In ‘Atletieknieuws kort’ proberen we u aan de hand van korte, krachtige updates op de hoogte te houden van relevant nationaal en internationaal nieuws in de atletiekwereld. 

Zondag 31 juli – Ylio Philtjens bezorgt ons land goud op EYOF

Het Belgische atletiekteam op het Jeugd Olympisch Festival in het Slovaakse Banska Bystrica is met één medaille teruggekeerd naar België. Ylio Philtjens bezorgde ons land goud na een razendspannende finale in het polsstokspringen. Philtjens, die bij DCLA begeleid wordt door niemand minder dan Belgisch recordhouder Ben Broeders, moest in de finale hoger springen dan twee concurrenten uit Griekenland en Estland. Dat duo wipte namelijk telkens in hun eerste poging over 4m50 en 4m70.

Philtjens deed echter nog straffer dan zijn rechtstreekse concurrenten door over 4m95 te zweven. Op de Belgische ranglijst aller tijden bij de scholieren klimt hij op die manier naar de vierde plaats. Als scholier doet hij op dit moment 14 centimeter beter dan Broeders. Het BR bij de scholieren van Domitien Mestre bedraagt 5m25. Philtjens is nog altijd maar 16 en dus eerstejaarsscholier.

Vrijdag 15 juli – Paulien Couckuyt mag uit quarantaine en komt aan in Eugene

Na wat coronazorgen mag Paulien Couckuyt zich nu toch opmaken voor haar WK. Ze belandde na een positieve covidtest in quarantaine en bleef achter in het trainingskamp in Californië, maar is ondertussen uit isolatie. Ze arriveerde gisterenavond in Eugene.

Donderdag 14 juli – WK 2025 in Tokio

World Athletics heeft tijdens een congres in Eugene het WK atletiek van 2025 toegewezen aan Tokio. Binnen drie jaar kan daar het olympisch stadion hopelijk wel vollopen, nadat alles er vorig jaar tijdens de Spelen in een leeg stadion door moest gaan als gevolg van de coronapandemie. Tokio haalde het van Singapore, Nairobi en Silesia.

Dinsdag 5 juli – Dalemans stapje dichter bij EK

Eline Dalemans kwam dinsdagavond in actie in Barcelona. Op haar geliefkoosde 3.000m steeple was de Belgische kampioene goed voor een PR van 9’46″50. Dankzij die chrono wint Dalemans kostbare plaatsen op de Europese ranking. Het EK in München lonkt voor de atlete, die op de Flanders Cup in Ninove op een nog snellere chrono hoopt. Ook Pieter-Jan Hannes scherpte zijn PR aan op de steeple. Hannes klokte af na 8’48″33. De vice-Belgische kampioen moest in de slotfase gas terugnemen na een snelle openingskilometer. Op de 1500m ging de zege naar Jochem Vermeulen in 3’40″16, nadat de piste in Barcelona getrakteerd werd op een fikse stortbui.

Vrijdag 1 juli – Van der Plaetsen werpt speer naar PR in eigen Deinze

Een kleine week na zijn viervoudig BK-optreden kwam Thomas Van der Plaetsen vrijdagavond in actie op de avondmeeting in eigen Deinze. Van der Plaetsen deed het uitstekend voor zijn thuisclub. In het speerwerpen scherpte de meerkamper zelfs zijn PR aan tot 65m68. In het verspringen, de discipline waarin het vorig jaar gruwelijk fout liep op de Olympische Spelen in Tokio, noteerde hij 7m04.

Een inkijk in de revalidatie van Van der Plaetsen krijgt u hier.

Zaterdag 25 juni – Zhoya knalt naar toptijd op Franse kampioenschappen

Wie de naam Sasha Zhoya laat vallen, denkt spontaan aan het fabelachtige WR dat het Franse rastalent vorig jaar neerzette op het WK voor junioren. Sindsdien nam de nog altijd maar 20-jarige atleet afscheid van de lagere juniorenhorden. Op de Franse kampioenschappen in Caen maakte Zhoya echter indruk op de hoge horden. In de reeksen knalde hij naar 13″24, gevolgd door een onwaarschijnlijke 13″17. Onwaarschijnlijk omdat het pas zijn vijfde wedstrijd met seniorenhorden was. Het toptalent beschikt nu over de snelste Europese jaartijd én kan op het WK de strijd aan gaan met kleppers zoals Grant Holloway.

https://twitter.com/lachainelequipe/status/1540755379663036419

Vrijdag 24 juni – Iguacel moet op de valreep afhaken voor BK

Christian Iguacel behoorde op het BK AC in Gentbrugge tot de outsiders op de 400m. De voormalige Belgische kampioen op de baanronde moet echter een kruis over zijn atletiekweekend maken. Maag- en darmproblemen zijn de boosdoener in het geval van de atleet van LYRA. “Het team en ik hebben besloten geen risico’s te nemen om het vervolg van het seizoen niet te hypothekeren. Nu even volledig herstellen en dan hopelijk woensdag opnieuw fit voor Luik”, aldus Iguacel via Instagram.

