De tweede Wanda Diamond League van het zomerseizoen heeft maar liefst zes beste wereldjaarprestaties opgeleverd. Vijf van die beste wereldjaarprestaties werden neergezet in de loopnummers met onder meer Timothy Cheruiyot, Michael Norman en Norah Jeruto. In de kampnummers sprongen Katie Nageotte en Sandi Morris over 4m84, waardoor het duo de wereldranglijst aanvoert in 2021. Kevin Borlée benaderde tijdens de 400m zijn seizoensbeste met een chrono van 46″29.

Met een temperatuur van net onder 40 graden werd het een avondje puffen op de tweede Wanda Diamond League van 2021. Het deerde Rai Benjamin niet om op de lage horden een meetingrecord te noteren. De Amerikaan had het wel knap lastig om de Braziliaan Alison dos Santos af te houden. Benjamin klokte af na 47″38, gevolgd door Dos Santos in een Zuid-Amerikaans record van 47″57. In de 800m bij de vrouwen imponeerde 1500m-specialiste Faith Kipyegon door naar 1’58″26 te snellen na een splijtende slotsprint. Timothy Cheruiyot verlengde zijn zegereeks die al twee jaar duurt op de 1500m. Met een beste wereldjaarprestatie van 3’30″48 bleef de Keniaanse wereldkampioen de Australiër Stewart McSweyn en de Marokkaanse specialist op de steeple Soufiane El Bakkali voor. De halve baanronde mondde uit in een pittig duel tussen Kenneth Bednarek en André De Grasse. De Grasse kwam in de slotmeters gevaarlijk dicht bij Bednarek, maar de Canadees strandde op één honderdste van de winnaar die 19″88 noteerde.

Faith Kipyegon – Foto: Golazo

De 3.000m steeple werd een bijzondere strijd met maar liefst vier dames in de buurt van negen minuten. Topfavoriete Hyvin Kiyeng kwam op de waterbak ten val, waardoor de weg naar de zege open lag voor Norah Jeruto. Jeruto dook net niet onder negen minuten met een knappe beste wereldjaarprestatie van 9’00″67. De Ethiopische Mekides Abebe legde beslag op de tweede stek in 9’02″52, goed voor een nationaal record. De 800m werd een Keniaans onderonsje tussen Wyclife Kinyamal en Ferguson Rotich. Rotich kwam sterk opzetten in de slotmeters, maar moest zijn meerdere erkennen in Kinyamal, die met 1’43″91 een beste wereldjaarprestatie neerzette. In de 400m knalde Michael Norman naar de snelste tijd van het jaar met 44″27. Onze landgenoot Kevin Borlée verscheen in diezelfde race aan de start. Borlée kwam nooit in het stuk voor, maar benaderde met 46″29 wel zijn seizoensbeste. Op de 100m knalde Shelly-Ann Fraser-Pryce naar een seizoensbeste van 10″84, gevolgd door Blessing Okagbare die met 10″90 eveneens onder 11 seconden dook. In de afsluitende 3.000m bij de vrouwen maakte Hellen Obiri de wedstrijd hard. Haar landgenotes met Beatrice Chebet op kop profiteerden echter van het beulwerk van Obiri. Chebet klokte af na 8’27″49, logischerwijs goed voor een beste wereldjaarprestatie.

Michael Norman – Foto: Golazo

Over naar de kampnummers dan. Want maar liefst zes vrouwen sprongen met hun polsstok over 4m74 in Doha. Een Amerikaans duo met Katie Nageotte en Sandi Morris deed echter nog tien centimeter beter. Nageotte bleef tot en met 4m84 foutloos, waardoor zij de bloemen kreeg. Yulimar Rojas sprong tot twee keer toe voorbij 15 meter in het hinkstapspringen. De Venezolaanse wereldrecordhoudster in zaal was goed voor 15m11 in de finaleronde, die allesbepalend is met het oog op de overwinning. Rojas liet tijdens die poging maar liefst 29 centimeter liggen ten opzichte van de balk. In het kogelstoten ging de zege niet naar de beste performer van de dag. De Serviër Armin Sinancevic stootte zijn projectiel 21m88 (een evenaring van Servisch record) ver, maar noteerde een foutpoging in zijn zesde en laatste worp die besliste over de winst. Tomas Walsh pakte in die allesbeslissende zesde worp uit met zijn beste prestatie van de avond. De Nieuw-Zeelander zegevierde zo met 21m63. Mutaz Essa Barshim kon voor eigen volk niet winnen in het hoogspringen, want Barshim moest met 2m30 drie centimeter onderdoen voor Ilya Ivanyuk. De atleet die onder neutrale vlag uitkomt was dit seizoen al goed voor een beste wereldjaarprestatie van 2m37.

Op de volgende Diamond League-meeting is het wachten tot 10 juni. De plaats van actie zal niet Rome zijn, maar wel het Italiaanse Florence.