Na Christian Taylor moet ook tweevoudig olympisch kampioen David Rudisha passen voor de Olympische Spelen in Tokio. Rudisha, die zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau afwerkte in 2017, is onvoldoende voorbereid om het huidige zomerseizoen aan te vatten. Of de snelste man aller tijden over 800m ooit nog terugkeert op het hoogste niveau is maar zozeer de vraag. De 32-jarige Keniaan kreeg de afgelopen jaren naast blessures ook af te rekenen met privéproblemen. 

De titelverdedigers voor de Olympische Spelen van Tokio vallen als vliegen. Nadat Christian Taylor gisteren met veel spijt in het hart moest meedelen dat een afgescheurde achillespees hem uit Tokio weghoudt, volgde vandaag nieuws rond David Rudisha. De tweevoudige olympische kampioen op de 800m liep zijn voorlopig laatste wedstrijd op 4 juli 2017. Vervolgens kreeg de intussen 32-jarige Keniaan af te rekenen met blessureleed, een auto-ongeluk en de nodige problemen in de privésfeer. De wereldrecordhouder op de 800m zou een schim van zichzelf zijn, maar vorig jaar klonk Rudisha strijdvaardig rond een comeback met het oog op Tokio.

Van die comeback is echter geen sprake aangezien zijn manager meedeelde dat de toekomst van de man, die op de Spelen in Londen van 2012 voor de meest waanzinnige 800m ooit tekende, hoogst onzeker is. Diezelfde manager treedt niet in detail over de mogelijke toekomstplannen van de Keniaan, maar het ziet er niet naar uit dat hij snel op het hoogste niveau terugkeert. De vraag rijst daardoor of Rudisha nog het niveau kan halen waarmee hij ooit twee wereldtitels én twee gouden plakken op Spelen behaalde. De atleet zou ook aan stoppen denken. In afwezigheid van Rudisha lijkt dé topfavoriet voor Tokio de Amerikaan Donavan Brazier te gaan worden. Brazier, de huidige wereldkampioen op de dubbele baanronde, reageerde na zijn zege op het WK in 2019 met de volgende woorden: “Ik weet dat atleten nu naar mij zullen kijken, maar ik ben nog altijd niet het doelwit dat Rudisha was na de Spelen in 2012.