Het BK indoor blijft voor hoogtepunten zorgen. De 3.000m leverde niet één, maar twee nieuwe limieten op voor het WK indoor in Belgrado. Zowel Isaac Kimeli als Michael Somers schoten de hoofdvogel af en doken onder de gevraagde 7’50″00. In het kogelstoten pakte Matthias Quintelier uit met een nieuw BR. Hij stootte zijn kogel naar 18m92. 

De vraag was niet zozeer of er WK-limieten zouden sneuvelen tijdens de 3.000m. De vraag was eerder hoeveel atleten er onder de gevraagde 7’50″00 zouden duiken. Met Isaac KimeliSimon DebogniesMichael Somers en Ismael Debjani stond er een kwartet aan de start met WK-ambities. Zij konden bovendien rekenen op het haaswerk van Pieter Sisk die zo’n 2.000m het tempo verzorgde.

Debjani mocht zijn WK-ambities al snel weer opbergen. De Belgische recordhouder op de 1500m, die eerder al de WK-limiet op deze afstand liep, moest al vroeg in de wedstrijd zijn kompanen laten gaan. Hij kwam daarna niet meer in het stuk voor. Kimeli, Debognies en Somers bleven zo met drie over. Het was Kimeli, de vice-Europese kampioen in zaal, die na het uitstappen van Sisk het vuilste werk opknapte. Debognies en Somers zagen het graag gebeuren en volgden attent. Op het einde was Kimeli toch een klasse te sterk voor Debognies en Somers. De atleet van het Runners’ lab Athletics Team snelde weg en stelde de Belgische titel én WK-limiet veilig met 7’46″62.

Somers perste er op het einde ook nog alles uit om over Debognies te gaan. Somers stak bij het overschrijden van de finish meteen de vuist in de lucht. Hij wist dat ook voor hem de WK-limiet binnen was. Zijn tijd van 7’48″72 bevestigde dat even later. Debognies kwam met 7’50″53 amper een halve seconde te kort voor de WK-limiet, al mogen er op het WK toch slechts twee landgenoten per discipline deelnemen.

Quintelier stoot Blondeel van de troon

Geen WK indoor voor Matthias Quintelier, wel een nieuw BR. Quintelier stootte in zijn allerlaatste poging Wim Blondeel uit de recordboeken. Met 18m92 deed de LYRA-atleet exact vijf centimeter beter dan de recordworp van Blondeel die al sinds 2005 standhield. Andreas De Lathauwer maakte het feestje aan de kogelring compleet. De junior verbeterde zijn eigen BR bij de junioren met een kogel van 7,260 kg tot 16m84. Het is al de tweede keer dit jaar dat De Lathauwer het BR scherper stelt. Tijdens het Vlaams Kampioenschap kwam de junior al tot 16m51.