In Eugene gaan Nafi Thiam en Noor Vidts vanaf vandaag op zoek naar zevenkampsucces. Thiam start als olympisch kampioene als topfavoriete, al is ze niet de titelverdedigster. Dat is de Britse Katarina Johnson-Thompson. Vidts probeert haar vierde plaats van in Tokio te evenaren, en wie weet kan ze wel richting podium. We houden u op de hoogte met live-updates. Onderaan de pagina vindt u een scoreprojectie.

4u00: Een weergaloze Thiam snelt naar het goud. Na een stevige start had onze olympische kampioene even een moeilijk moment met nog 200 meter voor de boeg, maar in de laatste rechte lijn rekende ze op haar turbobenen. Met een PR van 2’13″00 vermorzelde ze Vetter, die vrede moest nemen 2’20″09. Thiam totaliseert 6.947 punten, goed voor haar tweede puntentotaal ooit! Noor Vidts deed het uitstekend in de dubbele baanronde met een PR van 2’08″50. De wereldkampioene in zaal komt in totaal op 12 punten van haar PR met 6.559 punten.

https://twitter.com/worldathletics/status/1549215380794593280?s=21&t=P66luC3gBFtPgKooekdTlA

2u00: In de afsluitende 800m moet Thiam op zoek naar 19 extra punten dan Vetter. Dat betekent dat Thiam minstens 1,34 seconden voor haar Nederlandse concurrente moet finishen. Interessant wordt ook de rol van Anna Hall in het slotnummer van de zevenkamp. De Amerikaanse lijkt op weg naar het brons en liep dit jaar al 2’03″11 op 800m. Amper drie Belgische dames liepen dit jaar al sneller dan die chrono.

21u15: Thiam presteert degelijk in het speerwerpen met een derde plaats en 53m01, maar echt super is het niet. En dat is het wel bij de grote concurrente, de Nederlandse Anouk Vetter, die wint met 58m29. Thiam is plots de leiding kwijt, want Vetter telt negentien punten meer. Op een 800 meter betekent dat anderhalve seconde. Vidts is nu zesde.

20u00: Vidts begint wat twijfelachtig aan haar speerwerpen met 37m99. De wereldkampioene in zaal herpakt zich weliswaar meteen in haar tweede poging. Met 41m62 benadert ze haar recordmeerkamp. Mits een PR in de 800m, kan ze nog altijd beter doen dan haar 6.571 punten die ze vorig jaar neerzette in Tokio.

19u20: In het speerwerpen komt Vidts in actie vanaf 19u50. Thiam mag één uur later haar geluk beproeven in de sterkere groep B. Het wordt uitkijken of Anouk Vetter onze landgenote alsnog onder druk kan zetten in de aanloop naar het gevreesde slotnummer: de 800m. Op papier is Thiam sneller op die dubbele baanronde, maar Vetter kan in het speerwerpen wel heel wat punten winnen ten opzichte van de olympische kampioene.

19u05: Bij de tweede poging in het verspringen laat Thiam een ongeldige beurt optekenen. Vidts doet het uitstekend met 6m33, één centimeter meer dan in Tokio. Bij haar derde en laatste kans vliegt Thiam naar een sterke 6m59. Vidts eindigt met een ongeldige beurt. Thiam ligt nu 24 punten op haar nationale record en 5 punten voor op het Europees record. Vidts ligt 16 punten achter op haar persoonlijk record. In het klassement blijven onze landgenoten op één en vijf.

Dag 2: 18u45: We zijn begonnen aan dag twee. Nafi Thiam presteert meteen degelijk met 6m49. Noor Vidts kan nog niet helemaal overtuigen met 6m07. Kijken of het in de volgende beurten nog verder gaat.

