Op de eerste dag van het BK AC werden voornamelijk de reeksen van de loopnummers afgewerkt. De toppers liepen in Brugge dus met de handrem op richting de finales van morgen. In de kampnummers stonden de Belgische titels wel al op het spel waardoor er enkele fraaie prestaties uit de bus kwamen. Hieronder leest u de reacties van enkele kersverse Belgische kampioenen.

Philip Milanov – Belgisch kampioen discuswerpen met 64m14

“Ik pak vandaag mijn dertiende titel, maar deze in mijn geboortestad voelt wel extra bijzonder. De frisheid ontbrak wat vandaag en ook de ruwheid van de ring was een bijkomend obstakel. Dat ik onder die omstandigheden dan toch opnieuw een degelijke worp over de 64m kan produceren, stemt me wel tevreden. De constante in mijn prestaties geeft me ook veel vertrouwen richting Boedapest. Daar probeer ik de kwalificatieronde te overleven. Het gevoel op training én op wedstrijd is veel beter dan de voorbije jaren. Waarom het dit seizoen plots weer ‘klikt’, kan ik moeilijk verklaren. Deze winter heb ik veel op ritme en versnelling in de ring gewerkt. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen.”

Elien Vekemans – Belgisch kampioen polsstokspringen met 4m40

“Op zich moet ik vandaag blij zijn met mijn Belgische titel. Ik kwam puur naar hier om 4m40 te springen en zo punten te scoren om naar Boedapest te mogen. Dat ging heel vlot en ik deed bijna alles bij mijn eerste poging. Langs de andere kant zat er meer in bij mijn pogingen op 4m52, de Belgische recordhoogte. Ik wisselde van stok waardoor ik niet meer doorsprong maar misschien is dat eerder iets mentaals. Mijn energiepijl voelde ook iets lager op het moment dat het belangrijk werd en daarvoor is het wat zoeken naar verklaringen want ik had nog niet zo veel sprongen gedaan. Er was de stokwissel en ik was ook alleen aan het springen maar misschien is het vooral de adrenaline die er al wat uit was. De sterke wind stond in de rug maar kwam soms plots langszij dus ik ben blij met hoe ik daar mee omging. Er wordt mij gezegd dat het voor Boedapest in orde lijkt te komen. Aanvankelijk was ik daar niet mee bezig maar in die laatste dagen werd het dan toch allemaal spannend, met name omdat ik na Espoo plots goed stond op de ranking.”

Eliott Crestan – Geplaatst voor de finale van de 800m met 1’51”43

“Het was vandaag mijn eerste wedstrijd sinds eind mei dus de bedoeling is op dit BK vooral om het goede gevoel terug te vinden met het oog op het WK. Ik ben op zoek naar mijn ritme en merkte vandaag dat ik echt nog snelheid tekort kom. Pas deze week heb ik de sprinttrainingen weer kunnen opstarten na mijn hamstringblessure maar we hebben een test gedaan die ons leert dat ik de kracht die ik kwijt was nu wel opnieuw in mij heb. Ik ben dus hoopvol dat de blessure achter mij ligt. Het BK is ideaal voor mijn rentree want ik kom hier mooi volk tegen op de 800m. Gezien de weg die ik afgelegd heb, ben ik nog niet in grote vorm maar het is wel mijn uitgesproken ambitie om morgen voor de titel te gaan, al wordt dat niet gemakkelijk. De komende weken zal het moeilijk worden om nog wedstrijden te lopen want ik ga nog op stage, naar Bordeaux met Thomas Carmoy.”

Isaac Kimeli – Belgisch kampioen 5.000m in een kampioenschapsrecord van 13’25”56

“Vorig jaar in Eugene heb ik de wedstrijd van mijn leven gelopen. Ik denk dat ik binnen drie weken diezelfde vorm misschien wel moet kunnen terugvinden. Mijn ambitie is om daar op de 10.000m de top tien in te kunnen duiken.  De bedoeling voor dit seizoen was om op de 5.000m richting 13”00 te lopen maar Covid heeft ongelofelijk veel roet in het eten gegooid. We gaan het dag per dag bekijken maar de laatste weken kan ik nog rustig verder werken. We gingen dit seizoen  focussen op 1500m en 5.000m maar ik heb uiteindelijk zelfs geen enkele 1500m gelopen. In Huizingen ga ik voor het WK nog een 2 mijl lopen. Jammer dat ik deze zomer niet meer wedstrijden heb kunnen doen maar een goed WK zou veel goed maken.”

Foto: Jolien De Bock

Rhune Vanroose – Belgisch kampioen 3.000m steeple met 10’34”76

“De last-minute afmelding van Eline Dalemans bezorgde me toch wat extra stress. Ik wist dat ik daardoor een grote kans maakte op het goud, maar gelukkig behield ik de focus tijdens de race. Eigenlijk was het gevoel vandaag niet super. Daarom besloot ik om me niet kapot te lopen voor een tijd, maar te rekenen op mijn snelle laatste ronde. Dat heeft goed uitgepakt. De laatste weken stonden vooral in het teken van het EK in Jeruzalem.”

Foto: Floryan Simar

Michael Obasuyi – Belgisch kampioen 110m horden met 13”57

“Ik ben absoluut content over vandaag, ook al had ik vandaag nog sneller kunnen lopen. Ik had op het einde nu eenmaal meer nood aan plezier maken. Het WK halen was dit jaar toch een onrealistisch doel en vandaag primeerde de Belgische titel. Het is leuk te merken dat het ondertussen weer de goede richting uitgaat. Ik loop de komende weken nog heel wat wedstrijden en mijn honger is nog niet gestild. Ik wil tegen september mijn beste niveau halen en mijn record aanvallen. Mijn exacte planning staat nog niet vast, maar volgende week vrijdag loop ik alleszins in Bern.”

Nafi Thiam – Belgisch kampioene speerwerpen met 51m95

“Ik was vandaag niet helemaal op mijn gemak maar ik doe het ook wel beter in competities waar er iets meer op het spel staat. Vandaag ging het in de eerste plaats over ritme en de aanloop op orde krijgen. Het speerwerpen is natuurlijk ook de discipline waarin ik door mijn blessuregeschiedenis wat meer vertrouwen nodig heb. Ik heb een week achter de rug waarin ik noodgedwongen heb kunnen focussen op het werpen. Mijn achillespees had namelijk rust nodig, dat was ook de reden voor mijn afzeggingen op de Diamond Leagues van Londen en Monaco waar ik zou ver- en hoogspringen. Al bij al kan ik vandaag tevreden zijn. Er stond veel wind en de laatste jaren kwam ik op kampioenschappen tot ongeveer 53 à 54m. Vandaag doe ik het met 52m dus niet onaardig.”

Eerder op de dag pakte een 15-jarige kogelstootster van dezelfde club als Nafi het goud op de EYOF. Haar naam? Nafy Thiam. “Ik ken haar nog niet maar volg haar progressie op de voet omdat iedereen me altijd van alles op de hoogte houdt. Altijd wanneer zij het goed doet, krijg ik dat langs alle kanten te horen. Ze laat mooie dingen zien en moet vooral haar eigen pad bewandelen.”

1 REACTIE

  1. Spijtig dat ATNI NIETS vermeldt over de atleten met een handicap. Het waren nochtans ook internationale toppers die aan de start kwamen.

Reacties zijn gesloten.