Binnen 50 dagen gaan de Olympische Spelen van start in de Japanse hoofdstad Tokio. 12 Belgen en drie teams zijn al zeker van deelname aan die Spelen dankzij het behalen van olympische limieten. 19 landgenoten liggen dan weer op koers voor een ticket naar Tokio via de beruchte World Ranking van World Athletics. De komende 26 dagen moeten uitsluitsel bieden in dat geval, aangezien er vanaf 30 juni geen punten meer te verdienen vallen met het oog op de Spelen.

Op 29 juni loopt de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen af op alle disciplines op uitzondering van de marathon en het snelwandelen. Atleten wereldwijd kunnen zich dus nog 26 dagen lang proberen verzekeren van een rechtstreeks ticket naar Tokio, of via een gunstige plaats op de World Ranking. Hieronder krijgt u van ons een overzicht van de landgenoten die kans maken om via dat systeem naar Japan af te zakken. Komende maand staat nog één Diamond League gepland in Firenze, naast een reeks meetings die deel uitmaken van de Continental Tour én de met het oog op de rankings uiteraard bijzonder belangrijke nationale kampioenschappen.

Acht Belgische vrouwen staan er goed voor

Bij de Belgische vrouwen maken op dit moment acht dames kans om via de ranking naar Tokio afgevaardigd te worden. Imke Vervaet is één van hen. De snelste advocate van het land prijkt voorlopig op een 45ste plaats. Op de 200m is de top 56 welkom in Tokio. Manon Depuydt valt met een 60ste plaats uit de boot. Op de kortste sprintafstand staat Rani Rosius sinds kort in de ranking als 72ste. Ook hier geldt de eis om in de top 56 te staan. Camille Laus verliest meer en meer voeling met een mogelijke individuele deelname. Laus is gezakt naar de 59ste stek op de 400m en moet bij de beste 48 geraken.

Renée Eykens – Foto: Lucien Lambotte

In het geval van Renée Eykens en Elise Vanderelst op respectievelijk de 800m en 1500m lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Eykens heeft als 33ste nog ruim 15 plaatsen marge om tot de top 48 te behoren. Vanderelst bezit de 30ste plaats en heeft daardoor net zoals haar collega op de 800m een overschot van 15 plaatsen, aangezien de top 45 op de 1500m vereist is. Lindsey De Grande bezit de 58ste stek op die 1500m. Op de hoge horden deed Anne Zagré in Samorin gisteren een uitstekende zaak. Dankzij haar sterke seizoensopener schuift de Belgische recordhoudster op de 100m horden op naar de 35ste stek. Eline Berings volgt drie plaatsen later als 38ste. Beide dames zullen de komende weken nog héél wat races afwerken, aangezien een plaats in de top 40 nodig is.

Claire Orcel heeft wat plaatsen verloren op de ranking in het hoogspringen en staat nu 27ste. Orcel heeft voldoende aan de top 32. Scholier Merel Maes heeft nog geen ranking bij gebrek aan voldoende outdoorprestaties. De kans bestaat echter dat indien Maes de komende maand sterk presteert, ze alsnog richting die top 32 kan gaan. Fanny Smets flirt voorlopig met de grens in het polsstokspringen. Onze nationale recordhoudster staat als 32ste namelijk exact op de laatste plaats die recht geeft op de Spelen. Ook voor Smets, die aan haar laatste jaar bezig is als atlete, worden het dus spannende weken. Noor Vidts hoeft zich in de zevenkamp weinig zorgen te maken als 13de van de 24 namen. Vidts werkt volgend weekend een meerkamp af op het Spaanse eiland Tenerife. Voor Vanessa Sterckendries dringt de tijd. De beste Belgische ooit met een hamer moet het voorlopig stellen met een 50ste plaats op de ranking. Sterckendries moet nog 18 plaatsen stijgen, wil ze kans maken op de Spelen.

