Het Belgische team in de First League van de Europabeker probeert vandaag en morgen het behoud veilig te stellen. In het Roemeense Cluj-Napoca kan ons land geen beroep doen op een waslijst aan sterkhouders. Het wordt daardoor een pittige strijd om in de First League te blijven. In totaal degraderen dit weekend drie teams uit die klasse. Ierland is alvast één van die zakkers, aangezien het niet van de partij is. Om 16u00 Belgische tijd vangt de eerste dag aan met het hamerslingeren bij de mannen.

21u00: Echt gelukkig hoeft u niet te worden van de eerste dag van onze landgenoten in Roemenië. Ons land bengelt na 21 van de 40 proeven onderaan het klassement, maar blijft voorlopig uit de pure gevarenzone van de 11de en 12de plaats. Het verschil met Roemenië, de eerste degradant, bedraagt na dag één 25 punten. Er moet dus al veel gebeuren, willen de Roemenen dat verschil nog omdraaien in een bonus, maar zeg nooit nooit. Bovenaan de tabel is het al Nederland dat de klok slaat. Na een superdag voor onze noorderburen lijkt de promotie zo goed als binnen. Al mag je het vel van de beer niet verkopen voordat hij geschoten is.

20u30: De aflossingsploegen op de 4x100m deden het meer dan degelijk. Bij de vrouwen bestond het team met Lucie FeraugeJustine GoossensRani Vincke en Rani Rosius volledig uit beloftes. Het hield de dames niet tegen om de vijfde plaats in totaal te pakken met 44″39, de snelste chrono door een Europees belofteteam in 2021. Nederland liep zonder de grote kanonnen, maar was wel goed voor de winst in 43″38. Bij de mannen werd het even bibberen na wat een valse start leek van Jordan Paquot. Onze landgenoten konden echter opgelucht ademhalen, aangezien het team slechts een gele kaart kreeg. Het team finishte als achtste in totaal dankzij een chrono 40″11. De zege, ja die ging opnieuw naar Nederland met een stevige 38″81.

20u20: Het kogelstoten bij de mannen en speerwerpen bij de vrouwen leverden zoals verwacht niet veel punten op voor ons land. Matthias Quintelier stootte 17m49 en belandde daarmee op de voorlaatste plaats. Kayla Ivan kwam met haar speer niet verder dan 40m56, waardoor ze laatste werd. In beide onderdelen was het Tsjechië boven met respectievelijk Stanek en Orgrodnikova aan het feest.

20u00: Febe Triest kreeg de ondankbare taak in de 3.000m om het op te nemen tegen een reeks atletes die over sterkere PR’s beschikken. Triest kwam niet in het stuk voor en finishte als laatste in 9’43″92. De zege ging naar Barysevich uit Wit-Rusland met 9’01″80.

Thomas Van der Plaetsen – Foto: Erik Van Leeuwen

19u45: Thomas Van der Plaetsen testte in het verspringen de benen nadat hij drie weken geleden goed was voor een olympisch ticket op de tienkamp in Götzis. Van der Plaetsen sprong naar een degelijke 7m66, goed voor een vijfde stek. De overwinning ging hier zoals verwacht naar de oppermachtige Griek Militiadis Tentoglou met een stevige 8m27.

19u30: Michael Somers maakt indruk op de 5.000m. De atleet van LYRA plaatste in het gezelschap van de Noor Magnus Tuv Myhremet een tussenversnelling. Daardoor trok het duo samen naar de streep. De Noor trok aan het langste eind in 13’46″98, maar Somers deed een uitstekende zaak voor de Belgen met de tweede plaats op ruim een seconde van de winnaar.

18u55: Ook bij de mannen op de 400m gaat de zege naar onze noordburen. Jochem Dobber zegeviert in een sterke 45″40. Alexander Doom bezorgt ons land belangrijke punten door de tweede plaats veilig te stellen in een knappe 46″08.

18u40: Babette Vandeput moest in het discuswerpen vrede nemen met een beste worp van 50m92. Ze legde zo beslag op een zevende stek. Voor de winst was 58m50 nodig, aangezien de Turkse Becerek haar projectiel na die afstand liet landen. 

