De Belgische selectie voor het WK in Boedapest telt 26 individuele atleten en drie aflossingsploegen, dat maakte de KBAB zonet bekend. Dat betekent dat veertien atleten via de ranking nog een ticket naar de Hongaarse hoofdstad verzilverden. Onder hen ook twee youngsters: Merel Maes en Elien Vekemans. Voor Vanessa Sterckendries wordt het helaas geen tweede WK op rij. Voor het eerst sinds 2009 moet Anne Zagré een WK missen.

Gisteren al publiceerde World Athletics de nieuwe ranking. Mits wat speurwerk, was het dus eigenlijk al duidelijk wie ons land op het WK zou mogen vertegenwoordigen. Vandaag bevestigde de KBAB deze selectie.

Naast de twaalf individuele atleten die hun limiet al op zak hebben, en ook hebben aangegeven te willen gaan, eisten er nog eens veertien individuen hun plaats op via de ranking. Met daarbij nog de Belgian Tornados, Belgian Cheetahs en het Mixed Relay kwartet, is de delegatie exact even groot als een jaar eerder in Eugene.

De veertien atleten die deze week goed nieuws ontvingen zijn: Helena Ponette (400m), Rani Rosius (100m), Delphine Nkansa (100m), Merel Maes (hoog), Elien Vekemans (polsstok), Elise Vanderelst (1500m), Ismael Debjani (1500m), Dylan Borlée (400m), Alexander Doom (400m), John Heymans (5.000m), Robin Hendrix (5.000m), Isaac Kimeli (10.000m), Thomas Carmoy (hoog) en Philip Milanov (discus).

Foto: Jeroen De Meyer

Zij vergezellen dus de al eerder geplaatste Julien WatrinEliott CrestanTibo De SmetBen BroedersTimothy HermanRuben VerheydenJochem VermeulenHanne ClaesHanne VerbruggenCynthia BolingoNoor Vidts en Nafi Thiam. Over die laatste heerst nog wel onzekerheid. Thiam heeft haar deelname door blessureperikelen nog niet bevestigd.

Opvallend is dat de Belgian Tornados met acht atleten afzakken naar Boedapest. De geselecteerde namen zijn Watrin, Doom, Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor, Florent Mabille en Dylan, Kevin en Jonathan Borlée. Bij de dames vervoegen Imke VervaetCamille Laus en Naomi Van den Broeck Bolingo, Claes en Ponette.

Foto: Jeroen De Meyer

Hoewel er vooral goed nieuws te rapen viel, volgde voor sommigen een koude douche. Zo zal Vanessa Sterckendries niet voor het tweede jaar op rij aan een WK mogen deelnemen. Jolien Boumkwo en Jef Vermeiren waren nog even in de running, maar vallen uiteindelijk eveneens uit de WK-boot. Voor het eerst sinds 2009(!) moeten we het ook doen zonder Anne Zagré op een kampioenschap van wereldniveau.

Het WK gaat van start op zaterdag 19 augustus.

Alles over de selectie kan u hier terugvinden.