In Götzis vindt dit weekend de prestigieuze Hypomeeting plaats en het meerkampparadijs lokt ook dit jaar weer een hele hoop wereldtoppers. Anna Hall sluit er de eerste dag af met een verbazingwekkend tussentotaal van 4172 punten. De Amerikaanse ligt zo op koers om de magische 7000 puntengrens te halen, een prestatie die slechts vier atleten haar ooit voordeden. Jente Hauttekeete zette twee persoonlijke records neer en gaat als negende dag twee in.

Noor Vidts moest geblesseerd afhaken en Nafi Thiam laat Götzis dit jaar bewust schieten maar verder zijn alle toppers bij de vrouwen dit weekend op de afspraak. De Amerikaanse Anna Hall imponeerde op dag één en zette in drie van de vier proeven een dik PR neer. Hall opende op de 100mH met 12″75 en nam zo een hap van 34 honderdsten uit haar persoonlijke besttijd. De toon was meteen gezet want ook in het hoogspringen zweefde ze vier centimeter hoger dan ooit tevoren met 1m92 als resultaat. Daarna wierp Hall de kogel richting 13m90 om vervolgens door te stomen naar 22″88 in de 200m. Daarmee pitst ze ook hier twee tienden af van haar PR. Opgeteld geeft dit alles 4172 punten en als Hall op dag twee haar persoonlijke topprestaties zou evenaren, komt ze uit bij 6998 punten. In het verleden slaagden slechts vier atleten er ooit in 7000 punten te totaliseren, met Nafi Thiam als enige nog actieve zevenkampster in dat clubje. Het PR van Thiam is 7013 punten en dat werd eveneens in Götzis neergezet, in 2017.

Anna Hall – Götzis 2023 – Foto: Jeroen De Meyer

Op plaatsen twee en drie volgen Adrianna Sulek en Katarina Johnson-Thompson. De Britse doet eindelijk weer bovenin mee na jarenlang blessureleed. Op een knappe vierde plaats vinden we voorlopig Jana Koščak. De 17-jarige Kroatische maakte indruk door in het hoogspringen over 1m92 te vliegen. Anouk Vetter staat momenteel pas zevende.

Hauttekeete haalt zijn niveau en staat in top tien, Pittomvils kent goede start maar kan die niet doorzetten

Bij de mannen staan twee Canadezen nek aan nek bovenaan de tussenstand. Olympisch kampioen Damian Warner houdt nog net zijn landgenoot Pierce Lepage af. Voor Jente Hauttekeete verloopt alles naar wens. In de 100m bleef de alleskunner slechts twee honderdsten boven zijn PR door 10″84 te lopen. Hauttekeete sprong horizontaal naar 7m36 en verticaal voorbij 2m09. Daartussenin was hij goed voor een PR van 14m59 in het kogelstoten. Hauttekeete sloot de eerste dag af met een nipte verbetering van zijn persoonlijke besttijd door 400m af te leggen in 48″96, drie honderdsten sneller dan zijn oude PR. Zo komt de KAA Gent-atleet na vijf proeven op plaats negen terecht. Niels Pittomvils vinden we aan de onderkant van het klassement. In de 100m en het verspringen kwam Pittomvils nog heel dicht in de buurt bij zijn persoonlijke topprestaties maar in het kogelstoten, het hoogspringen en de 400m lukte dat niet.

Jente Hauttekeete – Götzis 2023 – Foto: Jeroen De Meyer