18u30: Camille Laus kon wederom geen vuist maken op de baanronde. Na een snelle start viel de Belgian Cheetah terug. Met 53″97 zette ze een matige chrono neer, goed voor de laatste plaats in de A-finale. De zege ging zoals verwacht naar de ongenaakbare Femke Bol in een nieuw Nederlands record van 50″37, tevens een verbetering van het kampioenschapsrecord.

Jochem Vermeulen – Foto: Erik Van Leeuwen

18u25: Jochem Vermeulen mocht voor het eerst in zéér lange tijd opnieuw de Belgische kleuren verdedigen en dat gaf de atleet van LYRA vleugels. Vermeulen nam zelf het initiatief en leek daardoor even op weg naar de zege, tot de rest van het pak hem in de slotfase te grazen nam. Vermeulen finishte als derde in een meer dan degelijke 3’40″02. De Noor Ferdinand Kvan Edman behaalde de zege in een stevig PR van 3’38”63.

18u20: Fanny Smets komt degelijk voor de dag in het polsstokspringen. De Belgische recordhoudster noteert 4m35 en wordt daarmee vijfde. Voor de zege was maar liefst 30 centimeter méér nodig, aangezien Europees indoorkampioene Angelica Moser over 4m65 ging.

18u15: Thomas Carmoy moet in het hoogspringen vrede nemen met een gedeelde zesde stek. De Belgische recordhouder bij de junioren en beloften wipt over 2m20. De zege gaat naar de Bulgaar Andrei Churyla, die vijf centimeter hoger springt dan Carmoy.

18u10: Ook Elsa Loureiro had in het hinkstapspringen op meer gehoopt. Ze eindigt ze als laatste met 12m23. De zege in de zandbak is weggelegd voor de Finse Senni Salminen met 14m63, goed voor een beste Europese jaarprestatie. 

18u05: Geen topdag voor Renée Eykens die in de 800m in het pak finisht. Eykens, die via de World Ranking op weg is naar de Olympische Spelen in Tokio moet vrede nemen met een zevende stek in een voor haar doen trage 2’06″54. De zege gaat naar Zwitserland met Lore Hoffman in een tijd van 2’03″89.

 

17u45Rani Rosius sprokkelt belangrijke punten op de 100m bij de vrouwen. Rosius moet met 11″44 alleen de Zwitserse Kora voor zich dulden. Ook Kobe Vleminckx komt degelijk voor de dag. Onze landgenoot snelt naar de zege in de B-finale en de vierde plaats in totaal met een seizoensbeste van 10″49. Voor de winst in totaal was 10″31 nodig.

17u20Eline Claeys kan wél overtuigen. De atlete van ATLA loopt naar een seizoensbeste van 58″30 en verzekert zich zo meteen van het EK voor beloften op de 400m horden. Haar tweede stek in de B-finale levert de atlete een zesde stek in totaal op. De Finse Lehikhoinen is de beste in een chrono van 55″94.

17u05Tuur Bras kan niet overtuigen op de lage horden. De snelste man van het moment op de 400m horden moet vrede nemen met de vierde stek in de traagste van twee reeksen. Met 52″52 blijft hij ruim boven zijn seizoenbeste. De Est Rasmus Mägi haalt het zoals verwacht in de A-finale met een stevige 48″82.

16u00: De spits wordt in Roemenië afgebeten door de mannen in het hamerslingeren. Remi Malengreaux noteert een beste worp van 61m84 en grijpt zo de negende plaats. De Turk Apak Esref is de winnaar met een worp van 77m10.

De Belgen hoeven op de 3.000m steeple bij de mannen én vrouwen al niet te rekenen op punten, aangezien zowel Rayan Vanderpoorten als Eline Dalemans op de valreep niet afreisden naar Roemenië door kleine blessures.

Een live-stream kan u hier vinden.

De live-results kan u hier raadplegen.

Updates met de hulp van Tim Vandevelde.