2023 was het jaar van de wederopstanding van Philippe Milanov. Op het WK in Boedapest heeft de discuswerper helaas niet de kroon op het werk kunnen zetten. In de kwalificaties kwam de vice-wereldkampioen van 2015 niet verder dan 63m00. Daarmee eindigde hij achtste in zijn reeks. Er moest dus al een mirakel gebeuren om nog in de finale te geraken en dat gebeurde niet. In de B-groep gingen nog te veel atleten onze landgenoot voorbij.

Philip Milanov zien we niet terug in de WK-finale van het discuswerpen. Na nochtans een hele goede zomer, waarbij hij opnieuw fracties liet zien van de Milanov uit zijn beste jaren, schoot hij te kort in de kwalificaties.

De Bruggeling begon heel matig aan zijn competitie met een worp van 59m15. In de tweede poging zweefde zijn schijf een pak verder. 63m00 bracht hem echter nog niet in de finale. De allesbepalende laatste worp werd ongeldig verklaard waardoor een verbetering er niet inzat. Met 63m00 eindigde hij achtste in zijn groep.

Aangezien er in de finale plaats is voor twaalf atleten, was het afwachten wat de tweede groep zou doen. De kans was weliswaar minimaal dat er minder dan vier atleten voorbij de 63m00 zouden werpen. Na de eerste beurt in de B-groep mocht Milanov alle hoop al opbergen. Vier atleten hadden al beter gedaan en dus houdt het WK hier op voor de Belgische kampioen.

“Slaagde er niet in om mijn techniek aan te passen aan de snelle ring”

“Ik heb pech gehad met mijn laatste worp. De ring is goed, maar héél snel. Dit ben ik absoluut niet gewend. Bij ons zijn ze over het algemeen ruwer. Ik kon mijn techniek er niet zo met de vingerknip aan aanpassen. Ik weet nog altijd niet goed wat ik in mijn laatste poging juist deed, maar het was raar. Nochtans had ik mezelf echt opgepept om nog iets moois te tonen.”

“Ik ben zeker teleurgesteld. Zeker gezien de resultaten van de voorbije maanden waarin ik een gemiddelde van 64m neerzette. En dat over heel veel wedstrijden. Achteraf gezien misschien te veel. Met oog op de ranking voor de Olympische Spelen was dan dan weer wel gunstig. Wat mijn seizoen nu nog brengt, weet ik niet. Ik hoop wel om volgend jaar wat meer internationale wedstrijden mee te pikken.”