Home » Nieuws » Nationaal » Piste » Dag 2 tienkamp EK Zürich: Van Der Plaetsen alsnog richting dichte ereplaats? [live-updates]
Thomas Van der Plaetsen - Foto: Tomas Sisk

Dag 2 tienkamp EK Zürich: Van Der Plaetsen alsnog richting dichte ereplaats? [live-updates]

Thomas Van Der Plaetsen en Niels Pittomvils mochten gisteren de spits afbijten op het EK in Zürich. De eerste dag van de tienkamp verliep met ups and downs voor beide atleten. Van Der Plaetsen, tiende in de stand na dag één, heeft een uitstekende tweede dag nodig om zijn podiumambities alsnog waar te maken. Hieronder volgt u alles met updates op de voet.

22u00: Thomas Van Der Plaetsen liep een gedurfde 1500m. Hij verzeilde algauw in een tweede groepje, maar schuwde er het kopwerk niet. Bij het ingaan van de laatste ronde werd het toch moeilijk voor de Deinzenaar en verloor hij nog enkele posities. Uiteindelijk finishte wist Niels Pittomvils met een sterke slotronde Thomas nog bij te benen. Pittomvils finishte in 4’38″57 en scoorde daarmee een totaal van 7825 punten op zijn tienkamp, 148 punten onder zijn prestatie op de Europabeker in Madeira. De jonge Pittomvils werd daarmee wel bijzonder verdienstelijk 14e. Thomas Van Der Plaetsen liep tien seconden later binnen op de afsluitende 1500m. Daarmee totaliseerde hij 8105 punten, exact 150 punten onder zijn persoonlijke beste, goed voor nog net een top-10 plaats.

Voorin barstte een hevigere strijd uit voor de dichte ereplaatsen. Leider vóór de 1500m, Andrei Krauchanka, aaneengeplakt met kinesiotape, liep te trekkebenen, maar wist alsnog zijn gouden medaille veilig te stellen (8616 punten, een beste wereldjaarprestatie). De Fransman Kevin Mayer wist dankzij een sterke tweede dag het zilver binnen te halen met 8521 punten. De Rus Ilya Shkurenyov vervolmaakte het podium. De Nederlander Eelco Sintnicolaas viel maar net naast het podium, gevolgd door maar liefst drie Duitsers, die eerder op de dag nog op 1, 3 en 5 stonden. Uiteindelijk vervolmaakten 19 atleten de tienkamp.

Bekijk de eindstand hier.

20u45: Het speerwerpen is voor Van Der Plaetsen een ontgoocheling met  60m95, hiermee blijft hij bijna 5 meter onder zijn PR dat hij in zijn record meerkamp wierp en daardoor is zijn PR ver weg met alléén nog de 1500m voor de boeg. Niels Pittomvils’ speer landde na 57m76 wat 1 centimeter verder is dan tijdens zijn record meerkamp.

19u40: Geen 5m30 voor Thomas Van Der Plaetsen maar hij nadert met zijn 5m20 wel op 21 punten van zijn record meerkamp. Nu moet hij zich spoeden naar het speerwerpen dat al een tijdje aan de gang is.

19u25: Pittomvils geraakt na al de onderbrekingen niet over 5m20 maar met 5m10 presteert hij wel beter dan op zijn record meerkamp van dit jaar. Thomas Van Der Plaetsen ging in extremis over 5m20 en begint nu op 5m30 te springen.

18u35: De polsstokken worden het stadion ingereden en de overgebleven tienkampers met daaronder ‘onze’ Thomas Van Der Plaetsen en Niels Pittomvils plaatsen opnieuw hun merktekens aan de polsstokstand. De tienkampers die al uitgeschakeld waren beginnen gelijktijdig met de polstokspringers aan het speerwerpen. Duidelijkheid over het uurrooster van vanavond is er nog niet.

16u35:

16u15: Na de hevige regenval zijn nu windstoten de spelbreker. De lat valt naar beneden door de wind en wederom ligt de wedstrijd stil.

16u00:Van Der Plaetsen gaat heel vlot over 5m10 bij zijn eerste poging én er zit duidelijk nog wat marge op. Hiermee komt hij op gelijke hoogte van zijn prestatie van zijn beste meerkamp vorig jaar in Moskou. Niels Pittomvils houdt het spannend door met zijn derde poging toch over 5m10 te gaan.

15u40: De eerste poging mislukt voor Van Der Plaetsen op 5m00 maar bij zijn tweede gaat hij er vlot over, hij lijkt evenwel naar zijn rug te tasten.Pittomvils lukt het wel bij zijn eerste poging en daarmee evenaart hij zijn seizoensbeste.

