In Diest stond de laatste Energyvision CrossCup van het seizoen op het programma. Zowel op de lange als de korte cross lag alles nog open voor de eindzege. De cross in Diest deed ook dienst als Vlaams kampioenschap. Met ook nog een aantal internationale atleten die alleen met de dagwinst bezig waren, stond er voor heel wat atleten iets op het spel.

Bij aanvang van de laatste CrossCup van het seizoen 2023-2024 deelden twee dames de leidersplaats in het algemeen klassement. Jana Van Lent kwam aan de start als uitgesproken favoriete, Victoria Warpy was de naam van haar uitdaagster. Behalve de CrossCup stond ook de Vlaamse kampioenstitel op het spel. Daarnaast was er een noemenswaardig internationaal contingent aanwezig. Jasmijn Lau kwam afgezakt uit Nederland en enkele Britse dames zouden voor de overwinning komen meespelen.

In de aanvangsfase toonden drie vrouwen zich superieur. Lau, Van Lent en de Britse Jess Gibbon hadden al snel een kloofje beet. Het buitenlandse geweld moest Van Lent laten gaan waarna ze tot op de meet alleen in derde positie liep. Lau plaatste een versnelling, maar zag Gibbon terugkeren. Die had goed ingedeeld en kon op het einde het verschil maken. Van Lent is dankzij haar derde plaats voor het eerst eindwinnares in het regelmatigheidscriterium. Amélie Bihain en Juliette Thomas waren de tweede en derde Belgische. Het Vlaams kampioenschap werd gewonnen door Warpy die Sofie Van Accom en Julie Voet voorbleef. Die laatste is de winnares van het beloftenklassement.

Foto: Jolien De Bock

Op de korte cross vatte Lotte Scheldeman als leidster de laatste manche aan. Haar voorsprong op Charlotte Van Hese bedroeg amper drie punten dus er was nog niets gespeeld. Van Hese vatte de koe bij de hoorns en maakte relatief snel het verschil. Ze ging alleen op pad om met een comfortabele voorsprong naast de dagzege ook het eindklassement te pakken. Lana Ryckaert werd tweede en triatlete Jolien Vermeylen derde. Omdat zij niet aangesloten is bij een club mocht Nina Van Pelt het podium van het Vlaams Kampioenschap op. Scheldeman werd vijfde.

Ben je gepassioneerd door atletiek en wil je meewerken aan het verspreiden van het allerlaatste atletieknieuws? Lees hier hoe jij ons kan versterken!