Philip Milanov reist vandaag af naar Zuid-Korea voor de Universiade. De Atletiek Vlaanderen-atleet, die vrijdag voor het eerst aan de bak moet in de kwalificaties van het discuswerpen, liet gisteren opnieuw mooie worpen optekenen op de Brussels Grand Prix. Hij won de competitie met 64m35.

Philip met zijn vader en trainer Emil Milanov. - Foto: Tomas Sisk
Philip met zijn vader en trainer Emil Milanov. – Foto: Tomas Sisk

Milanov stond niet op de deelnemerslijst van de Brussels GP, maar beslsite in laatste instantie toch om deel te nemen. Daags voordien kwam hij nog in actie op de Diamond League-meeting in Parijs, waar hij met een mindere 61m31 als achtste eindigde. Met de vorm zit het goed, maar verschillende andere factoren speelden in het nadeel van de West-Vlaming. Zo werd hij enkele uren door de file opgehouden in Parijs, en heeft hij naar eigen zeggen een “nieuw record op de 10km” gelopen om toch nog op tijd aan te komen om te mogen deelnemen. Hij miste weliswaar de call room, en ook zijn korte broek lag  nog in de auto –niet zo handig bij temperaturen om en bij de 30°C (zie deze foto)- maar toch was hij nog net op tijd om te mogen deelnemen.

Met 61m31 was hij niet zo tevreden, en hij was dan ook vastbesloten om de volgende dag in Brussel beter te doen. “We kwamen eigenlijk naar hier voor de olympische limiet”, gaf vader en trainer Emil Milanov toe. Die bedraagt 66m00, een afstand die Philip dit seizoen al overschreed, maar omdat de selectieperiode voor de Olympische Spelen pas gestart is op 1 mei en Philip een afstand van 66m43 neerzette eind april, is hij bijgevolg nog niet zeker van dat OS-ticket.

Maar nu dus eerst de Universiade in Gwangju (Zuid-Korea). Milanov ondervindt al een tijdje last aan het scheenbeen, maar hoopt desondanks toch op een mooie prestatie. De kwalificaties overleven is het eerste doel, en daarna worden de medailles pas verdeeld. “Ik weet niet tegen wie ik allemaal zal mogen werpen. Het is dus wat koffiedik kijken wat betreft de mogelijkheden. Discuswerpen is een discipline die heel veel tijd vergt, en studeren of werken daarnaast is helemaal niet evident. Veel zal ook afhangen van de omstandigheden ter plaatse. Zo vond ik hier vandaag in Brussel een erg goeie ring terug, waar ik echt wel mijn ding kon doen, in groot contrast met de ring gisteren in Parijs, waar een asfaltlaag resulteerde in heel wat minder grip. Ik ben er alleszins klaar voor.”