Op de Moore Guldensporenmeeting in Kortrijk zorgden Merel Maes en Jochem Vermeulen voor de Belgische hoogtepunten tussen al het internationaal geweld. Merel Maes evenaarde in het hoogspringen het 30 jaar oude nationaal juniorenrecord van 1m93. Op de 1500m verzorgde Jochem Vermeulen de show door op eigen houtje naar 3’34”97 te wervelen. Vermeulen stijgt met deze snelle chrono naar de zesde plaats op de Belgische ranking aller tijden.

De Flanders Cup in Kortrijk draagt het bronzen label. Voor heel wat binnen- en buitenlandse atleten is het dan ook een belangrijke afspraak om punten te sprokkelen voor de world ranking. Merel Maes heeft die afspraak niet gemist. De juniore, die al zeker is van het EK in Jeruzalem, verzekerde zich met een sprong over 1m87 van winst. Even later ging de lat naar 1m93, wat zowel een nieuw PR als een evenaring van het 30 jaar oude nationaal juniorenrecord zou betekenen. In haar tweede poging zweefde Maes over deze hoogte. Ze gaat zo Nafi Thiam voorbij en komt op gelijke voet met Sabrina De Leeuw. De ACW-atlete is nu zowel indoor als outdoor nationaal recordhouder bij de scholieren en junioren. Bij de mannen deed Jef Vermeiren, momenteel ook op weg om zich te plaatsen voor het WK, een goede zaak. Hij sprong naar de overwinning met 2m18.

Helemaal in het slot van de meeting, zorgde Jochem Vermeulen voor een al even straffe krachttoer. De 1500m-specialist was de enige die de haas durfde volgen. Ondanks het gebrek aan weerwerk, verzwakte Vermeulen niet. Hij stormde op de meet af en finishte in een nieuw PR van 3’34”97. Hij wordt daarmee zesde performer aller tijden in België, maar is desondanks nog niet zeker van het WK. Daarvoor is 3’34”20 nodig. Op ruime afstand finishte Thomas Vanoppen als zevende in een seizoensbeste van 3’40”16.

Jochem Vermeulen – Foto: Peter Wagemans

Op de 800m zorgde Pieter Sisk eveneens voor een verschuiving in de top 10 aller tijden. Sisk, die zich lang in de staart van de wedstrijd schuilhield en zich pas in het slot een weg naar voor baande, finishte in een nieuw PR van 1’46”07. Daarmee komt hij naast Tim Rogge te staan op een tiende plaats aller tijden. Aurèle Vandeputte en Maxime Tilman finishten in respectievelijk 1’47”21 en 1’47”28.

Op de kortere sprintnummers speelden onze landgenoten eerder een bijrol. Op de 100m kwam Kobe Vleminckx tot een behoorlijke 10”39. Meerkamper Jente Hauttekeete bleef met 10”96 nog net onder de elf seconden. Met 11”33 benaderde collega-meerkamper Niels Pittomvils zijn PR tot op twee tienden.

Op de 200m dook Dylan Borlée wel onder zijn zes jaar oude besttijd. Met 21”00 pitste hij er vijf honderdsten vanaf. Achter hem kwam Alexander Doom tot een seizoensbeste van 21”43. Bij de vrouwen was Rani Vincke twee keer de beste Belgische met 11”60 op de 100m en een PR van 23”63 op de dubbele afstand. Op de 400m horden mistte Zoë Laureys de EK-limiet voor junioren dan weer op een haar na. De vice-Europese kampioene bij de scholieren strandde met 59”21 op amper vijf honderdsten.

Foto: Jolien De Bock

De 4x100m zorgde zaterdag voor wisselend succes. De U23 Belgian Falcons, reeds zeker van hun EK-ticket, kwamen met 39”92 dicht in de buurt van het Belgisch record (39”77). De U20 Belgian Rockets slaagden er op hun beurt niet in om het stokje rond te krijgen. Zij zagen zo een kans om hun EK-ticket af te dwingen pijnlijk in het water vallen.

Tenslotte zorgde Pauline Hondema nog voor spektakel in het verspringen. De Nederlandse benaderde het nationaal record van Dafne Schippers tot op twee centimeter. Hondema, die voor vandaag nog een PR van 6m53 had staan, zweefde dit keer naar een straffe 6m76. Ze bleef de Australische Brooke Bushkuehl (6m71) net voor.