Isaac Kimeli zal op de Olympische Spelen zowel de 5.000m als 10.000m voor zijn rekening nemen. Dat heeft de atleet in samenspraak met zijn trainer Tim Moriau beslist. Kimeli liep in 2019 op de Memorial Van Damme zijn rechtstreekse limiet op de 5.000m en debuteerde eind mei op de 10.000m. Ook op die afstand dook de vice-Europese kampioen op de 3.000m in zaal onder de gevraagde chrono om naar Tokio af te reizen. 

Isaac Kimeli heeft grootste plannen op de Olympische Spelen in Tokio. Kimeli heeft namelijk samen met coach Tim Moriau besloten om in Tokio niet alleen de 5.000m af te werken, maar ook de rechtstreekse finale van de 10.000m te betwisten. De vice-Europese kampioen van het meest recente EK indoor liep nog maar één keer tien kilometer op de piste en dat was begin mei in Stockholm. Met een sterk debuut van 27’22″70 is hij de op één na snelste Belg ooit.

Kimeli zal dus een drukke planning hebben op zijn eerste Olympische Spelen. De 27-jarige atleet werkte de afgelopen maanden geregeld trainingen af in een speciale klimaatkamer waarin de vochtige omstandigheden van Tokio werden gesimuleerd. Op die manier weet hij ongeveer waaraan hij zich eind juli en begin augustus kan verwachten in de Japanse hoofdstad. Op de 10.000m kan onze landgenoot mogelijk nog het gezelschap van Bashir Abdi krijgen. De snelste Belg ooit op de marathon kwalificeerde zich namelijk op de European 10.000m Cup in Birmingham. De afgelopen weken twijfelde Abdi nog volop over een mogelijke combinatie van de 25 rondjes op de piste en de marathon. Op de 5.000m kan Kimeli rekenen op het gezelschap van trainingsmakker Robin Hendrix. Het duo is momenteel op hoogtestage in Sankt Moritz, alvorens ze afzakken naar België om in Ninove een allerlaatste testwedstrijd te lopen.