Mieke Gorissen is knap 19de geworden in de marathon op het WK in Eugene. Gorissen kwam halfweg door in 1u14:52, maar moest zoals het merendeel van de atletes wat gas terugnemen in de tweede wedstrijdhelft. In warme omstandigheden legde de Limburgse leerkracht beslag op de 19de stek in een degelijke 2u31:06. Goytom Gebreslase snelde naar de zege in een kampioenschapsrecord van 2u18:11. 

In tegenstelling tot bij de mannen verscheen er bij de vrouwen op de marathon slechts één landgenote aan de start. Mieke Gorissen trok met het nodige vertrouwen naar haar marathon en stelde allerminst teleur. In het gezelschap van een groepje kwam ze halfweg door in 1u14:52, waardoor ze uitzicht had op een chrono in de buurt van 2u30. In de tweede wedstrijdhelft eiste de brandende zon slachtoffers.

Ook Gorissen moest daardoor temporiseren, maar de 39-jarige leerkracht hield knap stand en sloop dichter en dichter bij de top 20. In de slotfase schoof ze mooi op om uiteindelijk beslag te leggen op plaats 19 in een meer dan degelijke 2u31:06. De zege ging net zoals bij de mannen naar Ethiopië. Goytom Gebreslase rekende in de slotfase af met de Keniaanse Judith Korir. De winnares knalde naar een kampioenschapsrecord van 2u18:11. Lonah Salpeter uit Israel vervolledigde het podium. Sara Hall was de eerste Amerikaanse op de vijfde plaats.