Home » Nieuws » Nationaal » Piste » IFAM-koorts: Mats Lunders in stijgende lijn naar EK toe
Foto: Jasper Jacobs

IFAM-koorts: Mats Lunders in stijgende lijn naar EK toe

Zaterdag staat in Oordegem de vierde editie van de IFAM op de agenda. Zoals jaarlijks vindt deze wedstrijd van hoog nationaal en internationaal niveau plaats in Putbosstadion te Oordegem. Op zaterdag 1 juni belooft het dit jaar weer een schitterende editie te worden. Onder meer Eline Berings, Lander Tijtgat en Jan Van Den Broeck gaan op zoek naar de limiet voor een internationaal kampioenschap.

Hoogtepunt van de avond moet de op papier bijzonder snelle 1500m worden met deelname van Tanui Özbilen, zilveren WK en EK-medaillist op die afstand. Lander Tijtgat, Jeroen D’hoedt en Ali Hamdi haken maar wat graag hun wagonnetje aan in die race, maar ook specialisten van het langere werk, zoals Koen Naert en Bashir Abdi, worden aangetrokken naar die anderhalve kilometer. Mats Lunders blijft wel op zijn vertrouwde lange afstand. Hij komt op de IFAM aan de start van de 5000m. Lunders is nog maar 22 jaar en dus nog belofte, maar veroverde wel al twee Belgische titels op die afstand. De Lierenaar dwong vorig jaar op de IFAM trouwens zijn EK-selectie op de 5000m af.

Lunders heeft er al een druk zomerseizoen opzitten. Hij opende met twee 10km’s op straat, in Ierland en Duitsland, waar deze laatste goed was voor een tijd onder de 30′. Later werd hij provinciaal kampioen 1500m, maar moest op 1mei in Herentals en op het BK 10km in Duffel wel de duimen leggen voor respectievelijk Pieter-Jan Hannes en Abdelhadi El Hachimi. Op dat BK 10km veroverde Lunders wel de limiet voor het EK voor beloften (hij dook er zomaar even een minuut onder) en is met die 29’03 nog altijd ruimschoots jaarlijstaanvoerder bij de beloften in Europa. Op de interclub maakte Lunders de loodzware combinatie van de 1500m, waar  hij ook op de FC in Lokeren zijn snelheid verder aanscherpte, en de 3000m. Op de IFAM hoopt hij op de 5000m onder de gevraagde 14’05 te duiken, die recht geeft op een startbewijs op het EK voor beloften. Wij stelden hem enkele vragen.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Hoe verliep de voorbereiding op het zomerseizoen?

“De voorbereidingen op het zomerseizoen verliepen zeer goed. Ik heb al mijn trainingen steeds goed kunnen afwerken en verschijn dus perfect voorbereid op de piste.”

Hoe verliepen je wedstrijden tot nu toe?

“Over de wedstrijden die ik tot hiertoe heb afgewerkt, ben ik over het algemeen tevreden. Ik heb me al vroeg kunnen plaatsen voor het EK voor beloften en dat stelde me al vroeg gerust. Op het Belgisch Kampioenschap 10.000m moest ik wel mijn meerdere erkennen in Abdelhadi El Hachimi, maar met 29’03″75 liep ik wel een ruime minuut onder de gevraagde limiet voor dat EKU23 dat doorgaat in het Finse Tampere.”

Hoe stelt de vorm het en wat denk je/hoop je te kunnen op de IFAM?

“De vorm is op dit moment zeker goed. Maar we werken uiteraard in stijgende lijn naar het EK toe. Op de IFAM hoop ik alvast op een snelle 5000m. Als het weer ook even wil meezitten, dan zit er wel iets in.”

 

Dit interview kadert in de reeks “IFAM-koorts”. Elke dag zetten wij een atleet, die hoge ogen wil gooien op 1 juni, in de kijker. Bekijk het volledige IFAM-koorts archief hier. Meer info over de IFAM vindt u hier.

IFAM