Ook Tim Van de Velde is niet van de partij op het BK. De specialist op de 3.000m steeple kreeg ook af te rekenen met opspelende ziektekiemen en laat daardoor de 1500m links liggen. Van de Velde is al zeker van een ticket naar het EK in München op zijn geliefkoosde steeple.

Woensdag 22 juni – Thiam kijkt uit naar eerste wedstrijd op vernieuwde piste

In Luik is de Province Naimette Arena woensdag officieel ingehuldigdIn het vernieuwde stadion vindt volgende woensdag de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège plaats. Nafi Thiam is de headliner van de meeting en zal er deelnemen aan de 100 meter horden en aan het hoogspringen. Ook Anne Zagré, Rani Rosius, Eliott Crestan en Thomas Carmoy tekenen present in Luik.

“Het is altijd leuk om aan een wedstrijd in eigen stad te kunnen meedoen, voor eigen publiek”, aldus Thiam. “Ik kom hier altijd graag naartoe en ben blij dat er een gloednieuwe piste vlakbij mijn deur ligt. Dit jaar past de meeting perfect in mijn voorbereiding op het WK.”

Dinsdag 14 juni – Borlées voor het eerst sinds 2019 samen aan start van baanronde

KevinDylan en Jonathan Borlée komen dinsdagavond in actie in het Zwitserse Bern. Voor het eerst sinds augustus 2019 lopen de drie broers samen een 400m. In tegenstelling tot de Topsport Lebbeke Sprintmeeting in Oordegem opteert het trio in Bern wel voor een meeting van hoog niveau. Kevin Borlée is al zeker van het EK in München, zijn broers zijn dat individueel nog niet.

U kan de meeting in Bern live volgen via de Facebook-pagina van European Athletics.

Dinsdag 14 juni – Obasuyi en Van de Velde jagen op punten

Tim Van de Velde en Michael Obasuyi trokken de voorbije dagen naar Finland. Dinsdagavond neemt het duo deel aan de Paavo Nurmi Games in Turku, een meeting die deel uitmaakt van de Continental Tour Gold. Dat laatste betekent dat er veel punten voor de World Ranking te verdienen vallen én laat dat net zijn wat beide atleten nodig hebben. Obasuyi kan nog net die extra push op die ranking gebruiken om in alle rust naar het WK toe te leven. Van de Velde kan – indien hij op niveau presteert – zomaar vijf plaatsen stijgen op de ranking. In dat geval lonkt de top 45 en dus ook bijhorend WK-ticket. Van het EK is de atleet van DUFF al zeker.

U kan de Paavo Nurmi Games hier live volgen.

Zaterdag 11 juni – Geslaagde generale repetitie voor Kimeli in Duitsland

Vrijdagavond kwam Isaac Kimeli opnieuw in actie op een 5.000m. In het Duitse Hillesheim was onze landgenoot goed voor de zege in 13’16″99. Volgende week verschijnt Kimeli aan de start van de Diamond League in Parijs, waar hij droomt van een duik onder 13 minuten, al zou een bevestiging van zijn 13’04 van vorige week in Montreuil ook al mooi meegenomen zijn.

Zaterdag 11 juni – Vanoppen op zucht van podium

Thomas Vanoppen heeft zijn eerste jaar in de NCAA op een knappe manier afgesloten. Vanoppen liep in een tactische NCAA-finale naar de vierde stek in een tijd van 3’46″03. De zege ging naar Joe Waskom in 3’45″58. Bij het ingaan van de slotronde hing Vanoppen nog achteraan het pak. Dankzij een sterk eindschot legde hij dus beslag op die vierde plaats, amper 21 honderdsten boven een felbegeerde podiumplaats.

