Sport Vlaanderen heeft zijn topsportcontracten voor dit jaar uitgedeeld. 15 Atleten hebben daarbij goed nieuws gekregen. De opvallendste naam is Isaac Kimeli. De nummer drie van het EK veldlopen verloor vorig jaar nog de steun van de Vlaamse overheid, maar antwoordde met de benen. Andere nieuwkomers zijn Christian Iguacel, Helena Ponette en Imke Vervaet.

15 atleten kunnen in 2023 op de steun van de Vlaamse overheid rekenen. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar. Isaac Kimeli, die vorig jaar ondanks een zilveren plak op het EK indoor en de tweede prestatie aller tijden op de 10.000m nog zijn topsportcontract verloor, is er opnieuw bij. Goed nieuws was er ook voor Christian Iguacel en Belgian Cheetahs Helena Ponette en Imke Vervaet. Hun sterke prestaties, vooral in de relays, levert hen extra ondersteuning op.

Foto: Jeroen De Meyer

Voor één atleet was het verdict minder rooskleurig. Thomas Van der Plaetsen moet het het komende jaar zonder de steun van Sport Vlaanderen doen. De tienkamper timmerde na de horrorblessure die hij tijdens de Olympische Spelen in Tokio opliep knap terug aan zijn comeback. Van der Plaetsen liet afgelopen zomer opnieuw mooie dingen zien, maar kon zijn kunnen niet tonen op een groot kampioenschap. Het WK in Eugene kwam namelijk nog net iets te vroeg en een voetblessure hield de alleskunner op de nipper weg van het EK in München.

Volgende atleten zagen hun topsportcontract wel verlengd worden: Bashir AbdiDylan BorléeKevin BorléeJonathan BorléeBen BroedersHanne ClaesPaulien CouckuytCamille LausMichael Obasuyi, Jonathan Sacoor en Noor Vidts.