Dag 1

3u50: De Amerikaanse Anna Hall stormt naar een PR van 23″08 en haalt het voor uittredend kampioene Katarina Johnson-Thompson. Vetter komt sterk voor de dag met 23″73 en sluipt zo dichter bij Thiam. Vidts kwam niet al te vlot uit de startblokken, maar liep wel een sterke tweede wedstrijdhelft. De wereldkampioene in zaal klokte af na 23″92. Na dag één staat Thiam nog altijd op één met 61 punten voorsprong op Vetter. Hall duwt Vidts naar de vijfde stek in de voorlopige stand. Onze landgenote ligt voorlopig 20 punten achter op het schema van haar recordmeerkamp.

3u40: Thiam start vinnig in haar 200m, maar krijgt het lastig in de slotmeters. Haar 24″39 is beter dan tijdens haar recordmeerkamp, al had onze landgenote misschien op een scherpere chrono gehoopt. De olympische kampioene sluit haar eerste dag af met een voorsprong van 15 punten op haar recordmeerkamp. In de volgende reeks wordt het uitkijken naar Vidts en Anouk Vetter, de uitdager van dienst voor Thiam.

23u10: Onze landgenotes hebben er een uitstekend kogelstoten opzitten. Thiam ging in haar tweede beurt naar 14m92 en in haar derde beurt zelfs naar 15m03. Vidts lukte in haar tweede poging 14m05 en in haar laatste beurt een persoonlijk record van 14m43. Na drie onderdelen is Thiam leider, met veertien punten voorsprong op haar PB. Vidts is vierde met twee punten voorsprong op schema PB. Op naar het kogelstoten.

22u45: Het kogelstoten is met lichte vertraging begonnen. Thiam kan niet meteen overtuigen in haar eerste poging met 14m33. Vidts doet het verhoudingsgewijs beter met 13m96.

21u55: En ja hoor! De eerste poging op 1m95: check. Thiam tikt de lat lichtjes aan, maar ze sprokkelt opnieuw broodnodige punten. Springt ze straks ook over 1m98? De laatste keer dat ze over die hoogte vloog, was in 2019. Voorlopig blijft dat ook zo, want de lat gaat drie keer liggen. Al neemt ze na afloop wel de tijd om het publiek te groeten. Ze voelt zich duidelijk in haar sas in Hayward Field. Zowel Thiam als Vidts blijven na twee proeven op koers om hun beste meerkamp te benaderen. Thiam gaat zoals verwacht aan de leiding, Vidts kampeert op de vierde stek.

21u50: Dat Thiam onder druk altijd dat tikkeltje meer kan, blijkt nog maar eens. Op 1m92 heeft de olympische kampioene drie pogingen nodig. Haar derde poging is dan weer weergaloos. Kan ze zo dadelijk over 1m95 wippen? Het zou haar alvast op goudkoers zetten.

21u35: Geen PR voor Vidts, die in haar eerste poging héél dicht in de buurt van 1m86 kwam. Thiam stoomt intussen voort én vliegt nog maar eens in haar eerste poging over de lat. Na vier sprongen heeft de tweevoudige olympische kampioene al 1m89 achter haar naam staan. De Poolse Adrianna Sulek is de enige die Thiam vergezelt in de jacht op 1m92.

21u15: Thiam en Vidts trekken de goede lijn door in het hoogspringen. Thiam is voorlopig foutloos op 1m80 en 1m83. Vidts had al een aantal extra pogingen nodig, maar evenaart met 1m83 alvast haar beste meerkamp. Thiam vloog intussen ook moeiteloos over 1m86.

19u50: Onze dames zijn bijzonder sterk begonnen aan hun tweedaagse op Amerikaanse bodem. Nafi Thiam was in de eerste reeks goed voor een stevig PR van 13″21 en sprokkelt op die manier al belangrijke punten in de strijd om het goud. Ook Noor Vidts doet het uitstekend. De wereldkampioene in zaal benadert haar PR tot op drie honderdsten met 13″20. Vidts en Thiam mogen als respectievelijk vierde en vijfde beginnen aan het hoogspringen, waarin die laatste normaal gezien de leiding zal overnemen van de Amerikaanse Michelle Atherley.