Ryan Crouser heeft op de openingsdag van de Amerikaanse trials in Eugene, Oregon meteen voor een hoogtepunt gezorgd. De olympische kampioen in het kogelstoten liet in de finale een monsterworp van 23m37 opmeten. Daarmee doet de 28-jarige atleet maar liefst 25 centimeter beter dan het wereldrecord van Randy Barnes dat uiteindelijk 31 jaar op de tabellen stond. Het wereldrecord in zaal heeft Crouser sinds deze winter in handen. Nu mag hij zich in openlucht eveneens de beste ooit noemen. Al was hij statistisch gezien alvast de strafste kogelstoter ooit.

Sommige wereldrecords hangen nu eenmaal in de lucht. Het wereldrecord in het kogelstoten bij de mannen was daar één van. De Amerikaan Ryan Crouser had afgelopen winter in zaal namelijk al het WR van zijn landgenoot Randy Barnes afgesnoept door zijn kogel 22m82 ver te stoten, een verbetering van het vorige record met 16 centimeter. Het wereldrecord outdoor in het kogelstoten (23m12) hing daardoor aan een zijden draadje, wetende dat Crouser eerder deze zomer voor het eerst voorbij 23 meter stootte. De topfavoriet voor het goud in Tokio begon zijn kwalificatieronde eerder op de dag in Eugene met een straffe 22m92, zijn vijfde worp ooit.

Amper zes uur later moesten de finalisten opnieuw aan de bak. Crouser begon iets bescheidener aan zijn wedstrijd met een worp van 22m61, gevolgd door nog twee worpen van ruim 22 meter. In de vierde worp was het echter een ander verhaal. De wereldrecordhouder in zaal stootte zijn kogel weg en schreeuwde het uit. Hij wist gewoonweg dat hij met die worp het WR verbeterde. Zijn collega’s gingen hem alvast feliciteren tot een waanzinnige 23m37 verscheen op het bord. Hij doet zo 25 centimeter verder dan de 23m11 die Barnes in 1990 stootte, twee jaar voordat Crouser het levenslicht zag.

Aangezien Barnes enkele maanden na zijn wereldrecord voor twee jaar aan de kant stond door een positieve test op anabolen, zullen heel wat atletiekliefhebbers maar wat blij zijn dat zowel het WR indoor als outdoor een nieuwe eigenaar heeft. Crouser reageerde achteraf zelf heel uitgelaten. “Op dit record aas ik al zo lang. Dit is echt een gewicht dat van mijn schouders valt. Ik wist dat ik de kracht had om dit te doen, maar alles moest nu eenmaal samenvallen. Al sinds ik begon met kogelstoten droomde ik van dit moment. Dat dit eindelijk werkelijkheid is geworden, voelt heel speciaal”, aldus de kersverse wereldkampioen bij World Athletics. In totaal heeft Crouser al 133 keer voorbij 22 meter gestoten in zijn carrière. Dat is maar liefst 94 keer meer dan de tweede op de ranking van aantal worpen voorbij die grens.

In de schaduw van Crouser werkte Joe Kovacs eveneens een sterke wedstrijd af. De huidige wereldkampioen sloot zijn competitie af met een beste worp van 22m34, een meer dan degelijk resultaat. Toch strandde hij op meer dan één meter van de nieuwe wereldrecordhouder. Payton Otterdahl noteerde 21m92 en mag zich daardoor als derde opmaken voor Tokio.

10.000m levert verrassende namen op

Naast de finale van het kogelstoten mochten de mannen op de 10.000m eveneens aan de bak in de strijd om de tickets naar de Spelen. Veteraan Lopez Lomong leek op papier dé favoriet, maar Lomong viel halfweg de race uit met wat een hamstringblessure leek. De oud-strijder bij de geplaagde Bowerman Track Club door de positieve dopingtest van Shelby Houlihan, kon zich wel optrekken aan de razendsnelle slotronde van teamgenoten Woody Kincaid en Grant Fisher. Kincaid was duidelijk de snelste van het pak en noteerde 27’53″62. Fisher volgde in het zog van de winnaar in het gezelschap van de verrassende Joe KleckerGalen Rupp, die al zeker is van deelname aan de olympische marathon, werd pas zesde op bijna zes seconden van de winnaar.

In de reeksen van de 100m liet wie anders dan Sha’Carri Richardson van zich horen. Richardson snelde moeiteloos naar een stevige 10″84 en lijkt klaar om een gepast antwoord te geven op de 10″63 van haar Jamaicaanse collega Shelly-Ann Fraser-Pryce enkele weken geleden. De Nigeriaanse Blessing Okagbare was eerder deze week ook goed voor 10″63, maar Okagbare kreeg in eigen land te veel steun van de wind met +2.7m/s. Het niveau van de absolute top op de 100m bij de vrouwen ligt dus duidelijk een stuk hoger dan bij de mannen. Op de baanronde bij de vrouwen bewees Allyson Felix met een vlotte 50″99 dat ze klaar is om een gooi te doen naar haar vijfde opeenvolgende Olympische Spelen. In de 800m bij de mannen ging het alvast hard in de reeksen. Wereldkampioen Donavan Brazier maakte een statement in de tweede en zwaarste reeks. Brazier snelde naar 1’45″00. De volledige top vijf van die tweede reeks trekt naar de halve finales. Vandaag worden in Eugene de tickets naar Tokio verdeeld op de 100m en het discuswerpen bij de vrouwen. De Amerikaanse trials lopen tot en met volgende zondag.