Onze Belgische jeugdatleten hebben duchtig gebuik gemaakt van de IFAM Outdoor van gisteren om tickets naar Tallinn te boeken met het oog op het EK voor junioren en beloften. Tuur Bras mocht op de lage horden de spits afbijten. Vervolgens was het de beurt aan de juniorenploeg op de 4x100m. In de 1500m verzekerden Louis Vandermessen en Pieter Sisk zich van de limiet. Guillaume Grimard was tijdens de 5.000m goed voor een stevig PR met bijhorend EK-ticket. Afsluiten deed Rayan Vanderpoorten met een onverhoopte stunt op de 3.000m steeple. Ook Clément Labar verraste op die steeple met een limiet bij de junioren.

Aan de omstandigheden kon het op de IFAM Outdoor in Oordegem niet liggen. Dat bewees Paulien Couckuyt op de lage horden door haar ticket naar Tokio veilig te stellen. Het inspireerde Tuur Bras op die lage horden. Bras, de snelste Belg van het moment op de 400m met hindernissen, liep een degelijke koers en kwam vooral in de slotfase sterk opzetten. De hordeloper van OEH dook voor de tweede keer in zijn carrière onder 51 seconden en stelde met 50″90 een ticket naar het EK voor beloften in Tallinn veilig. Bij de vrouwen strandde Eline Claeys op amper twee honderdsten van de EK-limiet met een tijd van 58″54. Het werd vervolgens wachten op de aflossingen alvorens een nieuwe limiet uit de lucht viel. De junioren op de 4x100m klaarden de klus. Olivier LifrangeEmiel BottermanTimber Huysmans en Luca Laurent bleven met 41″33 onder de gevraagde 41″50, waardoor het kwartet zich mag opmaken voor een reisje naar Tallinn midden juli.

Tuur Bras – Foto: Quinten Lafort

Op de 1500m bevestigde Thomas Vanoppen zijn EK-limiet van twee weken eerder in Karlsruhe door de zege te pakken in een PR van 3’38″48. Vanoppen mag op het EK voor beloften zeker twee collega’s naast zich verwachten. Louis Vandermessen verpulverde namelijk zijn PR op die afstand en kon in het zog van Vanoppen naar 3’38″72 snellen. Het beloftenfeestje op de 1500m was nog niet compleet, aangezien Pieter Sisk met 3’39″50 ook onder de gevraagde 3’41″38 bleef. Sisk was al zeker van deelname aan de 800m, maar kan dus nu ook voorlopig rekenen op een startbewijs op de 1500m.

Guillaume Grimard verbaasde tijdens de 5.000m door nog geen twee maanden na een spierscheur onder de EK-limiet van 13’54″62 te duiken. De atleet van DCLA kon profiteren van knap haaswerk van Lahsene Bouchikhi, die Grimard in een zetel de laatste twee kilometers instuurde. Grimard maakte het knap af en scherpte zijn PR met maar liefst 40 seconden aan tot 13’50″90. Als Grimard voor de verrassing zorgde, wat dan gezegd van ene Rayan Vanderpoorten op de 3.000m steeple. De atleet van KAAG nam nog nooit eerder een wedstrijd op de steeple voor zijn rekening, maar nam wél de touwtjes in handen tijdens de B-reeks. Met een haast feilloze techniek zweefde Vanderpoorten moeiteloos over de balken. In de laatste rechte lijn schreeuwde de belofte het uit, aangezien hij met 8’45″46 bijna acht seconden onder de EK-limiet dook. Daar bleef het echter niet bij, aangezien Clément Labar onder de EK-limiet voor de junioren bleef. Labar liep naar 9’07″85 en deed zo een kleine seconde beter dan de 9’08″67 om afgevaardigd te worden naar Tallinn.

Na de IFAM zijn in totaal al 12 beloften zeker van deelname aan het EK. Bij de junioren mogen alvast vier atleten én één team zich opmaken voor een trip naar Tallinn in juli.

Guillaume Grimard – Foto: Quinten Lafort