Niels Pittomvils is als twaalfde geëindigd in de tienkamp op het EK in München. Hij bleef niet ver boven zijn oorspronkelijke doel, de top 10, maar had wel op veel meer gehoopt dan de 7.862 punten die hij uiteindelijk totaliseerde.

21u50: Op de afsluiteinde 1.500 meter eindigt Niels Pittomvils als tiende. Met 4’42″62 blijft hij een eindje boven zijn beste niveau. De winst ging in 4’10″04 naar de Duitser Niklas Kaul. Hij bezorgt München het absolute delirium, want zijn sensationele 1.500 meter levert hem goud op. Niels Pittomvils besluit zijn EK als twaalfde met 7.862 punten.

“Ik sta hier met een voldaan gevoel”, zei Pittomvils na afloop. “Een topsporter wil altijd meer, maar ik ben enorm fier. Veertien maanden geleden hing mijn achillespees er helemaal af en moest ik opnieuw leren wandelen. Nu kom ik in verschillende disciplines, zoals hoogspringen en kogelstoten, heel dicht bij mijn persoonlijk record. Daar heb ik laten zien dat ik terug ben. In andere nummers mis ik wedstrijdritme. Om dat eruit te krijgen heb ik de afgelopen maanden tijd tekort gehad, maar ik ben blij dat ik hier stond. De sfeer in het stadion was fantastisch.”
Stoppen is de Limburger nog niet meteen van plan. “Als ik niet het gevoel had dat ik nog meer in mijn mars heb, was ik al lang gestopt. Ik geloof nog altijd dat ik een enorm potentieel heb, en mijn drang om dat te tonen is en blijft groot. Dat ik veel blessures ken en nauwelijks financiële ondersteuning geniet, houdt mij niet tegen. Het voelt alvast goed om eindelijk nog eens op een groot kampioenschap te staan. Dit geeft mij goeie moed en bewijst dat ik weer de juiste richting uit aan het gaan ben”, besloot hij.

20u00: Verwennerij voor het Duitse publiek! Van Niklas Kaul weten we dat hij de eerste dag niet bovenaan het klassement terug te vinden is, maar op dag twee altijd boven komt drijven. Zijn ijzersterke prestaties in het speerwerpen hebben daar een groot aandeel in. Vandaag zette hij zijn suprematie in deze disciplines opnieuw in de verf. In zijn laatste poging wierp hij een nieuw kampioenschapsrecord van 76m05. Je moet er niet aan twijfelen dat het bijna uitverkochte Olympiastadion uit zijn dak ging. En prompt staat Kaul op plaats drie in de tussenstand.

19u05: Ook deze avondsessie vindt Pittomvils zijn draai maar niet. In het speerwerpen, het voorlaatste onderdeel, liet de VAC-atleet eerst twee keer een ongeldige worp optekenen. In de laatste poging zette hij een geldige afstand neer, maar 56m30 is ruim vijf meter onder zijn persoonlijk record. Een score boven de 8.000 punten lijkt er niet meer in te zitten.

Niels Pittomvils – Foto: Jeroen De Meyer

16u30: Het heeft even geduurd alvorens alle deelnemers het discuswerpen en polsstokspringen hadden afgewerkt. Maar nu het zo ver is, is het tijd voor een nieuwe tussenstand. Pittomvils kampeert na acht disciplines nog steeds op plaats twaalf. Bovenaan blijft Ehammer heer en meester. Onder hem zijn wel wat verschuivingen gebeurd. Dario Dester en Maicel Uibo bevinden zich momenteel in zilveren en bronzen positie.

11u55: Het polsstokspringen zit er vroeger op dan verwacht. Pittomvils, die toch een PR van 5m36 achter zijn naam heeft staan, kwam niet hoger dan een bescheiden 4m70. Pittomvils liet na deze gelukte sprong 4m80 links liggen en ging rechtstreeks door naar 4m90. Op die hoogte ging hij drie keer in de fout. Een PR voor onze landgenoot lijkt nu wel heel ver weg…

Foto: Jeroen De Meyer

11u40: Verrassende wending in de tienkamp. De jury kwam terug op de diskwalificatie van Arthur Abele waardoor de Duitser helemaal alleen mocht herkansen op de 110m horden. Onder luid applaus van een uitzinnig publiek snelde Abele naar 14″51. Ondertussen is Pittomvils bezig aan zijn opwarming voor het polsstokspringen.

10u20: De armen gingen in de lucht. Dat is meestal een goed teken. En ja hoor, Pittomvils verbeterde zich in zijn laatste poging. De 47m kwam er niet, maar met 46m77 sprokkelt hij toch belangrijke punten. De achterstand op zijn recordmeerkamp bedraagt inmiddels wel 151 punten. Het is wachten op de tweede groep, die pas later aan het discuswerpen begint, om te weten wat dit resultaat doet met het klassement.

Foto: Jeroen De Meyer

10u10: De eerste twee worpen in het discuswerpen zitten erop voor Pittomvils. Met 42m16 in de eerste poging maakte de tienkamper geen al te beste beurt. In poging twee ging het met 44m97 gelukkig al een stuk verder. Sinds vorig jaar staat het PR van Pittomvils op 47m27. Kan hij in zijn laatste beurt deze afstand benaderen?

9u30: Drama in het Olympiastadion. Arthur Abele, de titelverdediger en publiekslieveling, werd onverbiddelijk naar huis gestuurd na een tweede valse start op de horden. In de meerkamp volgt er in tegenstelling tot bij andere disciplines geen DQ bij een eerste valse start. Wel als er een tweede volgt in dezelfde reeks, ook al is het die tweede keer een andere atleet die te vroeg weg is. Simon Ehammer veroorzaakte als eerste een valse start, maar daar werd dus geen gevolg aan gegeven. Vervolgens was het Abele die te vroeg startte en vervolgens met tranen in de ogen van de piste werd gestuurd. Ehammer liet het niet aan zijn hart komen en wervelde daarna overtuigend naar reekswinst. Met 13″75 loopt hij opnieuw wat verder uit op zijn concurrenten in de tussenstand. Ondanks het uitvallen van Abele zakt Pittomvils terug naar plaats twaalf.

Niels tijdens de 110m horden in München – Foto: Jeroen De Meyer

9u15: Geen droomstart voor Pittomvils op de hoge horden. Pittomvils kwam moeizaam op gang vanuit baan 8. In het tweede deel maakte hij terrein goed op zijn tegenstanders, maar 14″81 is waarschijnlijk niet de tijd die hij voor ogen had. Hij doet wel een fractie beter dan zijn seizoensbeste, maar de achterstand op zijn recordmeerkamp wordt weer groter. Pittomvils ligt nu 140 punten achter op schema.

9u05: De 110m horden zijn net gestart. Niels Pittomvils komt in de tweede van drie reeksen in actie.

Het verslag van dag 1 vindt u hier terug.