Nu de Olympische Spelen ook definitief een nieuwe datum hebben, zijn er gevolgen voor de atletiekwereld. Zo verhuist het WK van 2021 in Eugene naar 2022. World Athletics-voorzitter Sebastian Coe gaf al eerder aan dat het een optie was om met één jaar uit te stellen door het feit dat Spelen uitgesteld zijn naar volgend jaar.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen dat er drie jaar gewacht moet worden op een WK. Sinds 1991 wordt het WK telkens om de twee jaar georganiseerd. In 1983 en 1987 werd het kampioenschap om de vier jaar georganiseerd. World Athletics-voorzitter Sebastian Coe gaf vorige week al aan tevreden te zijn met het uitstel van de Spelen, aangezien het atleten de kans geeft om zich rustig voor te bereiden op Tokio.

2021 zou al een heel druk atletiekjaar worden met het EK indoor, een WK indoor en WK veldlopen in hetzelfde weekend en de Olympische Spelen. In 2022 staat naast het WK ook een EK gepland in München. Waarschijnlijk zullen beide kampioenschappen op elkaar afgestemd worden. Het EK zou nog altijd eind augustus gepland staan. Het WK in de Verenigde Staten verhuist in dat geval naar juli, dat meldt Christian Milz, de CEO van European Athletics aan Le Soir.

In 2023 trekt het WK normaal gezien naar Hongaarse hoofdstad Boedapest.