Anna Hall lag na dag één op koers om in Götzis de kaap van de 7.000 punten te ronden. Door een mindere beurt in het speerwerpen spatte die droom echter uit elkaar. Het amper 22-jarige meerkampfenomeen schuift met 6.988 punten wel op naar de vijfde plaats aller tijden. Op de tienkamp kon Jente Hauttekeete wel een magische grens overbruggen. Onze landgenoot is de vijfde Belg ooit die meer dan 8.000 punten sprokkelt. Voor Niels Pittomvils eindigde de meerkamp na zeven disciplines.

Voor het eerst in haar carrière trok Anna Hall naar het meerkampwalhalla in Götzis. Op de eerste dag zorgde de Amerikaanse voor een stevige binnenkomer. Met drie persoonlijke records lag ze perfect op schema om boven de 7.000 punten uit te komen. Amper vier atleten, waaronder Nafi Thiam, konden deze magische kaap al ronden.

Op dag twee deed Hall gewoon verder met haar recordtoer. In de zandbank landde ze 6m54 ver. Hall sprong in het verleden al verder, maar dat was telkens met teveel rugwind. Met meer dan 1.000 punten extra in the pocket, trok de nummer drie van het WK naar het speerwerpen. Mits een evenaring van haar PR in dit werpnummer (45m75) en de afsluitende 800m (2’03″11) zou ze boven de 7.000 punten uitkomen.

Hall deed wat ze moest doen in de 800m. Ze zette met 2’02″97 een fenomenale tijd neer voor een meerkampster, tevens haar snelste tijd ooit. Maar in het speerwerpen verging het haar minder. De goedlachse atlete bleef steken op 43m08, ruim twee meter onder haar kunnen. En weg waren de 7.000 punten.

Foto: Jeroen De Meyer

Hall kan echter niet ontevreden terugkijken op haar tweedaagse. Met 6.988 punten schuift ze op de ranking op naar de vijfde stek en verbetert ze zich met ruim 200 punten. Thiam is bij deze gewaarschuwd. Hall zal meer dan ooit een bedreiging vormen in de volgende clash tussen de twee. Of Hall het nu rustiger aan zal doen? Zeker niet. Vrijdag komt ze al opnieuw in actie. Op de Diamond League in Florence neemt ze de 400m horden voor haar rekening.

De acht jaar oudere Katarina Johnson-Thompson moet dan wel een plaats toegeven op de ranking, ontevreden zal ze niet naar huis gaan. De Britse zette met 6.556 haar beste resultaat neer sinds haar wereldtitel in 2019, goed voor een tweede plek. Adrianna Sulek werd met 6.480 punten derde. Anouk Vetter ging niet van start op dag twee waardoor Sophie Dokter dankzij 6.321 punten de Nederlandse eer hoog hield.

Jente Hauttekeete debuteert met 12e plek

Jente Hauttekeete kon gisteren met een goed gevoel de nacht intrekken. De atleet prijkte dankzij PR’s in het kogelstoten en de 400m op een knappe negende plek. Op dag twee viel Hauttekeete enkele plaatsen terug, maar hij verlaat Götzis met een knap puntentotaal van boven de 8.000 punten.

Op de 110m horden en in het discuswerpen kwam Hauttekeete dan ook heel dicht bij zijn PR’s. In het polsstokspringen presteerde de 21-jarige atleet eveneens op niveau met 4m80. Enkel in het speerwerpen liet Hauttekeete een kleine steek vallen door niet voorbij de 50m te werpen. Dat maakte hij weliswaar goed met een nieuw PR van 4’32″71 in de afsluitende 1500m.

Foto: Jeroen De Meyer

Alles opgeteld strandt Hauttekeete op 8.075 punten. Daarmee is hij na Hans Van Alphen, Thomas Van der Plaetsen, Niels Pittomvils en Frederic Honneux pas de vijfde Belg die voorbij de 8.000 puntengrens gaat. Pittomvils zag het met eigen ogen gebeuren. De nummer 3 aller tijden was er ook bij in Oostenrijk maar kon door pijn aan de knie de meerkamp niet tot een goed einde brengen. Hij paste wijselijk voor de laatste drie nummers.

De overwinning bij de mannen ging opnieuw naar Canada, al was het dit keer niet olympisch kampioen Damian Warner die bovenaan eindigde. Na zeven disciplines lag Warner nog op gelijke voet met zijn landgenoot Pierce Lepage. Dankzij een veel beter polsstokspringen en speerwerpen was het toch die laatste die aan het langste eind trok. De vice-wereldkampioen bleef met 8.700 punten exact één punt onder zijn PR.