De Amerikaanse hinkstapspringer Christian Taylor moet een kruis maken over een derde opeenvolgende olympische titel. De viervoudige wereldkampioen en tweevoudige olympische kampioen scheurde gisteren op de Gouden Spike in Ostrava zijn achillespees af aan de rechtervoet. Taylor is al geopereerd, maar staat een lange revalidatie te wachten. Door het uitvallen van de 30-jarige Amerikaan wordt wereldrecordhouder in zaal, Hugues-Fabrice Zonga, dé te kloppen man in Tokio. 

Christian Taylor zal zijn olympische titel in het hinkstapspringen niet verdedigen. De 30-jarige Amerikaan kwam gisteren in Ostrava slecht neer tijdens een sprong. Het verdict is zwaar voor de viervoudige wereldkampioen: een gescheurde achillespees aan de rechtervoet. Taylor is intussen al geopereerd aan die blessure. Dat deelde zijn vrouw Beate Schrott, een Oostenrijkse hordeloopster, mee. De strijd om de olympische titel in het hinkstapspringen wordt daardoor een pak minder interessant, aangezien Hugues-Fabrice Zango voorlopig op weinig concurrentie kan rekenen. Zango, de wereldrecordhouder in zaal, was gisteren in Ostrava de beste met 17m20.

Christian Taylor is niet zomaar een atleet met een indrukwekkende palmares. De zevenvoudige eindwinnaar van de Diamond League is alom gerespecteerd voor zijn activisme binnen de sport. Zo trok hij in het verweer toen bleek dat de Diamond League komaf zou maken met onder meer het hinkstapspringen, maar ook discuswerpen en bepaalde disciplines in het afstandslopen. De Diamond League keerde vorig jaar op die stappen terug. Taylor richtte intussen ‘The Athletics Association’ op om gelijkgezinde atleten te verzamelen en een platform te geven. Die organisatie probeert daarnaast ook fondsen te werven om atleten op financieel vlak te ondersteunen.