Alvast 2 Belgen komen zaterdag aan de start van de prestigieuze Sainsbury’s Indoor Grand Prix. Sofie Van Accom wil nog een poging wagen om de EK-limiet op de 1500m te lopen. Dat lukte niet op de IFAM Indoor waar ze naar een tijd van  4’14”45 liep, net onder de limiet voor Praag (4’12”62). Die poging doet ze dus in Birmingham op de mijl, waar er een splittijd genomen wordt na 1500m. Ook Pieter-Jan Hannes is daar van de partij. Hij is al geselecteerd voor de 3000m op het EK in Praag, maar loopt in Birmingham een 1500m. Bij de mannen wordt er geen mijl gelopen dus is een splittijd ook niet noodzakelijk. De wedstrijd zal op BBC 1 te volgen zijn vanaf 14u00.

UPDATE dinsdag 17 februari 

Zowel Sofie Van Accom als Pieter-Jan Hannes zullen stevige tegenstand krijgen. Laat ons beginnen met de mijl bij de vrouwen. De Ethiopische Axumawit Embaye liet tot nog toe de tweede beste jaartijd klokken op de 1500m. Enkel Sifan Hassan (4’02″57) deed beter dan haar 4’02″92. Ook Shannon Rowbury (4’05″08), de Amerikaanse die met de derde beste tijd op de jaarranglijst prijkt, tekent present. Ook de andere deelneemsters zijn stuk voor stuk toppers en Sofie Van Accom zal dus een snelle race krijgen, dat staat al vast.

Name Status
Melissa Courtney (GBR) Invited
Axumawit Embaye (ETH) Invited
Alison Leonard (GBR) Invited
Treniere Moser (USA) Invited
Aisha Praught (USA) Invited
Shannon Rowbury (USA) Invited
Rachel Schneider (USA) Invited
Dawit Seyaum (ETH) Invited
Claire Tarplee (IRL) Invited
Adelle Tracey (GBR) Invited
Gudaf Tsegay (ETH) Invited
Sofie Van Accom (BEL) Invited

De 1500m heren is eveneens bijzonder sterk bezet. Niet alleen onze eigen Pieter-Jan Hannes maakt er zijn opwachting, maar ook de sterke Amerikaan Matthew Centrowitz (met 3’36″73 3de op wereldjaarranglijst) zakt onder andere af naar Birmingham. Na zijn sterke 3’51″35 op de mijl afgelopen weekend, waarmee hij niemand minder dan Nick Willis het nakijken gaf, is hij absoluut een atleet om in de gaten te houden. Maar zo goed als alle andere zijn dat ook, met onder meer nog Vincent Kibet (al goed voor 3’37″79 – 4de wereldjaartijd), Bethwell Birgen (3’37″81 – 5de wereldjaartijd) en Nixon Chepseba (3’38″12 – 7de wereldjaartijd) hoeft dit geen betoog, dit is een absoluut topveld!

Voor de zekerheid hebben we toch maar even het Belgisch indoorrecord op de 1500m opgezocht. In 1997 vestigde wie anders dan Christophe Impens dat met een chrono van 3’38″01. Als Pieter-Jan Hannes bovengenoemde mannen kan volgen, zit de kans erin dat Impens één van zijn records moet afstaan. Het mijlrecord indoor bij de vrouwen staat op 4’30″32 neergezet door Sigrd Vanden Bempt 6 jaar geleden. Dat ligt wellicht binnen de mogelijkheden van Van Accom, al is het maar zeer de vraag of zo niet al kapot zal zijn na 1500m, waar een splittijd wordt genomen en er dus nog een EK-limietkans is. We will see!

Name Status
Reuben Bett (KEN) Invited
Bethwell Birgen (KEN) Invited
Ben Blankenship (USA) Invited
Matthew Centrowitz (USA) Invited
Nixon Chepseba (KEN) Invited
Teshome Dirirsa (ETH) Invited
Lee Emanuel (GBR) Invited
Charlie Grice (GBR) Invited
Pieter-Jan Hannes (BEL) Invited
Vincent Kibet (KEN) Invited
Hillary Ngetich (KEN) Invited
Chris O’Hare (GBR) Invited

Het programma met de volledige deelnemerslijsten vindt u hier.