Pieter Sisk brak deze zomer PR’s op de 800, 1500 en 3.000m. Sinds enkele weken staat zijn naam op die eerste twee afstanden ook stevig in de top tien van de Belgische ranglijst aller tijden. Ondanks straffe tijden, ontbrak de ultieme bekroning. Een trip naar het WK in Boedapest kon de atleet namelijk niet versieren. “Mijn grootste doel heb ik niet gehaald, maar ik ben tevreden over mijn seizoen”, blikt Sisk terug. Zijn zomer zit er echter nog niet op. In september hoopt hij opnieuw mooie dingen te tonen.

Nog nooit lag het niveau in België in de breedte zo hoog op de middellange afstand als nu. Pieter Sisk trok het niveau mee omhoog. Ondanks zijn snelle tijden, opereerde hij bij momenten in de schaduw van andere Belgische kleppers. In de wedstrijd waarin Sisk naar 1’45”82 op de 800m knalde, wervelde Tibo De Smet naar 1’44”53. Heel even stond hij vijfde aller tijden op de 1500m met 3’35”12, maar een maand later gingen Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen hem alweer voorbij.

Is het frustratie of eerder motivatie dat overheerst? “Sowieso dat laatste”, klinkt het resoluut. “Toen ik mijn vijfde plaats op de ranking weer moest afgeven, vertelde ik mezelf dat het nu opnieuw mijn beurt is om hen voorbij te gaan. Het houdt mij ook met de beide voeten op de grond. Je wordt niet langer opgehemeld als je 1’45 loopt.”

Pieter Sisk in duel met Tibo De Smet en Eliott Crestan op het BK – Foto: Jolien De Bock

Blijven combineren

Het hoofddoel deze zomer was het lopen van de WK-limiet op de 800 of 1500m. Op beide afstanden kwam de DCLA-atleet tekort, maar Sisk weet dat hij op allebei de nummers nog stappen kan zetten.

“Mijn grootste doel dit jaar is mislukt. Toch ben ik tevreden, want op op allebei de afstanden boekte ik progressie. Ook de manier waarop ik mijn PR op de 800m neerzette, geeft mij vertrouwen dat ik sneller kan. Ik heb in die race zeker een halve seconde laten liggen”, vertelde hij. Naast de snelle tijden was er nog een andere opsteker. “Ik ben eindelijk eens blessurevrij gebleven. Dat had ik echt nodig na een jaar als 2022 waarin ik quasi geen wedstrijden liep door een blessure. Nu hebben we een goede balans gevonden door twee dagen per week alle impact te vermijden. In plaats van te lopen rust ik, of zoek ik de crosstrainer op.”

Kiezen tussen beide afstanden gaat Sisk voorlopig niet doen. “Ik vatte het seizoen aan met enkele 1500m’s. Hoewel ik er nu van overtuigd ben dat beide limieten niet onmogelijk streng zijn, leek de 1500m-limiet mij in eerste instantie iets lastiger. Mijn trainer Ivo (Hendrix; red.) zag mij ook in de buurt komen van de WK-limiet op de 800m, dus maakte ik na de examens de switch naar het kortere werk. Ik ben wel altijd blijven trainen als een 1500m-loper en daar pluk ik op de dubbele baanronde de vruchten van. Ik val minder hard stil in het slot. Voorlopig blijf ik dus zeker op beide afstanden focussen.”

Foto: Peter Wagemans

Memorial Van Damme

Op het WK zien we Sisk dus niet aan het werk, maar dat betekent niet dat het seizoen er al opzit voor de DCLA-atleet. Nog enkele weken doortrainen en dan hoopt Sisk opnieuw fraaie tijden neer te zetten. “Ik heb vijf weken na elkaar geracet en ik voel dat het op is”, bekent hij. “Zoiets moet je accepteren. Ik ga nu weer even doortrainen en hoop in september nog een paar buitenlandse meetings mee te pikken. De Memorial Van Damme zou eveneens een mooie beloning zijn en extra motivatie geven op training. Twee jaar geleden mocht ik een eerste keer proeven van de wedstrijd dankzij de toegevoegde 800m. Dit jaar sta ik hopelijk in een ‘echte’ Diamond League race.”

Blik op Boedapest

Ook vanuit zijn thuisbasis in Leuven, zal Sisk het geweld in Boedapest volgen. Niet alleen zijn companen op de middellange afstand. De vice-Belgische kampioen op de 800m zal ook met veel interesse de weg van Philip Milanov volgen. “De Belgen op de afstandsnummers doen het goed, maar dat verraste me niet. Ik wist dat ze dat konden. Wie me dit seizoen wel verrast heeft, is Philip Milanov. We deelden dit seizoen een kamer voor de wedstrijd in Huelva en daar heb ik hem beter leren kennen. Ik ben heel blij dat hij letterlijk zijn draai weer heeft gevonden terwijl hij eigenlijk al vaak aan stoppen dachtte. Hem zal ik dus zeker volgen”, besluit Sisk.