Niels Pittomvils doet komend weekend in het Duitse Ratingen een ultieme gooi naar de Olympische Spelen in Tokio op de tienkamp. De 28-jarige meerkamper van VAC moet in Ratingen zijn amper drie weken oud PR evenaren of de olympische limiet behalen, wil hij kans maken op een ticket naar Tokio. Al is Pittomvils na Götzis alvast tevreden dat hij zichzelf opnieuw een tienkamper op topniveau kan noemen na moeilijke jaren waarin blessures grote plannen dwarsboomden. 

Niels Pittomvils werkte vorige week zaterdag een laatste test af met het oog op zijn tweede tienkamp van het jaar dit weekend in het Duitse Ratingen. Op de Gouden Spike in Leiden kwam de meerkamper tot 5m20 met de polsstok, een hoopgevende prestatie. “Outdoor heb ik een PR staan van 5m36, waardoor het deugd doet om opnieuw in die buurt te komen. Op technisch vlak is er heel veel veranderd en het was daardoor nog zoeken naar het juiste gevoel. In Götzis wilde het nog niet goed lukken met de lange stokken, maar na Leiden zit het met dat gevoel al een pak beter”, aldus de derde Belg ooit op de tienkamp.

In Duitsland telt de komende twee dagen één ding: een sterke prestatie om mogelijk een olympisch ticket af te dwingen. Pittomvils prijkt op plaats 34 op de World Ranking richting Tokio en moet dus nog tien plaatsen winnen om in de felbegeerde top 24 te geraken. “Tokio was al een doel voor dat puntensysteem werd ingevoerd. Het systeem is er voor iedereen. Op voorhand wist ik dat het moeilijk ging worden. De laatste twee jaar heb ik weinig kunnen laten zien, maar sinds Götzis heb ik toch goede kaarten in handen. Ik hoop dan ook vooral verder te bouwen op die prestatie. De rechtstreekse limiet van 8.350 punten is geen makkelijke score. Het voornaamste is dat ik een goeie meerkamp neerzet en dan kan het mogelijk via de World Ranking”.

Pittomvils wil zich echter niet vastpinnen op een deelname aan de Spelen. De meerkamper is een atleet die gevoelsmatig werkt en hij hoopt logischerwijs om de goede lijn van Götzis qua gevoel door te trekken. “Het wordt zaak om te bevestigen dat Götzis geen toeval was. Ik denk beter te kunnen, maar een tienkamp is een puzzel, dus indien ik erin slaag om mijn 8.222 te evenaren, dan zou het al een heel goede zaak zijn. Ongeacht wat het de komende twee dagen wordt, is het al mooi dat ik er sta. Het doet deugd om mezelf opnieuw een topsporter en een echte tienkamper te voelen. Zeker omdat ik in Götzis op een heel propere, constante manier heb gepresteerd. Ik hoop dat het voor mij als atleet in het geheel een klik kan zijn. Een beetje alsof er een nieuwe Niels is”, verduidelijkt hij.

Niels Pittomvils – Foto: Bjorn Paree

De afgelopen jaren veranderde in de staf van Pittomvils het een en ander. Joffray Baune zwaait nu de plak op trainersvak. Baune wordt voor het polsstokspringen en speerwerpen respectievelijk bijgestaan door Steven Taeleman en Arne Broeders. “Ik werk heel gevoelsmatig en Joffray ook. Het kost echter tijd om aan elkaar te wennen en op elkaar ingespeeld te zijn. Dit jaar begint het te lukken en dan is het mooi als de prestaties volgen. Het toont ook aan dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Bovendien werken we in alle rust verder en is dit verre van het eindpunt”.

Pittomvils weet dat er nog héél wat marge is en hoopt dat de komende jaren te bewijzen. “Ik denk dat het voor de buitenwereld duidelijk is dat ik vroeger sterker was in het polsstokspringen. Dat gevoel komt, weliswaar met een andere techniek, stilaan terug én het doet deugd om te kunnen bevestigen. Ik liet in Götzis met de polsstok veel punten liggen, maar ook mijn 100m was niet optimaal. Op de sprint kan ik nog veel winnen. De komende jaren gaan die tijden wel zakken. Verder heb ik tijdens mijn recordmeerkamp wel constant kunnen presteren. De werpnummers waren gewoonweg top. Slaag ik erin om die constante vol te houden, dan is mijn eindtotaal na twee dagen nog beter”.

