Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft zondagavond atletiekgeschiedenis geschreven in Eugene. De Jamaicaanse denderde er naar haar vijfde wereldtitel op de 100 meter, ongezien. Het werd een clean sweep voor Jamaica, en toch was het vooral een Amerikaans avondje. Team USA won op eigen terrein liefst negen medailles.

De 100 meterfinale bij de vrouwen kondigde zich aan als een spektakelstuk, en de verwachtingen werden ingelost. Net als in Tokio bezette Jamaica het volledige podium, alleen was de volgorde nu anders. Shelly-Ann Fraser-Pryce vloog naar goud in een kampioenschapsrecord van 10″67. Haar vijfde wereldtitel was het al op de 100 meter, niemand die het haar nadoet. Aflossingen incluis zit ze aan tien keer WK-goud. Shericka Jackson won zilver in 10″73, olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah was derde in 10″81. De Britse Dina Asher-Smith evenaarde haar nationale record van 10″83 en was vierde.

Jamaicaanse dominantie dus op de 100 meter, maar Team USA zette alles recht in de andere finales door liefst negen plakken te verzamelen op één dag tijd. Op de 110 meter horden volgde Grant Holloway zichzelf op in 13″03, voor Trey Cunningham (13″08). Devon Allen veroorzaakte een valste start en werd uitgesloten. Geen clean sweep dus, maar die kwam er wél in het kogelstoten. Ryan Crouser kreeg zwaar weerwerk, maar haalde het uiteindelijk wel in een kampioenschapsrecord van 22m94. Joe Kovacs pakte zilver met amper vijf centimeter minder, brons was voor Josh Awotunde (22m29).

In het hamerslingeren bij de vrouwen werd het goud en brons voor Brooke Andersen (78m96) en Jannee Kasanavoid (74m86). En jawel, ook in het polsstokspringen was het Amerika boven. Katie Nageotte en Sandi Morris gingen allebei over een beste wereldjaarprestatie van 4m85, maar Nageotte had minder pogingen nodig en verschalkte zo de topfavoriete.

In de 10.000 meter, waarin Isaac Kimeli knap tiende werd, was Joshua Cheptegei baas. Met een indrukwekkend eindschot snelde hij naar goud in 27’27″43 en volgde zo zichzelf op.