Nu zaterdag 3 februari is het weer tijd voor de IFAM Indoor – met het bronzen World Athletics Indoor Tour-label de belangrijkste Belgische meeting van de winter. Heel wat landgenoten waaronder Rani Rosius, Kobe Vleminckx en Elise Vanderelst maakten indruk in het seizoensbegin en willen die vorm ook voor een thuispubliek tentoonspreiden. Daarnaast wordt een blik aan internationale toppers opengetrokken om voor vuurwerk te zorgen.

Zaterdag ontvangt de Topsporthal in Gent een flinke hoeveelheid topatleten waarvan velen ongetwijfeld een limietaanval in gedachten hebben. Verschillende Belgen kunnen mits een topprestatie stappen zetten richting het WK indoor in Glasgow dat doorgaat van 1 tot 3 maart. Is het niet via een rechtstreekse limiet, dan misschien wel dankzij de kostbare rankingpunten die aan het bronzen label van de meeting verbonden zijn.

Eén van de namen die in die zin meteen in het oog springt is Kobe Vleminckx. Hij opende in Dortmund de seizoensdebatten met een PR van 6”63 over 60m, slechts vijf honderdsten boven de kwalificatiestandaard voor Glasgow en zeven boven het BR van Ronald Desruelles. Ward Merckx, Rendel Vermeulen en Simon Verherstraeten zijn drie collega-Falcons die het hem moeilijk zullen proberen maken. Bij de dames is Rani Rosius de topfavoriete op de kortste afstand. Zij herbevestigde in Polen haar WK-selectie door naar 7”17 te sprinten. Elise Mehuys, Rani Vincke en Janie De Naeyer dagen haar uit en krijgen daarbij het gezelschap van een aantal sterke noorderburen. Op de hoge horden ontmoet Anne Zagré onder meer Noor Vidts.

Foto: Jeroen De Meyer

Jolien Boumkwo en Elena Defrère treden aan in een kogelstootveld van hoog niveau met daarin WK-finalistes Adelaide Aquilla en Jorinde Van Klinken. Eenzelfde verhaal in het polsstokspringen waar Elien Vekemans het mag opnemen tegen de Canadese Alysha Newman, vorig jaar eindwinnares van de World Athletics Indoor Tour. Thomas Van Nuffelen neemt deel bij de mannen. Op de verticale sprong zonder polsstok komt Merel Maes voor het eerst dit seizoen in actie, Zita Goossens en Yorunn Ligneel vormen de tegenstand uit eigen land.

Behalve het BK 4x200m dat als publieksopwarmer voor het hoofdprogramma dient, staat er ook een individuele 200m bij de dames op het menu. Imke Vervaet neemt het daarin op tegen enkele sterke Europese concurrentes. Haar teamgenoten van bij de Cheetahs, Naomi Van Den Broeck en Paulien Couckuyt, kiezen voor twee baanrondes. Die eerste begon met een record over 200m en 52”85 over 400m aan het seizoen. Het wordt dus uitkijken naar wat zij kan voorleggen tegen Alice Mangione en Cathelijn Peeters. Bij de mannen zien we Christian Iguacel en Jonathan Sacoor terug op de 400m.

Foto: Jolien De Bock

Elise Vanderelst doet op de 1500m een nieuwe gooi naar WK-kwalificatie. Met 4’07”03 en een BR op de mijl in de benen ligt de limiet van 4’06”50 binnen haar bereik. Organisator Kim Barbé zet zijn poulain Ruben Verheyden in op het galanummer van de avond. Samen met Pieter Sisk valt hij het Belgisch record over 1000m van Joeri Jansen aan. Die deed er 23 jaar geleden 2’18”65 over. Met Abdelati El Guesse uit Marokko werd een stevige concurrent voor de overwinning voorzien.

De 800m bij de mannen beloofde een spannende krachtmeting te worden tussen twee Belgische wereldtoppers. Tibo De Smet klokte als opener een 400m-PR van 46”59 en staat dus weer sterk na zijn revalidatie. Eliott Crestan plaatste zich in Nantes bij zijn eerste poging voor het WK en zou normaal afzakken naar Gent om de handschoen op te nemen. Hij zegt echter af wegens een lichte blessure. Langs vrouwelijke kant staan naast Vanessa Scaunet ook Renee Eykens, Rani Baillievier en Mariska Parewyck op de startlijst. Robin Hendrix moet de hoofdrolspeler worden in de slotact. De bronzen medaillewinnaar van het EK veldlopen treedt als topfavoriet aan op de 3.000m.

Foto: Jolien De Bock