Op de Flanders Cup in Ninove heeft Tibo De Smet zijn kostbare tickets voor het WK en de Olympische Spelen geboekt. Met een persoonlijk record van 1’44″53 wordt de 800m-loper de vierde Belg aller tijden. Waar het in Heusden nog misliep, maakten een goede haas en een snelle concurrent in Ninove het verschil.

Tibo De Smet was vorige week naar de KBC Nacht afgezakt met als uitgesproken doel om de olympische limiet van 1’44″70 te lopen op de 800m. Met de vorm zat het toen al goed maar de wedstrijdsituatie stond een snelle chrono in de weg. In Ninove liep alles wel naar wens en toonde De Smet dat hij zijn plaatsje op het allerhoogste niveau verdient. Onze landgenoot kreeg met Marokkaan Abdelati El Guesse een gelijkwaardige compagnon mee en kon rekenen op een vakkundige haas. Die laatste kwam na één ronde door in een snelle 49″91 en met El Guesse in zijn spoor. De Smet ging in de laatste bocht buitenom en leek op de overwinning af te stevenen, al was dat buiten de Marokkaan gerekend die hem in de allerlaatste meters nog kwam remonteren. Wat volgde was een zenuwslopende halve minuut waarin beide mannen op een resultaat wachtten dat de stadionklok hen maar niet kon geven. De ontlading was dan ook immens toen bleek dat zowel El Guesse als De Smet onder de dubbele limiettijd gedoken waren. Tibo De Smet liep 1’44″53 en schuift met zijn gloednieuw PR een plaatsje op in de Belgische ranglijst aller tijden. Hij moet alleen nog Ivo Van Damme, Joeri Jansen en Eliott Crestan voor zich dulden. Pieter Sisk liep in de schaduw van De Smets topprestatie een mooi PR van 1’45″82.

Foto: Erik van Leeuwen

Bij de vrouwen was de dubbele baanronde een prooi voor Camille Laus. Zij verbeterde vorige week op de Diamond League in Silesia haar persoonlijke besttijd naar 2’01″35 en deed het hier opnieuw niet onaardig met 2’02″18. Ze hield daarmee onder meer Mariska Parewyck af die een nieuw PR van 2’04″06 vestigde. Ook belofte Marie Bilo en juniore Nel Vanopstal waren met 2’06″37 en 2’07″28 goed voor nieuwe beste chrono’s. Ilke Lagrou slingerde haar kogel 57m04 het veld in en werd net als Jolien Boumkwo tweede, zij stootte de kogel dan weer 16m59 ver. Philip Milanov kwam met de discus tot 64m33.

Met de Britse Lina Nielsen kwam een grote naam naar Ninove afgezakt op de lage horden. Ze won makkelijk in 55″29 voor Ilana Hanssens die goed was voor 58″33. Op de metrische mijl holt Thomas Vanoppen dit seizoen wat achter de feiten aan door een blessure die het tussenseizoen grondig verstoorde. In Ninove kon hij wel voor het eerst weer onder 3’40 duiken, 3’38″60 was zijn deel. Zita Goossens won het hoogspringen met 1m79 en haspelde ook nog de 100mH af in een PR van 14″04. Anne Zagré liep naar 13″22, een prestatie in lijn met haar 13’31 en 13″21 van in Luzern eerder deze week. Op de afsluitende 5.000m was Dorian Boulvin goed voor een flinke verbetering van zijn PR door 13’56″99 te lopen. Op vrijdag viel er een EK-juniorenlimiet te noteren in Mol. Een viertal jonge Falcons plaatste zich met 40″59 op de 4x100m. Cédric Verschueren, Ibrahima Camara, Cédric Motieh en Luca Laurent mogen tussen 7 en 10 augustus naar Jeruzalem.