Zondag staat in Roeselare de derde manche van de CrossCup op de planning. Niet alleen de dagzege en belangrijke punten voor het klassement van de CrossCup staan op het spel, er zal namelijk ook gebikkeld worden om de felbegeerde tickets richting het EK veldlopen in Turijn. Naast de gebruikelijke hoofdrolspelers is het ook uitkijken naar de terugkeer van onder meer Robin Hendrix en Isaac Kimeli. Bij de vrouwen start Mieke Gorissen als topfavoriete.

Het kruim van de Belgische afstandslopers zakt zondag af naar het Schierveldestadion in Roeselare voor de tweede individuele CrossCup-manche van het seizoen. Alles staat er in het teken van het EK veldlopen, dat op 11 december in het Italiaanse Turijn plaatsvindt. De resultaten in Roeselare zijn namelijk doorslaggevend voor de selectiecommissie, die naar goede gewoonte op dinsdag de knoop doorhakt rond het Belgische team dat naar het EK wordt uitgestuurd.

Bij de vrouwen kon vorig jaar geen enkele landgenote een EK-ticket afdwingen. Dat leverde  in de nasleep van de selectiewedstrijd in Roeselare een heuse selectiestorm op. Dankzij de nieuwe selectiecriteria, waarbij de eerste atlete uit elke categorie sowieso zeker is van het EK, krijgen we al minstens één landgenote aan de start in Turijn. Mieke Gorissen, tijdens de CrossCup-manche in Mol nog de beste landgenote, is de grote favoriete om dat rechtstreekse ticket te verzilveren. Maar zij mag concurrentie verwachten van onder meer Nina Lauwaert en Lisa Rooms, het duo dat vorig jaar niet werd afgevaardigd naar het EK. Hanne Verbruggen liet zich op het EK in München opmerken met een schitterende top achtnotering zal zich wellicht ook voorin proberen te mengen, al gaf zij eerder aan zich niet specifiek voorbereid te hebben op de wedstrijd in Roeselare. Ook Eline Dalemans is niet kansloos op een mogelijk EK-ticket.

De korte cross belooft meer een open strijd te worden. Mariska Parewyck nam in Mol nog de bovenhand, maar mag naast Lotte Scheldeman nu ook concurrentie verwachten van Vanessa Scaunet en Jenna Wyns.

Imponeert Kimeli bij terugkeer?

De lange cross bij de mannen zou zomaar eens vuurwerk kunnen opleveren. Niet alleen de blikvangers van de vorige twee manches kleuren de startlijst. Ook Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Nicolaï Saké maken hun langverwachte terugkeer in het veld. Of zij het Michael Somers, Ruben Querinjean en John Heymans moeilijk kunnen maken, is maar de vraag. Het trio trok de voorbije weken naar Font-Romeu voor een hoogtestage en kan weleens sterk voor de dag komen. Kimeli kwam vorige week nog in actie in het Zwitserse Bulle waar hij in een stratenloop knap derde werd in een sterk internationaal getint deelnemersveld. Naar de conditie van Hendrix en Saké is het iets meer gissen. Saké werkte een hoogtestage af in Flagstaff, Hendrix testte zijn benen de voorbije weken niet nadat een kleine blessure roet in het eten van zijn deelname aan de Runners’ lab Ekiden gooide.

Met Querinjean hoeven Somers, Heymans, Kimeli, Hendrix en Saké geen rekening te houden voor de EK-selectie, want hij de bronzen medaillewinnaar van het EK voor beloften van vorig jaar vertegenwoordigt de Luxemburgse kleuren. Clément Deflandre, Guillaume Grimard en Pieter-Jan Hannes dingen wél mee naar de EK-tickets. Zij zullen zich maar wat graag in de EK-strijd gooien.

Op de korte afstand kijken Maxime Delvoie, Ruben Verheyden en Stijn Baeten elkaar voor het eerst dit seizoen in de ogen. Delvoie kan vertrouwen putten uit zijn overwinning in het Molse zand terwijl Verheyden en Baeten door blessureperikelen nog geen crossen in de benen hebben. Die laatste twee maakten vorig jaar deel uit van het team dat naar brons liep op het EK veldlopen.

Bij de beloften wordt het uitkijken naar Tim Van de Velde. De atleet van DUFF neemt het onder meer op tegen Marco VanderpoortenLouis VandermessenArnaud Collard en Ward LeunckensNoah Konteh is bij de junioren op papier de te kloppen man. Bij de vrouwen onder 20 jaar zullen Julie Voet en Charlotte Penneman het elkaar knap lastig proberen te maken.

De volledige deelnemerslijst kan u hier raadplegen.

De selectiecriteria van de KBAB kan u hier nalezen.