De Athletics Integrity Unit (AIU) maakte bekend dat de Nigeriaanse Tobi Amusan voorlopig geschorst wordt wegens het niet nakomen van haar whereabouts-verplichtingen. De Nigeriaanse hordenspecialiste werd vorig jaar wereldkampioene in Eugene nadat ze in de halve finale en de finale de twee snelste chrono’s ooit neerzette. De AIU laat weten dat Amusans aanvechting van de voorlopige schorsingsmaatregel nog voor het WK in Boedapest door het Disciplinair Tribunaal bekeken zal worden.

Tobi Amusan was vorige zomer op het WK in Eugene de grote blikvanger op de hoge horden. In de halve finale liep ze een wereldrecord van 12″12 en tijdens de finale ging ze zelfs nog zes honderdsten sneller, al stond er in die wedstrijd net te veel rugwind. Amusan pakte er haar eerste wereldtitel en zou volgende maand naar Boedapest trekken met als doel die te verlengen. Op de Diamond League in Silesia, drie dagen voor de aankondiging van deze schorsing, zette Amusan die ambitie kracht bij door wereldwijd de tweede tijd van het jaar te lopen. Door drie gemiste dopingcontroles lijken haar ambities nu in duigen te vallen.

Tobi Amusan in actie op de Silesia Diamond League van 16 juli – Foto: Ed Hall for Diamond League AG

Tegen de beslissing om Amusan provisioneel te schorsen staat beroep open bij het Disciplinair Tribunaal van World Athletics, dat de zaak snel zal bekijken zodat er voor het WK in Boedapest uitsluitsel kan gegeven worden over de voorlopige maatregel. Ondertussen zit Nigeria duidelijk in de hoek  waar de dopingklappen vallen. Topsprintster Blessing Okagbare, middenin het olympische toernooi in Tokio uitgesloten, werd voor elf jaar geschorst en ook het 4x100m-team kwam recent in de problemen. Het viertal dat in 2022 de Commonwealth Games won, met Amusan als startloopster, werd vorige week de gouden medaille ontnomen nadat Nzubechi Grace Nwokocha definitief veroordeeld werd voor dopinggebruik. Amusan reageert dat ze nooit doping gebruikte, dat ze bovengemiddeld vaak getest wordt en dat ze de schorsing aanvecht.

1 REACTIE

  1. Amusan: in 2021 12”41, in 2022(25j.) 12”11 en 12”06w. Tja…goed getraind! Amusan(t)…

Reacties zijn gesloten.