Komende zondag volgt eerst nog een hoogdag voor de wielerliefhebbers. Daarna is het vol ongeduld uitkijken naar de Rotterdam Marathon. In de stad waar hij vier jaar geleden zijn persoonlijk record neerzette, gaat Koen Naert opnieuw op zoek naar een scherpe chrono. Zijn hoogtestage in Kenia heeft hem alvast bakken vertrouwen gegeven. Als alles goed verloopt, staat Naert eind augustus ook aan de start van het WK in Boedapest.

Een achtste plaats op het EK in München was niet het resultaat waar Koen Naert op hoopte. Na een deugddoende vakantie en een kort oponthoud door corona, werd de bladzijde volledig omgedraaid. Naert begon begin oktober aan een lange voorbereiding richting zijn volgende marathon, die van Rotterdam.

“Ik heb er bewust voor gekozen om lang op te bouwen naar mijn volgende marathon. De voorbije maanden heb ik heel goede weken gedraaid. Mijn hoogtestage in Kenia was veelbelovend en mijn weektotalen waren ernaar. De weinige wedstrijden die ik deed, waren ook heel goed”, vertelde Naert die zijn zelfvertrouwen moeilijk kon wegsteken.

Tijdens de Groet uit Schoorl Run botste de marathonloper wel op een kleine hobbel in de weg. Zonder al te veel erg. “Tijdens de wedstrijd voelde ik na vijf kilometer mijn kuit opspelen. Twee kilometer later schoot er iets in en besloot ik uit voorzorg uit de race te stappen. Ik was op weg naar een PR, maar koos voor een hoger doel. Het was een goede beslissing, want ondanks een contractuurtje kon ik blijven doortrainen.”

Koen Naert – Foto: Quinten Lafort

Persoonlijk record

De Europese marathonkampioen van 2018 trekt met veel geloof in eigen kunnen naar Rotterdam, de stad waar hij in 2019 naar een persoonlijk record van 2u07:39 liep.

“De limiet voor de Olympische Spelen van 2u08:10 is sowieso het doel, dus ik ga mij niet mogen sparen. De conditie is er en ik voel me goed. Ik voel mij zeker in staat om mijn PR scherper te stellen. De marathon blijft natuurlijk een moeilijke puzzel om te leggen, want je hebt veel omstandigheden niet in de hand. Twee jaar geleden voelde ik mij in Valencia ook klaar om mijn record neer te zetten, maar toen viel ik snel alleen. Er was ook veel wind en ik had een risico genomen door meer koolhydraten in te nemen waardoor een toiletstop onvermijdelijk was. Conditie is dus zeker niet alles”, blijft hij realistisch.

Ondertussen heeft de pupil van Raymond Van Paemel al zicht op het wedstrijdverloop. “Ik ga weg in de tweede groep waar ik kan rekenen op twee hazen. Zij blijven normaal tot kilometer 30 bij mij. Ik hoop dat ze steady lopen zodat ik mijn verstand op nul kan zetten en kan genieten van de wedstrijd.”

“Bashir zal wel weer top zijn”

In de eerste groep vinden we een andere landgenoot terug: Bashir Abdi. Hij gaat samen met Abdi Nageeye op zoek naar een toptijd. Naert is alvast benieuwd naar wat de Belgische en Europese recordhouder gaat neerzetten.

“Na het WK heeft Bashir het een lange tijd rustiger aangedaan. Omdat er wel wat nodig is om diepgang in de marathon te vinden, dacht ik dat het moeilijk zou worden voor hem. Na het BK halve marathon durf ik geen uitspraken meer doen. Het blijft Bashir. Het Europees record heeft hij natuurlijk ongelofelijk scherp gezet, dus dat verbeteren wordt moeilijk denk ik. Ik hoop alleszins dat hij een goede dag heeft. Hij zal wel weer top zijn.”

Bashir Abdi en Koen Naert net na de Europese titel van Naert – Foto: Jeroen De Meyer

Eerste WK marathon

Naert heeft niet alleen een plan van aanpak klaar voor Rotterdam. De komende maanden zijn ook al uitgestippeld. Voor het eerst maakt het WK atletiek deel uit van zijn plannen.

“Ik ben al geplaatst voor het WK in Boedapest en voor de eerste keer in mijn carrière staat dit kampioenschap ook effectief op mijn programma. Het is eens iets anders dan een najaarsmarathon, maar het lijkt mij een goede tussenstap richting de Olympische Spelen van volgend jaar.”

Naert legt nog wel enige voorzichtigheid aan de dag. “Ik besef dat de twee marathons elkaar snel zullen opvolgen. Het oorspronkelijk plan was om in Sevilla te lopen zodat ik iets meer tijd had voor het WK, maar Sevilla kwam er toch iets te snel aan. Mijn lichaam toonde de afgelopen periode veel aan te kunnen, dus ik verwacht eigenlijk dat het herstel vlot zal gaan. Mocht ik toch niet goed uit Rotterdam komen, dan moeten we herplannen. Het wordt 100% ervoor gaan of niets.”

Foto: Jeroen De Meyer

Voordeel van jaren marathontraining

Naert en Abdi zijn al jaren gevestigde waarden op de marathon, maar de voorbije jaren maakten heel wat Belgen hun debuut op deze mythische afstand. Zo liep Michaël Somers in februari naar de WK-limiet. Later deze maand verschijnt Simon Debognies aan de start van de marathon in Hamburg. De plaatsen voor de Olympische Spelen kunnen zo wel eens duur verkocht worden.

“Als je de resultaten van de laatste jaren in het veldlopen bekijkt, is dit geen verrassing. In de breedte zijn we in België heel goed bezig in het afstandslopen. Dit kan de marathon alleen maar ten goede komen. Somers was sterk in zijn eerste marathon en ik ben ook heel benieuwd naar wat Simon gaat doen, maar ik heb geen schrik of ik er in Parijs wel bij zal zijn. Daar ben ik echt niet mee bezig. Het kan altijd natuurlijk dat ik de boot mis, maar ik weet wat ik momenteel waard ben en geloof in mijn eigen kansen. Ik heb jaren marathontraining in de benen, dus die ervaring speelt in mijn voordeel”, reageerde de derde snelste Belg ooit op deze afstand.