In het Zwitserse La Chaux-de-Fonds heeft Hanne Claes het Belgisch record op de 400m horden gegrepen. Ze liep 54”33 en duikt daarmee flink onder de 54”47 die Paulien Couckuyt op de Olympische Spelen van Tokio neerzette. Claes plaatst zich met deze knalprestatie voor de Spelen van Parijs. Er kwamen in Zwitserland ook nog enkele andere Belgen in actie. Verder deed Philip Milanov het uitstekend in eigen land.

Voor Hanne Claes valt na een jarenlang gevecht met blessures eindelijk alles in de plooi. De specialiste van de lage horden ging begin juni voor het eerst sub 55” en verbeterde een paar dagen later haar PR opnieuw naar 54”75. Die prestaties garandeerden haar al een plaatsje op het WK in Boedapest maar de olympische kwalificatieperiode opende pas op 1 juli.

Op de snelle piste van La Chaux-de-Fonds, gelegen op ongeveer 1000m hoogte, liet Claes er geen gras over groeien: 2 juli en het olympische ticket is al binnen. Ze klaarde de baanronde en de tien hindernissen in een razendsnelle 54”33. Slechts zes vrouwen deden wereldwijd beter in 2023. De DCLA-atlete versloeg in Zwitserland Line Kloster en Viivi Lehikoinen die mee onder de olympische limiet doken.

Foto: Jeroen De Meyer

Behalve Hanne Claes lieten nog wat andere Belgen een mooi resultaat optekenen in de gunstige Zwitserse omstandigheden. Alexander Doom liep met 45”71 de snelste Belgische 400m van het jaar. Robin Vanderbemden is dit jaar de derde landgenoot op die afstand dankzij zijn 46”06. Helena Ponette en Naomi Van Den Broeck deden het niet onaardig met respectievelijk 52”20 en 52”26.

Op de Memorial Niels Van Doorne zette Philip Milanov een nieuwe stap richting zijn vroegere topniveau, de discuswerper wierp zijn schijf richting 66m54. Zo ver was Milanov al zes jaar niet meer geraakt. De man met het PR van 67m26 mag zich vrijwel zeker opmaken voor het WK. De limiet staat op 67m maar via de ranking lijkt er veel te moeten gebeuren opdat het nog mis zou lopen

2 REACTIES

 1. Proficiat voor Hanne Claes.
  Prestatie moet in juist kader geplaatst worden.
  Nieuwe spikes en baan op 1.000 meter , leveren samen
  een kleine seconde voordeel op. Dat kan men haar niet
  kwalijk nemen,maar het MOET GEZEGD worden om de
  prestatie naar waarde te kunnen beoordelen.
  Roger Moens

 2. Wat is uw punt Roger? Welke waarde moet je dan hechten aan een nieuw BR volgens jou. Uw opmerking klinkt nogal negatief.
  Johan De Coninck

Reacties zijn gesloten.