Het WK outdoor, dat dit jaar eind augustus in de Chinese hoofdstad Peking plaatsheeft, laat Jo Pavey aan zich voorbijgaan. De Britse specialiste op de 5.000 en 10.000 meter maakt van de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro het absolute hoofddoel.

Jo Pavey draait al geruime tijd mee in het circuit van het lange afstandsslopen. Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney was ze er reeds bij, met een verdienstelijke 12de plaats op de 5.000m tot gevolg. Het was pas afgelopen zomer dat Pavey op 40-jarige leeftijd -Pavey is net als Veerle Dejaeghere van het jaar ’73- haar eerste internationale titel op zak stak. Exact tien dagen nadat Pavey het brons op de 5.000m op de Commonwealth Games binnenrijfde, zorgde de Britse voor een verrassing van formaat door op de 10.000m op het EK in Zürich de wedstrijd naar haar hand te zetten, en te winnen na een verschroeiende eindspurt.  Bekijk hierboven een video van de laatste rondes op die spannende 10.000m in Zürich.

Jo Pavey (2de van links) op de Olympische Spelen in Londen. - Foto: Nick Webb
Jo Pavey (2de van links) op de Olympische Spelen in Londen. – Foto: Nick Webb

Maar Pavey haar liedje is nog niet uitgezongen. Ze is zich aan het voorbereiden op haar vijfde Olympische Spelen, die in Rio de Janeiro volgend jaar. De inmiddels 41-jarige moeder van twee kinderen ziet af van haar deelname aan het WK in Peking deze zomer. Vooral omdat ze het vizier volledig wil richten op de OS, maar ook wil ze voldoende tijd kunnen doorbrengen met haar familie. “Ik denk dat ik dit jaar best geen groot kampioenschap loop”, aldus Pavey op de site van Athletics Weekly. “Dit vooral omdat ik zo meer kan genieten van de races, na een drukke zomer vorig jaar ook wat meer tijd met de twee kinderen kan doorbrengen, maar ook omdat ik hierdoor volgens mij beter zal kunnen lopen in 2016.” De Britse ouderdomsdeken vond het niettemin een moeilijke knoop om door te hakken. “Ik geniet heel erg van wedstrijden op kampioenschappen, maar ik denk dat dit de juiste keuze is. Ik zal hoe dan ook dit seizoen nog enkele wedstrijden afwerken, waaronder ook een paar Diamond League-races.” 

It’s been a very tough decision to make but I have decided to sit out the World Champs to focus on Rio. I will still be racing road & track.

Posted by Jo Pavey on dinsdag 5 mei 2015