seizoen loon naar werken: “Ik ben vooral heel tevreden dat ik eindelijk de vijfmetergrens overschrijdt in het polsstokspringen en dat ik mijn PR in het verspringen nog eens verbeterde. Vorig jaar stagneerde dat een beetje, maar door elke week een verspringtraining af te werken in plaats van één om de twee weken hebben we duidelijke vooruitgang geboekt.”

Jente Hauttekeete – Foto: Floryian Simar

Trainingsstage in Cyprus als voorbereiding voor Götzis

Hauttekeete werkte begin maart zijn laatste wedstrijden af op het BK voor beloften en nam daarna een weekje rust. “De trainingen hebben niet lang stilgelegen omdat mijn eerste tienkamp er al snel aankomt”, zo stelt de alleskunner die in het laatste weekend van mei zal debuteren op de gerenommeerde Hypomeeting in Götzis.

“In vergelijking met vorige zomer leggen we wat nieuwe accenten. We focussen ons op technische aspecten en de werpnummers omdat we voelen dat daar nog veel progressiemarge zit. Op training loopt het goed dus ik kijk er naar uit om dat op wedstrijd te beginnen testen. Mijn seizoen begint ook met speer- en discuswerpen op het PK.” Alvorens Hauttekeete eind april zijn seizoen op gang trekt, werkt hij nog twee trainingsweken af onder het Cypriotische zonnetje tijdens de topsportstage van de Vlaamse Atletiekliga.

Espoo als hoofddoel voor dit seizoen

In 2021 werd Hauttekeete Europees kampioen en vicewereldkampioen bij de junioren. Zo trad hij in de voetsporen van Thomas Van der Plaetsen die in 2009 eveneens Europees juniorenkampioen werd. Na dat juniorenkampioenschep pakte Van der Plaetsen in 2011 ook bij de beloften de Europese titel. Kan Hauttekeette ook dat tweede kunstje overdoen?

“We kunnen met een zestal deelnemers binnen 100 punten van elkaar eindigen. Ik maak deel uit van een sterke generatie waarin iedereen aan elkaar gewaagd is. Het podium is haalbaar, maar tegelijk kan ik met een degelijke prestatie ook zevende eindigen. Ik denk dat ik sowieso 8.000 punten nodig zal hebben om in de medailles te eindigen. Dat is een mooi doel en ik presteer normaal goed met wat druk.”

Jente Hauttekeete – Foto: Quinten Lafort

Dromen van het WK in Boedapest?

Voor het WK senioren in Boedapest lijkt de rechtstreekse limiet van 8.460 punten te hoog gegrepen. Als Götzis en Espoo een mooie score opleveren, is kwalificatie via de ranking toch niet ondenkbaar: “Het eerste doel deze zomer is absoluut Espoo, maar ik sluit Boedapest niet helemaal uit. Via de ranking maak ik kans”, vertelt de tienkamper.

Speculerend over welk puntentotaal dit seizoen binnen bereik ligt, toont Hauttekeete zich zelfzeker: “Ik verwacht dit seizoen toch 8.000 punten te halen. Met opgetelde persoonlijke records kom ik aan 8.222 punten en ik weet dat ik discus en speer nog een stuk kan verbeteren. Bij de junioren haalde ik 6.062 punten indoor waarna ik in de zomer aan 8.150 geraakte. Deze winter haalde ik bij de senioren 6.059 punten, dus hopelijk kan ik die lijn doortrekken en ook nu boven de 8.000 uitkomen.”

De tienkamper houdt nog wat alternatieven achter de hand: “Als het niet lukt om via de ranking naar het WK te gaan, kan ik ook nog op de Décastar Talence mikken. Ik betwist dit seizoen wel maximum drie tienkampen want ik neem ook gewoon heel graag deel aan individuele wedstrijden”, verduidelijkt Hauttekeete.