Hanne Verbruggen zorgde voor de verrassing door op het EK in München achtste te worden op de marathon. Met Mieke Gorissen hadden we nog een tweede landgenote in de top 15. Astrid Verhoeven viel net buiten de top 30, maar was achteraf bijzonder opgetogen. Wij spraken drie gelukkige dames na de finish. 

“Ik ben supertevreden”, glunderde Hanne Verbruggen na afloop. “Op voorhand had ik getekend voor een plaats bij de beste 20, maar ik voelde mij vandaag supersterk. Ik kon heel lang voorin volgen, maar rond kilometer 38 botste ik toch op de man met de hamer. Daardoor had ik geen antwoord klaar op de versnelling van de andere dames.”

Ondanks dat Verbruggen de rol voorin moest lossen, ging het met haar moraal geen moment bergaf. “Toen ik moest lossen deed alles pijn, maar dat was bij iedereen zo. Dus pepte ik mijzelf op om zeker mijn plaats veilig te stellen. Dat lukte goed. Dit is de eerste marathon waar ik zo van genoten heb. Ik sta echt versteld van mezelf, zeker omdat ik nog niet zo lang geleden een coronabesmetting opliep”, aldus de nummer acht van Europa op de marathon.

Ook Mieke Gorissen genoot zichtbaar van de ambiance. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. De olympische marathon was al heel speciaal, maar de Japanse bevolking is toch een stuk meer ingetogen. Dit was echt gek. In het begin loop je in een groep en denk je dat de supporters juichen voor iemand die ze kennen. Maar daarna viel ik alleen en riepen ze even hard”, klonk ze verrast. “Na het WK in Eugene had ik echt gezworen dit nooit meer te doen. Maar ik ben zo blij dat ik hier vandaag was.”

In tegenstelling tot Verbruggen koos Gorissen voor een heel andere aanpak. “Ik had mij voorgenomen om mijn eigen wedstrijd te lopen. Even heb ik getwijfeld om met de snellere groep mee te gaan, maar die twijfels heb ik snel losgelaten. Toen ik merkte dat ik mijn tempo goed aankon, ben ik versneld en atleten beginnen oprapen. Ik kan niet meer tevreden zijn dan dat ik nu ben.”

Mieke Gorissen op het EK in München – Foto: Jeroen De Meyer

Astrid Verhoeven debuteerde vandaag op een internationaal kampioenschap op de weg. Met haar 32e plaats kan ze met opgeheven hoofd naar huis. “Ik ben echt tevreden. Ik kwam naar München om te genieten en dat is gelukt. De laatste 10 kilometer liep de temperatuur wel op, maar daar heb ik goed op geanticipeerd. Op geen enkel moment heb ik op mijn horloge gekeken of iets van druk gevoeld. Ik sta versteld van de vooruitgang die ik op de korte tijd onder Raymond Van Paemel heb gemaakt.”

“De sfeer trouwens was niet normaal. Het was zotter dan het publiek tijdens de marathon van Amsterdam en Rotterdam samen. En wat een prestatie van Hanne en Mieke. Chapeau wat zij hebben gedaan”, reageerde Verhoeven.

Astrid Verhoeven tijdens het EK in München – Jeroen De Meyer