Paulien Couckuyt heeft nu al voor dé Belgische prestatie van de dag getekend op de IFAM Outdoor. Couckuyt snelde op de 400m horden namelijk naar een tijd van 55″37. Daarmee doet de atlete van VAC drie honderdsten beter dan de olympische limiet die 55″40 bedraagt. Couckuyt had al zicht op de Olympische Spelen via de wereldranking, maar is nu dus automatisch zeker van Tokio. De Britse Jessica Turner haalde de zege in 54″77. 

Paulien Couckuyt mag zich alvast de Belgische performer van de dag noemen op de IFAM. Couckuyt liep een technisch zowat perfecte koers en kon profiteren van de Britse Jessica Turner, die voor het eerst onder 55 seconden dook met 54″77. Couckuyt kon in de slotfase nog naderen op Turner en klokte af na 55″37. Daarmee duikt de Belgian Cheetah onder de olympische limiet van 55″40 én haar twee jaar oud PR van 55″46. De Europese kampioene bij de beloften is zo de tweede landgenote die zich verzekert van deelname aan de Spelen. Op het BK outdoor van 2019 dook Hanne Claes ook al onder die limiet. Voor Couckuyt worden de Spelen haar allereerste internationaal kampioenschap als individuele atlete. De hordeloopster van VAC kende haar doorbrak in 2019 met onder meer die Europese beloftetitel, maar ook een deelname aan het WK in Doha.

Nog op die 400m horden kon Eline Claeys zich net niet verzekeren van het EK voor beloften. De atlete van ATLA kwam met 58″54 amper twee honderdsten tekort. Margo Van Puyvelde tankte dan weer vertrouwen met een seizoensbeste van 57″08. Haar trainingspartner Ilana Hanssens verbeterde opnieuw haar PR met 59″40 en krijgt nu toch écht wel die EK-limiet van 59″28 in het vizier.