Vorig jaar zorgde Ben Broeders in Parijs voor een zeldzame Diamond League-overwinning. Dit jaar trad geen enkele landgenoot aan in het hoofdprogramma, maar dat gemis werd ruimschoots goedgemaakt door het internationale geweld. Met wereldrecords op de 5.000m, de 3.000m steeple en een world best op de 2 mijl werd het één van de strafste atletiekavonden op de middellange afstanden.

Het voorprogramma was nog niet begonnen, maar het Stade Charléty stond wel al in vuur en vlam. Jakob Ingebrigtsen liet namelijk monden openvallen door het 26 jaar-oude world best van Daniel Komen op de 2 mijl uit de boeken te lopen. Ingebrigtsen dook met 7’54″10 ruim vier seconden onder de tijd van Komen. Meer daarover lees je hier.

Amper een half uur later zorgde Faith Kipyegon voor een tweede indrukwekkende stunt. Exact zeven dagen na haar wereldrecord op de 1500m stormde de atlete naar het wereldrecord op de 5.000m. Met 14’04″20 snoepte de 1500m-specialiste het wereldrecord af van Letensenbet Gidey. Gidey verscheen ook aan de start in Parijs, maar kon een Kipyegon in bloedvorm niet afhouden. Je leest er hier alles over.

Letesenbet Gidey na haar WR in 2020 – Foto: Global Sports Communication

In het slot van de atletiekavond zorgde Lamecha Girma nog voor extra suspense. De Ethiopiër verbeterde op de 3.000m steeple het negentien jaar oude wereldrecord tot 7’52″11. Daarover meer hier.

Keely Hodgkinson kon de recordregen enigszins beantwoorden door een razendsnelle tijd op de 800m neer te zetten. De Britse nam in de laatste 300m afstand van het pak en finishte in een nieuw nationaal record van 1’55″77, de snelste tijd van een Europese atlete in 21 jaar. Het was bovendien nog maar de eerste wedstrijd van het seizoen van de nog maar 21-jarige atlete.

Ook op de sprintnummers verscheen een indrukwekkend deelnemersveld aan de start. Op de 400m maakte Sydney McLaughlin-Levrone, de wereldrecordhoudster op de 400m horden, namelijk een zeldzame présence op een Diamond League. De hordenlegende moest opvallend de duimen leggen voor Marileidy Paulino, de vice-olympische en -wereldkampioene. Paulino hield de Amerikaanse af door een meetingrecord van 49″12 neer te zetten. McLaughlin-Levrone dook met 49″71 wel een eerste keer in haar carrière onder de 50 seconden. Maar liefst zeven atleten doken in deze wedstrijd onder de 51 seconden, zo ook Lieke Klaver (50″32) en meerkampster Anna Hall (50″82). CJ Allen won de 400m met hindernissen in een snelle 47″92.

Sydney McLaughlin – Foto: Philippe Fitte

Olympisch kampioen Marcell Jacobs maakte in Parijs zijn langverwachte terugkeer in competitie. De Italiaan moest vorige week door een blessure nog verstek geven voor de meeting in Florence, maar raakte dit keer tijdig opgelapt. Naar zijn topvorm is het nog zoeken, want Jacobs eindigde slechts als zevende in 10″21. Voorin haalde Noah Lyles het nipt voor Ferdinand Omanyala met 9″97 tegenover 9″98. Op de 110m horden zorgde Grant Holloway voor een eerste sub 13″ van het seizoen en zijn vijfde ooit. Met 12″98 hield hij de tegenstand op ruime afstand. De 200m bij de vrouwen werd autoritair gewonnen door Gabrielle Thomas in 22″05.

Op de 800m haalde Emmanuel Wanyonyi het in een pittig duel met nog een handvol atleten. De volledige top vijf finishte op amper twee tienden van elkaar. Met 1’43″27 scherpte Wanyonyi zijn eigen beste wereldjaarprestatie nipt aan.

Valarie Allman won net als vorige week in Florence het discuswerpen in een stevige 69m04. Sandra Perkovic stond erbij en keek ernaar met 65m18. In het kogelstoten was het eveneens de winnares van Florence die met de bloemen ging lopen. Auriol Dongmo strandde met 19m72 op slechts tien centimeter van haar PR. De Nederlandse Jessica Schilder eindigde teleurstellend als zevende met een voor haar bescheiden 17m95.

Valarie ALLMAN of the United States competes in the Discus Throw Women event during the Weltklasse Zuerich, Diamond League meeting at the Letzigrund Stadium on Thursday, September 8, 2022 in Zurich, Switzerland.
(Weltklasse Zuerich/Patrick Krämer)

In het hoogspringen profiteerde Nicola Olyslagers van de afwezigheid van Yaroslava Mahuchikh. De Australische sprong als enige over 2m00. Nina Kennedy gaf de favorieten dan weer lik op stuk door te zegevieren in het polsstokspringen met 4m77. Miltiadis Tentoglou had aan 8m13 genoeg om het verspringen te winnen. Haruka Kitaguchi was ruim de betere in het speerwerpen met een worp van 65m09.