Dé prestatie van de avond in Eugene was zonder twijfel de finale van de 110m horden waarin Trey Cunningham naar 13″00 snelde. De 23-jarige Amerikaan zette op die manier een beste wereldjaarprestatie neer. Joseph Fahnbulleh knalde naar de sprintdubbel met zeges op de 100m én 200m. Vooral zijn 19″83 sprak tot de verbeelding. Moad Zahafi, een naam die een belletje doet rinkelen op Belgische bodem, knalde naar winst op de 800m in een scherpe 1’44″49.

https://twitter.com/WakeTrack/status/1535443639916273664

Woensdag 8 juni – Lespagnard krijgt Orde van Verdienste van BOIC

De trainer van Nafi Thiam, Roger Lespagnard, heeft woensdag de Orde van Verdienste van het BOIC ontvangen. Dat nieuws meldt het BOIC. Lespagnard volgt grote namen zoals Eddy Merckx, Gaston Roelants en Roger Moens op. Meeting director van de Allianz Memorial Van Damme, Kim Gevaert, ontving de trofee vorig jaar. Als coach leidde hij Thiam naar twee olympische titels, geen enkele Belgische atleet deed haar dat ooit voor. Zelf nam Lespagnard drie keer deel aan de Spelen als tienkamper met een 14de stek als beste resultaat.

Woensdag 8 juni – Thiam trekt naar Parijs

De rugproblemen van Nafi Thiam lijken meer en meer onder controle. In die mate zelfs dat Thiam zich op 18 juni voor het eerst aan een hoogspringcompetitie zal wagen. Thiam trekt dan naar de Franse hoofdstad Parijs voor de Diamond League. Komende zaterdag neemt de tweevoudige olympische kampioene de 100m horden en het verspringen voor haar rekening in Leiden.

Donderdag 26 mei – Rugklachten houden Hauttekeete weg uit Götzis

Europees juniorenkampioen Jente Hauttekeete zal zijn allereerste tienkamp als senior niet afwerken in het magische Götzis. Hauttekeete sukkelde de afgelopen weken met de rug en is onvoldoende hersteld om komend weekend in actie te komen in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor is Niels Pittomvils de enige landgenoot die naar Götzis trekt. Voor Pittomvils wordt het zijn eerste tienkamp sinds hij vorig jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen zijn achillespees scheurde.

https://www.instagram.com/p/CeBLUUGDpmz/

Zondag 22 mei – Meerkamplimieten én sterke Verhulst

Na de WK-limiet van Andreas De Lathauwer in Halle op zaterdag kon Ides Verhulst niet onderdoen. De scholier wierp zijn discus 57m85 ver, goed voor de tweede prestatie aller tijden en ruimschoots beter dan de EK-limiet. Er vielen nog twee limieten te noteren. Dai Keïta verzekerde zich van het EK voor scholieren op de tienkamp. In Griekenland totaliseerde Laura Van Den Brande 5.307 punten. Dankzij die score mag de atlete van AVKA zich opmaken voor het WK in Cali.

Zondag 22 mei – Moukrime komt goed voor de dag op Franse Interclub

Tarik Moukrime kwam in Reims in actie op de Franse Interclub. Moukrime pakte de zege voor zijn club in een niet onaardige 3’38″55 op de 1500m. In principe start de atleet volgende week op de IFAM in Oordegem.

Zondag 22 mei – Europees record voor McColgan

Daags na de Diamond League in Birmingham stond er een nieuw groot event op de planning aan de andere kant van de Noordzee. Eilish McColgan profiteerde van die gelegenheid om het Europees record op de tien kilometer scherper te stellen. Met 30’19 deed ze beter dan haar landgenote Paula Radcliffe (30’21). De zege in Manchester ging naar de Keniaanse Hellen Obiri, die de kersverse Europese recordhoudster amper vier seconden voorbleef.

https://twitter.com/EuroAthletics/status/1528331366559109120

Vrijdag 20 mei – Marcin Lewandowski stopt per direct met atletiek

Marcin Lewandowski zal geen afscheid in stijl nemen komende zomer. De Poolse legende op de middellange afstand focust op zijn familie. Het dochtertje van de 34-jarige atleet kwam onlangs ongelukkig ten val tijdens een turnles. Hij bleef aan de zijde van zijn dochter en trok niet naar het buitenland voor stages. Een ideale voorbereiding op het zomerseizoen kende Lewandowski op die manier niet. Net daarom hangt hij nu zijn spikes aan de wilgen. Na Adam Kszczot is de Poolse atletiekwereld dus een tweede grote naam armer. In 2010 kroonde Lewandowski zich tot Europees kampioen op de 800m. Bijna tien jaar later won hij brons op het WK in Doha op de 1500m. Op het EK indoor in 2019 wist hij ene Jakob Ingebrigtsen te verschalken op de 1500m.

