Chloé Herbiet heeft zich relatief makkelijk kunnen verzekeren van haar eerste Belgische titel in het veld. De WACO-atlete zette halfweg de wedstrijd haar aanval in en was niet meer te grijpen. Zij wordt op 10 december op het EK in Brussel dus de vaandeldraagster van de seniorenploeg bij de dames. Juliette Thomas en Lisa Rooms vervolledigden het BK-podium en zijn samen met Sofie Van Accom, Victoria Warpy en Imana Truyers zeker van het EK. Julie Voet haalde het bij de beloften.

Met Chloé Herbiet en Lisa Rooms aan de start, beloofde het BK bij de senioren vrouwen op papier op een tweestrijd uit te monden. In de beginfase was het echter vooral de jeugd die zich liet zien. Juliette Thomas en Jana Van Lent staken meermaals hun neus aan het venster. Ze namen de groep met onder meer Herbiet, Rooms, Sofie Van Accom, Victoria WarpyAmélie Bihain en Imana Truyers op sleeptouw.

Na twee ronden de kat uit de boom te kijken, nam Herbiet het heft in handen. Ze versnelde en zorgde voor scheurtjes in het pak. Rooms klampte als enige aan en dwong Van Lent en Thomas tot achtervolgen. Uiteindelijk moest ook de Belgische kampioene van maart een beetje plooien. Rooms liet een gaatje dat ze niet meer kon dichten en voelde op een ronde van het einde ook plots de hete adem van Thomas en Van Lent.

Foto: Jolien De Bock

Terwijl Herbiet probleemloos haar eerste Belgische titel in het veld veiligstelde, streed het achtervolgende trio voor de overige twee podiumplaatsen. In die strijd toonde Thomas zich de betere. De DAMP-atlete mocht na haar brons van eerder dit jaar, nu het zilver in ontvangst nemen. Rooms vervolledigde het podium met een derde plaats.

Voor Van Lent werd het dus een vierde plaats en zij trekt ook als eerste belofte naar het EK. De Belgische beloftetitel gaat echter naar Julie Voet aangezien er in België andere leeftijdsgrenzen gelden voor deze categorie. Zij werd op het podium geflankeerd door Marie Bilo en Charlotte Van Laethem.

Naast de strijd om de medailles, stonden in Hulshout ook de EK-tickets op het spel. Herbiet, Juliette en Rooms waren dankzij hun podiumplaats al snel zeker van hun deelname. Ook Van Accom, Warpy en Truyers zien we in de driekleur terug in Brussel. Dat hebben ze te danken aan hun vierde, vijfde en zesde plaats bij de senioren.

Bij de beloften voert Van Lent het EK-team aan. Zij krijgt naast Voet en Bilo ook het gezelschap van Roxane Cleppe, Van Laethem en Emma D’Haene.

Charlotte Penneman ongenaakbaar bij junioren

De topfavoriete bij uitstek heeft het waargemaakt bij de junioren. Charlotte Penneman haalde het hier in het ondertussen heel drassige Hulshout met ruime voorsprong. Ze had aan de finish een bonus van 20 seconden op Hannah EnkelsRhune Vanroose, die speciaal voor deze wedstrijd is teruggekeerd uit de VS, kaapte het brons weg. Het trio is samen met Astrid Van BreedamFien Paulussen en Femke Dhauwers zeker van het EK.