De CrossCup in Roeselare deed traditiegetrouw dienst als selectiecross voor het EK veldlopen. De belangen waren dus groot en dat leverde over alle wedstrijden heen het nodige spektakel op. Wij spraken achteraf met enkele atleten die de wedstrijden kleurden en in theorie zeker zijn van een plaats in het vliegtuig naar Turijn.

Lisa Rooms – Eerste lange cross

“Ik ben echt superblij. Ik trok, ondanks de manche in Mol waar ik niet getoond heb wat ik kon, met veel vertrouwen naar de start. Het voelde meteen goed. Halfweg koers had ik alles nog onder controle. Toen Eline (Dalemans; red.) er een lap op gaf en de gaten groter werden, wist ik dat ik moest winnen om helemaal zeker te zijn van het EK. Het was pittig, maar het voelde allemaal heel gecontroleerd aan. Ik ben sowieso sterker dan vorig jaar. Ik train nochtans niet zo heel veel volume extra tegenover de periode onder Tim (Moriau; red), maar wel constanter deze volumes. Ik heb er trouwens altijd van gedroomd om op zondag in mijn zetel FC De Kampioenen te kunnen kijken en zeker te zijn van het EK. Eindelijk kan dat. Verwachtingen uitspreken over Turijn, daar is het nog wat vroeg voor. Het is mijn eerste EK veldlopen bij de senioren dus ik ga er nog eens over moeten nadenken.”

Isaac Kimeli – Eerste lange cross

“Vandaag was het de bedoeling om me te plaatsen voor het EK zonder al te veel energie te verspillen. Over twee weken moet het pas gebeuren. Ik leerde uit mijn fouten van vorig jaar toen ik te vroeg mijn aanval plaatste en in het slot plat viel. Nu hield ik me lang rustig om op het einde het verschil te maken. In Turijn zal het parcours iets sneller zijn dan vorig jaar in Dublin, met ook iets minder stukken bergop/ Ik kijk er zeker naar uit. Ik heb nog twee weken om sterker te worden. Komt dus helemaal goed, want de conditie zit duidelijk al heel goed.”

Mieke Gorissen – Tweede lange cross

“Ik denk dat ik opnieuw helemaal achteraan bengelde bij de start. Mijn trainer had mij op voorhand al laten weten dat ik me er niet druk in mocht maken mocht dat gebeuren. Ik ben tevreden met deze tweede plaats. Door familiale omstandigheden was mijn voorbereiding op vandaag bijzonder lastig. Wat er ook gebeurde vandaag, het was oké. Ook als er geen EK-selectie uit voort zou komen. Maar als ze mij afvaardigen, dan ga ik er alles aan doen om het supergoed te doen.”

Foto: Peter Wagemans

Michael Somers – Tweede landgenoot lange cross

Ik ben hier tevreden mee. Terugkomen van hoogtestage en meteen een wedstrijd lopen is nooit gemakkelijk. Ik presteer hier op niveau, maar ik denk dat ik nog beter kan. Of ik mijn vijfde plaats van vorig jaar in Dublin ga kunnen herhalen is moeilijk te zeggen. Ik heb daar mogen proeven van hoe het is om met de Europese top mee te strijden en dat smaakte veel te zoet om niet nog eens te proberen. Ik denk dat ik met mijn niveau altijd de top tien moet ambiëren. Vorig jaar viel alles samen. Als dat dit jaar nog eens gebeurt, is alles mogelijk. Dit jaar hebben we al vier senioren die kunnen meedingen voor de Europese titel. Idealiter vaardigen we volgend jaar zes atleten af tijdens het EK in eigen land. Daar moeten we simpelweg goud kunnen pakken met het team.”

Stijn Baeten- Eerste korte cross

“Mijn eerste CrossCup-zege is een feit. Het was lang geleden dat ik nog eens aan de start stond van een wedstrijd. Daardoor was het schakelen in mijn hoofd, want heel goed voelde het niet aan. Ter hoogte van de laatste voetbalvelden heb ik de klik gemaakt en ben ik er vol voor gegaan. Ik bleef doorlopen en op het einde waren we allemaal stervende zwanen waarbij ik gelukkig aan het langste eind trok. Supercontent. Zeker omdat ik het voor zoveel supporters van het werk kon doen. Ik had hun support nodig ook. Voor zo’n eindsprint moet je je echt wel opladen. Dan is het leuk dat je zoveel aanmoedigingen krijgt. Het was bijna een veldrit. Zoals Sven Neys en Wout Van Aert hun fanbus hebben, had ik vandaag mijn bus van Runners’ lab.”

Mariska Parewyck – Eerste korte cross

“Van bij de start ging het supersnel. Dat had ik wel verwacht met Vanessa (Scaunet; red.) en Jenna (Weyns; red.) erbij. Toen Jenna in de tweede ronde een versnelling plaatste, voelde het eigenlijk nog makkelijk aan. Ik nam over en voelde dat ik de sterkste was van de drie. Ik heb alles op alles gezet en echt proberen knallen. Ik ben superblij met mijn allereerste EK-selectie. Voor mij was het echt nu of nooit. Ik heb hier heel hard voor gewerkt en echt geleefd als een pater. Het heeft gelukkig echt opgeleverd.”

Foto: Peter Wagemans

Vanessa Scaunet – Tweede korte cross

“Ik ben deels tevreden over vandaag. Ik vond dat ik iets te snel in de wedstrijd aan het afzien was. De drukte van mijn stage en het feit dat ik in oktober nog ziek was, kan daar in meegespeeld hebben. Ik was al blij dat ik mij vandaag fris genoeg voelde om te starten. Het EK was altijd mijn motivatie om na een lange stagedag de energie te vinden om toch nog te trainen. Ik ben superblij dat die selectie binnen is. Er volgt nog één stageweek, daarna heb ik nog een week om uit te rusten. Ik kan dus zeker nog een stap vooruit zetten. Zeker nu ik weer een concreet doel heb om voor te werken.”

Marco Vanderpoorten – Eerste belofte lange cross

“Het EK was het hoofddoel deze winter. Ik maakte er dus zeker een doel van om te winnen. De concurrentie oogde sterk, dus ik was op voorhand nooit zeker van mijn winstkansen. Het feit dat het een zware cross ging worden, speelde wel in mijn voordeel. Het gaat ook elke week beter. Tijdens de CrossCup in Mol was ik al goed, maar nu ben ik duidelijk nog een pak sterker. Ik kom al een stuk dichter op de toppers. Het wordt nu mijn tweede EK en ik geloof echt wel dat we als team kunnen meestrijden om de medailles. Voor mezelf hoop ik op een top 10-notering.”