Vrijdag 20 mei – Jogclub met William Van Dijck

Seppe Odeyn en Robrecht Paesen van ‘De Jogclub’ brachten een bezoekje aan William Van Dijck, wiens BR op de 3.000m steeple komende zomer 36 jaar wordt. Méér dan het beluisteren waard.

18 mei – Uurschema BK AC

Voor het eerst in jaren zal het BK AC niet in het Brusselse Koning Boudewijnstadion plaatsvinden, maar wel in het Wouter Weylandtstadion van RCG in Gentbrugge. Daarnaast zal het BK niet over twee, maar drie dagen gespreid worden. Op vrijdagavond staan tussen 18u30 en 21u40 naast een aantal reeksen ook zeven rechtstreekse finales gepland. Het volledige uurschema kan u hier raadplegen.

18 mei – Braun hangt meerkampspikes aan de wilgen

Onze noorderbuur Pieter Braun is topsporter af. Braun kwam onlangs nog in actie in Grosseto, maar moest die tienkamp afbreken door een zoveelste blessure. Op zijn 29ste was het de blessure te veel voor Braun, die de topsport uitwuift. Op het meest recente WK in openlucht behaalde Braun een top acht. Zijn beste tienkamp sloot hij af met 8.342 punten.

18 mei – Belgische selectie European 10.000m Cup

13 landgenoten voldeden aan de limiet om op 28 mei in actie te komen op de European 10.000m Cup in het Franse Pacé. Een viertal waagt zich op die datum aan 25 rondjes op de piste. Bij de vrouwen treden Nina LauwaertChloé Herbiet en Florence De CockSoufiane Bouchikhi is de enige man die zijn opwachting maakt. Bouchikhi kwam afgelopen weekend nog in actie op de Night of the 10.000m PB’s. Wil de atleet van RFCL kans maken op het EK in München, dan moet hij minstens onder 27’57 duiken (de derde Belgische tijd met het hoog op het EK op naam van Simon Debognies).

18 mei – Olympisch kampioen Jacobs opent seizoen met duik onder tien seconden

Marcell Jacobs moest zijn seizoensstart noodgedwongen uitstellen nadat hij in Kenia geveld werd door maagklachten. Op eigen bodem in Savona kreeg de italiaan een herkansing. De olympische kampioen noteerde 9″99 in de halve finales, weliswaar met te veel rugwind, om vervolgens 10″04 in de finale te klokken. Vorig jaar opende de Italiaan zijn zomerseizoen met een nationaal record van 9″95.

17 mei – Hejnova zet punt achter carrière 

Zuzana Hejnova, de Tsjechische specialiste op de lage horden, heeft besloten om op 35-jarige leeftijd een punt achter haar carrière te zetten. Hejnova was de eerste vrouw ooit die zichzelf als wereldkampioene kon opvolgen op de 400m horden. Tussendoor was ze ook goed voor olympisch brons in 2012. De atlete liep haar laatste wedstrijden in 2020. Ze kondigde vandaag aan dat ze moeder wordt.

16 mei – Hitte nekt Hendrix en Debognies

Simon Debognies en Robin Hendrix deden zondag een gooi naar de EK-limiet op de 5.000m in het Franse Montgeron. De hitte speelde het duo echter te veel parten. Na een perfecte doorkomst aan 3.000m in 8’00 stapten beide atleten uit de wedstrijd. Jimmy Gressier zette door en won in 13’26″84. “De lijst met namen die zijn uitgestapt, zegt genoeg. Te heet om snel te lopen. Dus uitstappen na acht ronden voelde aan als de juiste keuze. Risico’s nemen op medisch vlak is het niet waard, zeker omdat het nog vroeg op het seizoen is”, aldus Debognies via Instagram.

16 mei – Geen PR voor Vandenbussche in Kopenhagen

Hanna Vandenbussche wilde zondag in Kopenhagen haar PR op de marathon aanscherpen. De wind gooide roet in het eten van haar PR-plannen, maar Vandenbussche deed het niet onaardig met 2u35:25, een kleine minuut boven haar beste marathon. De afgelopen weken sukkelde de atlete van AVR met een voetblessure. “De wind maakte een PR moeilijk, maar ik heb gegeven wat ik kon.”

