Er is een man onder 46 seconden gedoken op 400m horden en die man heet Karsten Warholm. De tweevoudige wereldkampioen liep van start tot finish aan de leiding in de finale. De Noor knalde onhoudbaar door en liet Rai Benjamin achter zich. De chrono was echter ongezien, want Warholm snelde naar 45″94, zomaar even 76 honderdsten onder zijn eigen WR. Rai Benjamin stond erbij en keek ernaar ondanks een tijd van 46″17. Alison dos Santos vervolledigde het podium met 46″72. Het podium in Tokio mag zich daardoor ook meteen het snelste trio op de ranglijst aller tijden noemen. 

Het tweede wereldrecord in Tokio is een feit én wat voor één. In een zinderende finale op de 400m horden werd het uitkijken naar het langverwachte duel tussen de tweevoudige wereldkampioen Karsten Warholm en de Amerikaanse uitdager van dienst, Rai Benjamin. Dat duo zou een verbeten duel uitvechten tot en met de laatste horden. Na die horde toonde Warholm zich toch de betere. Al bleken beide heren elkaar vooral naar ongekende hoogten gestuwd te hebben, aangezien de klok in het geval van Warholm stopte na 45″94, wat monsterlijke hap uit zijn eigen wereldrecord is. De Noor deed zo maar liefst 76 honderdsten beter dan ooit tevoren en mag zich de eerste man onder 46 seconden noemen. Het WR op de 400m horden werd tussen 1977 en 1 juli 2021 overigens met in totaal 75 honderdsten verbeterd. Karsten Warholm deed tussen 1 juli en 3 augustus 2021 76 honderdsten beter dan ooit. “Ik krijg heel vaak de vraag over de perfecte wedstrijd. Ik zeg altijd dat die niet bestaat, maar vandaag kwam ik wel dichter dan ooit”, vertelde het fenomeen na afloop. De manier waarop hij de klus klaarde deed ook meteen denken aan namen zoals David Rudisha en Wayde Van Niekerk die op de afgelopen Spelen in hun discipline gewoon zonder omkijken naar fabelachtige WR’s knalden.

Benjamin, de man die al jaren spreekt over het feit dat de mens in staat moet zijn om die barrière te slopen, moest ‘vrede nemen’ met een Amerikaans record van 46″17, wat dus ook een verpulvering van het WR had betekend. Zelfs Alison dos Santos knalde als derde naar een waanzinnige chrono. De Braziliaan klokte af na een Zuid-Amerikaans record van 46″72, een tijd die tot enkele weken geleden een WR zou hebben betekend. Het podium van Tokio is dus met de klap ook de top drie aller tijden. De volledige top zes dook onder 48 seconden, waarbij Kyron McMaster en Abderrahman Samba respectievelijk 47″08 en 47″12 noteerden. Yasmani Copello evenaarde zijn Turks record met 47″81, de Est Rasmus Mägi scherpte zijn nationaal record aan tot 48″11.

Na het fabelachtige wereldrecord van Yulimar Rojas was de finale op de 400m horden zo mogelijk nog straffer, gezien het niveau in de breedte en de waanzinnige verbetering van het WR. Om u een idee te geven: puntengewijs zou een vrouw op de 400m horden onder 50 seconden moeten duiken om de prestatie van Warholm te evenaren. Kijken we puur naar de tijdsverschillen tussen de wereldrecords op de baanronde met en zonder hindernissen, dan moeten Sydney McLaughlin en co op termijn richting 50″50 gaan.