11 mannen in poleposition

Kevin Borlée – Foto: Golazo

Bij de mannen zijn er nog nét iets meer kanshebbers dan bij de vrouwen. Robin Vanderbemden heeft wat plaatsjes moeten inleveren op de 200m, maar blijft met de 45ste stek uitzicht hebben op die benodigde top 56. Op de baanronde bij de mannen kunnen Kevin Borlée en Jonathan Sacoor een individuele selectie niet meer mislopen danzij een respectievelijk 23ste en 25ste stek. Jonathan Borlée is voorlopig de laatste man als 48ste om geselecteerd te worden. Dylan Borlée volgt vijf plaatsen lager en komt zo in het vaarwater van zijn oudere broer. Er kunnen maximaal drie Belgen deelnemen per discipline, waardoor het een spannende onderlinge strijd kan worden de komende weken.

Eliott Crestan gaf al eerder aan niet te willen gokken op de ranking, maar de Belgische recordhouder in zaal op de 800m staat er wel goed voor als 36ste van de 48. Ook Ismael Debjani staat 36ste, weliswaar op de 1500m waarbij een top 45 gevraagd wordt. Op de 5.000m maakte Robin Hendrix een goede beurt in Gateshead, waardoor hij als 30ste zeker lijkt van zijn deelname aan de Spelen. Soufiane Bouchikhi duikt in principe de top 40 binnen na zijn knappe terugkeer op 5.000m in Göteborg van gisteren.

Thomas Carmoy – Foto: Coen Schilderman

Op de hoge horden is het voorlopig wachten op de terugkeer van Michael Obasuyi. De hordeloper kan zich nog niet 100% zeker noemen als 37ste van de 40 namen. Al kan hij in principe de komende weken nog cruciale punten scoren om te stijgen op de ranking. Stijgen dat doet hoogspringer Thomas Carmoy letterlijk en figuurlijk. Dankzij een sterke prestatie in Samorin komt de derde van het EK indoor voor het eerst de top 32 binnen op een 30ste plaats. Philip Milanov behoudt ook uitzicht op de Spelen als 28ste van de 32 discuswerpers. Niels Pittomvils is na zijn sterke tienkamp van afgelopen weekend gestegen naar de 32ste plaats op de meerkamp. Pittomvils wil maar wat graag naar Tokio, al moet hij daarvoor nog zeker acht plaatsen stijgen. De atleet van VAC zal dus een tweede tienkamp voor zijn rekening moeten nemen om nog kans te maken. Voormalig Belgisch recordhouder met de polsstok Arnaud Art blijft intussen plaatsen verliezen op de ranking. Als 38ste lijkt de top 32 ver weg, zeker omdat hij outdoor nog in geen enkele competitie aantrad. Timothy Herman mag stilaan een kruis over Tokio maken als 50ste speerwerper op de ranking. Ook hier is de top 32 vereist.

In totaal liggen dus 19 Belgen op koers om zich te verzekeren van de Spelen via de World Ranking. Daarnaast heeft een dozijn Belgen zich al verzekerd via de strenge olympische limieten. Ook drie aflossingsteams zijn zeker van hun deelname. De afgelopen week plaatsten drie Belgen zich nog voor Tokio met Cynthia BolingoPaulien Couckuyt en Thomas Van der Plaetsen.

400m Cynthia Bolingo
400m horden Hanne Claes
400m horden Paulien Couckuyt
Marathon Mieke Gorissen
Marathon Hanne Vebruggen
Zevenkamp (ver- en hoogspringen) Nafi Thiam
5.000m en 10.000m Isaac Kimeli
Marathon Bashir Abdi
Marathon Koen Naert
Marathon Dieter Kersten
Polsstokspringen Ben Broeders
Tienkamp Thomas Van der Plaetsen
   
4x400m Belgian Cheetahs
4x400m Belgian Tornados
4x400m Gemengde aflossingsploeg