Koude en winderige omstandigheden waren vandaag aan de orde in het Nederlandse Brunssum. Echte toptijden werden er hierdoor tijdens deze editie van de Parelloop niet gelopen, maar toch zijn er enkele mooie resultaten te melden. Mélanie Bovy liep een knappe wedstrijd op de 10 kilometer en eindigde als derde dame. Bij de mannen ging de winst naar de Spanjaard Ilias Fifa, en vielen de Belgische mannen net naast het podium.

De Parelloop in het Limburgse Brunssum in Nederland is een echte klassieker onder de Nederlandse stratenlopen. De “10 km Toprun” kan steeds op een sterk deelnemersveld rekenen. Door coronamaatregelen vond in 2022 de wedstrijd plaats in september. Dit jaar vond het evenement weer plaats op het traditionele moment, namelijk begin april. In het verleden werden er op deze wedstrijd al enkele toptijden neergeschreven. Het was dus ook vandaag weer uitkijken naar indrukwekkende prestaties.

Bij de vrouwen waren Mélanie Bovy en Hannah Vandenbussche er op gebrand om mee te strijden voor het podium. Ook Imana Truyers, voornamelijk bezig met het langere werk in voorbereiding van de halve marathon van Valencia in oktober, en Florence De Cock waagden hun kans. Er stond geen maat op de Keniaanse Betty Chelangat die zich vlotjes tussen de mannen nestelde en naar een knappe tijd van 31’28 liep. De 29-jarige Nederlandse Julia Van Velthoven veroverde het zilver in 33’53, waarbij ze slechts 5 seconden boven haar persoonlijk record bleef. Bovy slaagde als een van de weinige atleten er wel in haar persoonlijke besttijd te lopen. De Waalse atlete liep voor de eerste keer onder de 35 minuten en eindigde in 34’37 op een knappe derde plaats.

Vandenbussche werd vierde in 34’44 en was hiermee matig tevreden: “In september liep ik hier 34’03. Mijn doel was om vandaag onder de 34 minuten te duiken, maar de omstandigheden waren duidelijk zwaarder dan in september. De koude temperatuur en sterke wind zorgden ervoor dat de wedstrijd, die sowieso al wat heuvelachtig is, zeer zwaar werd. Op zich ben ik wel tevreden met mijn prestatie. Mijn volgende doelen zijn de Antwerp 10 miles en de 20 km van Brussel.”

Foto: Golazo

Ook enkele sterke Belgische mannen zakten naar deze wedstrijd af om een mooie prestatie neer te zetten. Met Arnaud Dely, Clement Deflandre, Yannick Michiels en Vincent Bierinckx stonden er 4 sterke atleten aan de start die in het verleden reeds onder de 29 minuten-grens doken. Direct na de start vormde zich een ruime kopgroep, die halfweg al was uitgedund tot een tiental atleten. De Spaanse topper Ilias Fifa voelde zich duidelijk sterk en trok steeds goed door op de stukjes bergop. Dely en Deflandere konden het langst van de Belgen aanpikken, maar moesten door de vele tempowissels ook afhaken. Fifa bolde na 28’54 als eerste over de meet. De Marokkaan Yakoub Labquira won 6 seconden later de sprint voor de tweede plaats van de Noor Awet Kibrab. Dely, volop in voorbereiding voor het wereldkampioenschap duathlon dat eind deze maand plaatsvindt in Ibiza, eindigde op de vierde plaats in 29’08. Deflandere vervolledigde de top 5.