Het EK voor beloften in Bergen van 8-11 juli zal zoals verwacht niet doorgaan in Noorwegen. Dat heeft European Athletics vandaag bevestigd. De afgelopen weken was er al onheilspellend nieuws rond het EK voor atleten onder 23 jaar, aangezien alle grote sportmanifestaties in Noorwegen naar het einde van de zomer werden uitgesteld. Het EK voor beloften kan door de strenge coronamaatregelen in het land niet doorgaan in Bergen, waardoor European Athletics op zoek moet naar een nieuwe locatie. Er volgt normaal gezien ook een nieuwe datum, na de Olympische Spelen in Tokio.

Het coronavirus blijft voor beroering zorgen in de sportwereld. Het EK voor beloften, dat gepland stond van 8 tot en met 11 juli in Bergen, zal namelijk niet doorgaan op Noorse bodem. European Athletics is intussen gestart aan een helse zoektocht om een nieuwe locatie te vinden voor het kampioenschap. De Europese Atletiekfederatie wil maar wat graag komende zomer organiseren, aangezien de atleten van het geboortejaar 1999 anders uit de boot vallen. De strenge coronamaatregelen in Noorwegen zijn de boosdoener. Vooral de draconische quarantainemaatregelen gooien roet in het eten van het kampioenschap. Het EK voor beloften zou een uitzondering moeten krijgen op die maatregelen om in relatief ‘normale’ omstandigheden te kunnen organiseren. Die uitzondering kwam er echter niet.

“We begrijpen dat het een bijzonder moeilijke beslissing was. We willen de Noorse Federatie en het LOC bedanken voor de moeite om alsnog een uitzondering op de maatregelen te verkrijgen. Bovenal willen we hen bedanken voor het vele werk in deze harde tijden. Ik heb vertrouwen dat we de komende periode een nieuwe locatie zullen vinden, zodat onze Europese beloften een kans krijgen om van dit zeer belangrijke kampioenschap te proeven”, aldus Dobromir Karamarinov, voorzitter ad-interim van European Athletics.

In totaal zijn al zeven Belgen zeker van een deelname aan het EK voor beloften: Pieter SiskRémi SchynsEliott CrestenThomas VanoppenThomas CarmoyJuliette Thomas en Mélanie Bovy. Onze redactie heeft intussen uit goede bron vernomen dat er een nieuwe gaststad gevonden is. In principe zou de laatste week van augustus dienst doen als alternatieve datum. Het EK voor junioren komt overigens niet in het gevaar. Estland liet namelijk al weten dat alles in het werk wordt gesteld om de beste Europese junioren te ontvangen in Tallinn midden juli.