Het is van het EK indoor in 2017 geleden dat we Niels Pittomvils aan het werk zagen op een internationaal kampioenschap, maar op het EK in München is de meerkamper er weer bij. Vandaag werkt Pittomvils de eerste dag van de tienkamp af. Wij volgen hier zijn prestaties op de voet.

21u30: Nu alle 400m-reeksen zijn afgewerkt, kunnen we de balans opmaken. Pittomvils (4.021 punten) kan ondanks zijn matige 400m toch de elfde positie vasthouden. Ehammer (4.661 punten) leidt nog steeds op eenzame hoogte, gevolgd door de Noor Sander Skotheim (4.324 punten) en de Est Janek Öiglane (4.208 punten).

21u20: Pittomvils liet op deze eerste dag van de tienkamp nog maar weinig steken vallen, maar in de 400m wilde het toch echt niet vlotten voor hem. De nummer 11 in het klassement liep in de eerste reeks de hele tijd rond de laatste positie en klokte uiteindelijk af als zevende in 51″09. De achterstand op zijn recordmeerkamp wordt hiermee ook weer iets groter.

Foto: Jeroen De Meyer

20u45: De sprong over 2m05 kwam er niet meer, maar die heeft Pittomvils niet nodig om op te schuiven in het klassement. Hij kampeert momenteel op positie elf met 3.256 punten. Bovenaan is Ehammer nog steeds heer en meester met 3.723 punten.

20u00: Op 2m05 ging het al twee keer mis voor Pittomvils. Nog één poging over. Lukt dit, dan betekent dat een nieuw PR.

Foto: Jeroen De Meyer

19u50: Hupsakeee! 2m02 bij de eerste poging. Pittomvils was er zichtbaar tevreden mee.

19u45: Terwijl wij vooral op de wedstrijd van Camille Laus gefocust waren – onze excuses – heeft Pittomvils de klus geklaard. 1m99 is een feit. Alles wat er nu bijkomt is bijzonder mooi meegenomen. Verras ons Niels!

19u42: Zonde! Het scheelde opnieuw niet veel, maar toch een tweede gemiste poging op 1m99. Fingers crossed.

19u40: Pittomvils krijgt weinig rust. Hij moest al snel weer aan de bak op 1m99. Daar liet de meerkamper voor het eerst een steek vallen. Geen paniek, nog twee pogingen te gaan.

19u35: We kennen het antwoord al. Geen gepoker, wel een gelukte poging over 1m96. Op naar 1m99! Wil Pittomvils in de buurt blijven van zijn PR-meerkamp, dan moet deze hoogte er zeker aan. De sfeer in het stadion helpt hem daar hopelijk een handje bij.

19u25: 1m90? Daar draait Pittomvils zijn hand niet voor om en dus liet hij die hoogte aan zich voorbijgaan. Drie centimeter hoger ging onze landgenoot wel opnieuw de strijd aan met de lat. Hij won die ook zonder problemen. Gaan we naar 1m96 of durft Pittomvils daar opnieuw te pokeren?

19u05: 1m87 in de eerste poging, zo zien we het graag!

18u55: Terwijl Groep A al bezig is aan het hoogspringen, zijn ze in Groep B nog aan het opwarmen. Pittomvils komt in actie in Groep B, de groep met de minder goede springers, dus het is nog heel even wachten op zijn eerste poging. Vermoedelijk begint hij eraan op 1m87. Eerder dit jaar kwam Pittomvils al tot 2m00.

13u55: Pittomvils kan zeker tevreden terugkijken op het kogelstoten, al maakte hij het opnieuw bijzonder spannend. Na een eerste nulpoging en een matige tweede poging van 14m64 werd alle hoop opnieuw gevestigd op de laatste worp. Daar pakte Pittomvils uit met 15m25, amper zes centimeter onder zijn persoonlijk record. Hij wint daarmee drie plaatsen in het klassement en moet op dit moment slechts 50 punten toegeven op zijn recordmeerkamp. In het klassement staat de Zwitser Simon Ehammer momenteel overtuigend aan de leiding. Even rust nu alvorens ze om 18u30 aan het hoogspringen beginnen.

11u40: Het verspringen verliep niet meteen van een leien dakje bij Pittomvils. Althans niet in de eerste twee pogingen. Onze landgenoot sprong eerst naar een heel matige afstand van 6m34, vervolgens liet hij een nulsprong opmeten. Alles op de derde poging dan maar. Dankzij een gelukte poging van 7m10 zette Pittomvils zijn tweede seizoensbeste van de dag neer. Het brengt hem voorlopig op 1.629 punten en een zestiende plaats in de tussenstand. Opvallend: voor wereldrecordhouder en -kampioen Kevin Mayer zit het kampioenschap er al op.

10u10: De kop is eraf. Pittomvils is degelijk aan zijn tienkamp begonnen. Op de 100m sprintte hij naar een seizoenbeste van 11″32. Daarmee doe hij het exact even goed als tijdens zijn PR-meerkamp. Over ruim een half uur zien we onze landgenoot opnieuw aan het werk in het verspringen.

9u15: Om 10u05 begint Niels Pittomvils aan de 100m, het eerste nummer van de tienkamp. Het seizoensbeste van Pittomvils staat momenteel op 11″37. Kan hij daar meteen enkele honderdsten afpitsen en zo vertrouwen opdoen?