Foto: Jeroen De Meyer

Er is in het verleden, maar ook het afgelopen jaar al heel wat kritiek gekomen op het feit dat er slechts 24 meerkampers welkom zijn op de Spelen. Zeker door de invoering van de World Ranking is het méér dan ooit rekenwerk indien je niet kan voldoen aan de strenge limiet van 8.350 punten. 16 atleten, waaronder Thomas Van der Plaetsen, hebben die limiet beet. Daardoor zijn nog slechts acht tickets te verdienen via de ranking. Een reeks meerkampers heeft zich alvast uitgesproken tegen de 24 plaatsen, aangezien er meer mogelijk moet zijn. “Thomas heeft dat al meermaals aangehaald als een loterij waarin je meespeelt. Het leidt ertoe dat bepaalde jongens niet in Tokio zullen staan, terwijl ze dat zeker verdienen. Dat is echter het leven. Ik wil mijn potentieel benutten en dan kan er nog veel uitkomen. Indien ik stappen blijf zetten, dan zullen die kampioenschappen wel volgen. Jagen op een limiet is onnodig en je moet als atleet de focus behouden op wat je kan controleren. Volgend jaar staan er een EK en WK gepland en binnen drie jaar zijn er opnieuw Spelen. Het is geen drama als ik er niet bij ben deze zomer”.

“Er zijn natuurlijk maar 24 plaatsen, wat van de tienkamp één van de moeilijkste disciplines maakt om te kwalificeren. Momenteel sta ik 11de van de wereld dit jaar en toch heb ik geen ticket naar de Spelen. Dat is in andere disciplines, waarin soms 50 à 60 atleten aan de start verschijnen, een ander verhaal. Let wel op: dat aantal is niet nodig in de tienkamp. Al lijkt 32 voor de meerkampen bij de mannen en vrouwen een degelijke oplossing. Op vlak van tijd scheelt dat bijna niks, aangezien er per loopnummer in principe slechts één reeks extra volgt. In de kampnummers zijn de twee groepen gewoon telkens iets groter, maar dat kan wel. Op die manier krijgen méér atleten de kans om te strijden tegen elkaar en dat komt de sport alleen maar ten goede. We zullen voorlopig afwachten wat er de komende jaren uit de bos komt. Het nieuws rond een mogelijke uitbreiding van het aantal plaatsen lijkt op dit moment toch afgehouden te worden”.

De afgelopen weken verzekerden héél wat Belgen zich van Tokio. Dat ontging ook Pittomvils niet, al wijt hij dat niet meteen aan een mogelijke frisse wind die doorheen het Belgische atletieklandschap waait. “Ik vind het moeilijk om daarover uitspraken te doen. We werken nog altijd heel afzonderlijk, waardoor de successen meestal eveneens een afzonderlijk verhaal zijn. Het blijft zoeken naar een algemene werking en een mogelijk centraal trainingscentrum zoals dat in andere landen wel het geval. Ik heb wel het gevoel dat de coronacrisis voor veel atleten deugd gedaan heeft om even tot rust te komen, zowel op mentaal als fysiek vlak”, besloot de derde performer aller tijden in ons land op de tienkamp.

In Ratingen treft Pittomvils onder meer de Duitse wereldkampioen Niklas Kaul, maar ook diens landgenoten Kai KazmirekMatthias Brugger en Tim Nowak. Die laatste namen zijn stuk voor stuk heren die in het vaarwater van onze landgenoot zitten. Ook de Zweed Fredrik Samuelsson, één van de voorvechters van de beweging voor meer deelnemers aan de meerkampen op kampioenschappen, is van de partij in Duitsland.

Wereldkampioen Niklas Kaul – Foto: Getty Images for European Athletics