16 mei – PR voor Verbruggen, Lauwaert afgeremd door maagproblemen

In Riga deden Hanne Verbruggen en Nina Lauwaert een gooi naar een knappe halve marathon. Maag- en darmproblemen staken een stokje voor een eventuele toptijd in het geval van Lauwaert, die vrede moest nemen met 1u13:59. Verbruggen verging het een pak beter. De atlete van VITA scherpte haar PR , dat ze eerder dit jaar in het Spaanse Santa Pola neerzette,aan tot 1u11:47, goed voor haar eerst duik onder 1u12. Verbruggen heeft dus de juiste vorm te pakken met het oog op de marathon die ze komende zomer kan afwerken op het EK in München.

15 mei – EK-limiet voor Bouchikhi

Soufiane Bouchikhi dook gisteren onder de EK-limiet op de 10.000m. Bouchikhi passeerde halfweg in 13’45, op schema dus voor een tijd van 27’30. In de slotfase moest hij gas terugnemen. Met 28’08 bleef hij wel onder de limiet, maar staat hij voorlopig pas vijfde op het lijstje Belgen.

14 mei – Labar vrolijkt zoutloos LBFA-kampioenschap op met WK-limiet

Het LBFA-kampioenschap in Sint-Lambrechts Woluwe baarde een muis, op uitzondering dan van Clément Labar. De junior van ARCH soleerde op de 3.000m steeple naar de WK-limiet met een tijd van 9’01″18, ruim een seconde onder de richttijd. Mimoun Abdoul, nog zo’n junior, bleef een seconde boven de limiet op de 400m horden met 52″71.

In het polsstokspringen bij de mannen lijkt Arnaud Art stilaan naar een degelijk niveau toe te groeien. De voormalige Belgische recordhouder was goed voor een sprong over 5m40. Het is geleden van het winterseizoen van 2020 dat Art nog zo hoog sprong;

14 mei – Speerwerpers boven in Doha

Speerwerpers profiteren van stormwind op Diamond League Doha, Dos Santos nu al in bloedvorm

13 mei – Broeders en Duplantis moeten nog dagje wachten op polsstokcompetitie in Doha

Vrijdag de 13de? De openingsmeeting van de Diamond League in Doha werd toch wel door ongeluk achtervolgd. De voorspelde stormwind gooit namelijk roet in het eten van de polsstokcompetitie met daarbij onder meer Mondo Duplantis en onze landgenoot Ben Broeders. Na de door de wind geplaagde opwarming besloten de juryleden in samenspraak met de atleten en managers om de wedstrijd niet van start te laten gaan. Morgen komt het duo wél in actie, weliswaar indoor in de Aspire Academy.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1525132621403107329

12 mei – Crouser back in business 

In Ponce, Puerto Rico stond donderdagavond een tussenstop van de World Athletics Continetal Tour Silver op de planning. Ryan Crouser zorgde voor het hoogtepunt van de dag door 22m75 te noteren in het kogelstoten. De Amerikaanse wereldrecordhouder verpulverde op die manier de beste wereldjaarprestatie. Jasmine Camacho-Quinn kon voor eigen volk niet zegevieren op de 100m horden. De Puerto Ricaanse moest haar meerdere erkennen in Alaysha Johnson (12″50).

Elaine Thompson-Herah dook met 10″93 opnieuw onder 11 seconden op de 100m. Trayvon Bromell haalde de bovenhand bij de mannen met 9″92. Al maakte zijn landgenote Athing Mu vooral indruk met een snelle baanronde. De olympische 800m-kampioene klokte af na 50″42, de snelste tijd ooit in Puerto Rico. Hansle Parchment, de olympische kampioen op de hoge horden, snelde naar de zege in 13″15.

11 Mei – Thiam in actie in Lokeren en Oordegem

Nafi Thiam sukkelde de afgelopen maanden met haar rug. In die mate zelfs dat de tweevoudige olympische kampioene overwoog om een streep door haar zomerseizoen te trekken. De rugproblemen lijken stilaan onder controle en Thiam is klaar om op eigen bodem aan haar zomer te beginnen. Volgende week zondag opteert ze voor de hoge horden op de GP Stad Lokeren. Zes dagen later neemt ze de 200m voor haar rekening op de IFAM in Oordegem.