Na negen maanden revalidatie mocht Paulien Couckuyt eindelijk weer haar wedstrijduitrusting aantrekken voor een 400m op de Flanders Cup in Leuven. Ben Broeders trotseerde de herfstige weersomstandigheden en toonde zich klaar voor het WK. Robin Vanderbemden had dat op vrijdagavond ook al gedaan in het Zwitserse Bern door de derde Belgische 400m van het jaar te lopen.

Oef, eindelijk weer een wedstrijd voor Paulien Couckuyt. De hordenloopster scheurde in november 2022 haar linkerkruisband en zag zowel het winterseizoen als de hoofdmoot van het zomerseizoen in rook opgaan. In plaats van wedstrijden en een WK, kreeg ze een maandenlange revalidatie voorgeschoteld. Na die gigantische beproeving heeft Couckuyt nu eindelijk loon naar werken. Opstarten deed ze in Leuven met een vlakke 400m en ze werkte die af in 55″44, al zal de chrono ongetwijfeld van ondergeschikt belang geweest zijn. Cathelijn Peeters won met een flinke duik onder 52 seconden en wordt met 51″73 de achtste Nederlandse ooit.

Op het polsstokgala, dat gelijktijdig plaatsvond, traden onze twee nationale toppers en tevens DCLA’ers aan. Het weer was niet optimaal voor hoge sprongen maar Ben Broeders en Elien Vekemans lieten zich daar niet al te zeer door uit het lood slaan. Vekemans wipte over 4m32 en werd tweede. Broeders ging over 4m70 en legde de lat daarna op de olympische limiethoogte. Poging één en twee op 4m82 waren beloftevol, bij poging drie kwam zijn aanloop niet helemaal uit. Met de vorm zit het twee weken voor het WK duidelijk niet slecht. Op het BK kwam Broeders – eveneens in lastige omstandigheden – namelijk op dezelfde manier tot 5m72, met drie gemiste pogingen op 5m82. Voor Noorderbuur Menno Vloon liep alles de voorbije weken wat stroef en ook nu viel er voor hem geen vertrouwensboost te rapen. Op de openingshoogte van 5m17 mislukten zijn drie pogingen.

Foto: Jeroen De Meyer

In Leuven nam ook thuisfavoriete Hanne Claes plaats in de startblokken. Zij koos voor haar geprefereerde 400mH en deed daar 56″82 over. Collega-Cheetah Helena Ponette was pijlsnel op de niet zo courante 300m. Ze stond al tweede achter Cynthia Bolingo op de Belgische ranglijst aller tijden, maar scherpte haar besttijd nog wat aan tot 36″71. Nina Hespel volgde in 37″83. De lage horden bij de mannen werden het snelst overwonnen door Dries Peeters die 52″04 nodig had.  Jolien Boumkwo wierp de kogel 17m02 ver en zette zo haar tweede worp van het seizoen neer, luttele dagen na het sluiten van de kwalificatieperiode voor Boedapest. Jef Vermeiren won het hoogspringen met 2m13 als beste gelukte poging. Philip Milanov had aan 61m27 genoeg om het discuswerpen te winnen terwijl Jente Hauttekeete met 40m64 dicht in de buurt kwam bij zijn PR. Op de 3.000m nam steeple-specialist Clément Deflandre een hap van vier seconden uit zijn persoonlijke besttijd om in 8’03″13 over de meet te komen. Zita Goossens won het hoogspringen dankzij een sprong van 1m83. De afscheidnemende Stijn Baeten liep tijdens zijn allerlaatste wedstrijd de 1500m in 3’44″97.

 

Foto: Floryan Simar

Citius Meeting in Bern: selectiewedstrijd voor de Tornados?

Op vrijdagavond waren heel wat leden van de 4×400-ploeg naar Zwitserland afgezakt om nog eens hun duit in het zakje te doen voor een basisplaats in Boedapest. Jonathan Borlée kon zijn koers niet afmaken en zag Robin Vanderbemden en Florent Mabille de reeks domineren. Vanderbemden kwam met 45″69 tot op vier honderdsten van zijn beste tijd ooit en is nu de derde Belg van het jaar. Hij klopt dus nadrukkelijk op de deur van Jacques Borlée. Mabille, de vierde Tornado in 2023, liep in Bern naar 46″37. Dylan Borlée en Alexander Doom zijn de Belgische ranglijstaanvoerders, maar konden in de tweede reeks niet meedoen voor winst. Borlée klokte 45″76, Doom 46″24. Julien Watrin koos voor de horden en presteerde 49″93. Of Jacques Borlée afgaat op de beste seizoensprestaties en op het WK het onuitgegeven viertal Dylan Borlée/Doom/Vanderbemden/Mabille opstelt, zonder talisman Kevin Borlée, is nog maar de vraag. Behalve de Tornados was er met Pieter Sisk nog één Belg aan het werk in Bern. Hij werkte zijn metrische mijl af in 3’37″82.