15u20: Pittomvils gaat ook in eerste poging over 4m80. Thomas Van Der Plaetsen zou op 5m00 aanvangen. Goed voor de avondsessie in het algemeen: er zijn opklaringen op komst in Zürich.

14u50: Even was het gestopt met regenen en ging de competitie door maar plots gingen de hemelsluizen opnieuw open. Niels Pittomvils sprong wel bij zijn eerste poging over 4m60.

14u20: Door de hevige regenval is de polsstokcompetitie even stilgelegd, we houden u op de hoogte.

14u10: De polsstokcompetitie is aangevat terwijl de regen met bakken uit de lucht valt. Thomas Van Der Plaetsen zal, wil hij nog in de buurt van zijn PR komen, over 5m20 moeten springen. Dit lijkt haalbaar mits een seizoensbeste en PR van 5m40. Voor Niels Pittomvils lijkt een PR op de tienkamp haast ondenkbaar tenzij hij in alle disciplines zijn PR’s zou verbeteren. Te beginnen met het polsstokspringen waar hij over 5m20 zal moeten springen om zijn PR-meerkamp  te benaderen.

11u30: In het discuswerpen ging het bij de eerste poging meteen goed voor onze beide tienkampers. Van Der Plaetsen wierp de schijf meteen 41m92 ver, driekwart meter verder dan op het WK in Moskou. Hij maakte daarmee 26 punten goed op zijn PR-schema. Ook Niels Pittomvils deed bij zijn eerste poging beter dan in zijn PR-meerkamp. Hij kwam 44m74 ver. Op de klassementen is het nog even wachten tot de tweede groep atleten hun discusproef afwerken.

10u15: Thomas Van Der Plaetsen maakte de beste eerste meters op de tweede dag. Hij was als één van de eersten van zijn reeks bij de eerste horde. Niels Pittomvils, naast hem gestart, maakte horde per horde meters goed en finishte uiteindelijk als vierde. Hij klokte 14″63, amper 4 honderdsten boven zijn persoonlijke beste. Thomas Van Der Plaetsen zakte naar het einde van de hordenreeks wat verder weg. Hij werd zesde in de tweede reeks in 14″85, 19 honderdsten boven zijn prestatie op het WK vorig jaar. Hij verliest daarmee een bijkomende 23 punten op zijn PR-schema. Van Der Plaetsen is nu geprojecteerd op een eindtotaal van 8187 punten. De Deinzenaar blijft wel op de tiende plaats in de tussenstand. Niels Pittomvils zit op schema voor een eindtotaal boven de 7800 punten. Hij schuift na de hoge horden een plaatsje op in de tussenstand en komt de top-20 binnen.

Niels Pittomvils met trainer Fernando Oliva - Foto: Eigen foto
Niels Pittomvils met trainer Fernando Oliva – Foto: Eigen foto

9u00: De Belgische atleten hadden op de eerste dag van het EK schijnbaar moeite om in hun ritme te komen. Met een prachtig slot van die openingsdag (Eline Berings én Anne Zagré plaatsten zich voor de 100m horden-finale), hopen we meteen goed vertrokken te zijn voor de tweede dag. In de tienkamp scoorden onze nationale atleten wisselvallig. Thomas Van Der Plaetsen had wat moeite met de 100m en het verspringen, maar deed het dan weer uitstekend in het kogel en het hoogspringen. Niels Pittomvils, op zijn eerste tornooi bij “de grote jongens”, opende meteen met een persoonlijke beste op de 100m, maar deed het in het verspringen en kogelstoten wat minder. Ook op de afsluitende 400m bleek voor beide atleten de zware eerste dag al wat in de benen te zitten.

Thomas Van Der Plaetsen verloor uiteindelijk amper 45 punten op zijn recordmeerkamp van het WK in Moskou van vorig jaar. Hij wist na de 400m nog net de top-10 binnen te duiken. Een podiumplaats lijkt (met zo’n 130 punten achterstand op het brons) veraf, al kan veel op een tweede tienkampdag. Niels Pittomvils verloor bijna 150 punten op zijn beste meerkamp (in Madeira dit jaar, waarmee hij zich plaatste voor het EK). Hij vat dag twee aan op een 21e plaats in de stand. De volledige tussenstand van de tienkamp na dag 1 vindt u hier.

We duimen alvast voor een goede tweede dag!

Alle updates van dag één lees je trouwens hier na.

Uurrooster dag 2

  • 10u05: 110m horden
  • 10u50: discuswerpen
  • 13u40: polsstokspringen
  • 17u58: speerwerpen
  • 20u36: 1500m

LIVE progressie

Hieronder kan je de progressie van onze tienkampers volgen. Op het eerste tabbblad kun je hun prestaties vergelijken met hun uitgesplitste PR en hun records op de individuele nummers. Op het tweede tabblad wordt hetzelfde grafisch voorgesteld.