Topsportcoördinator Rutger Smith lichtte gisteren het nieuwe beleidsplan Topsport van de Vlaamse Atletiekliga toe in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. De VAL gooit het roer vanaf 2021 om. Het nieuwe plan betekent vooral een focus op vijf zogeheten speerpuntdisciplines én een nauwere samenwerking tussen coaches onderling. De werking van de Topsportscholen wordt afgebouwd en in 2022 volledig stopgezet.

Het nieuwe beleidsplan Topsport 2021-2024 van de Vlaamse Atletiekliga moet resulteren in meer structurele successen op internationale toernooien. Dat hoopt de VAL te doen aan de hand van het creëren van een optimale topsportstructuur, – cultuur en – mentaliteit binnen de Vlaamse atletiekgemeenschap (en daarbuiten). Topsportcoördinator Rutger Smith verduidelijkte het nieuwe beleid tijdens een persmoment in Brussel.

De komende jaren wil de VAL voornamelijk inzetten op kennisoverdracht, samenwerking en focus. Die pijlers moeten leiden tot het overbrengen van passie en ambities aan de topsportgemeenschap én het versterken van die waarden. De VAL opteert voor een speerpuntenbeleid waarbij vijf disciplines bijzondere aandacht krijgen van de federatie. De komende vier jaar wordt stevig ingezet op meerkamp, polsstokspringen, speerwerpen, aflossingen (4x100m en 4x400m) en halve fond (800m, 1500m en 3.000m steeple). Ook de lage en hoge horden en het discuswerpen kunnen op bijkomende steun rekenen.  Dat betekent echter niet dat atleten in andere disciplines niet op de juiste ondersteuning kunnen rekenen.

Rutger Smith – Foto: Quinten Lafort

De specifieke speerpuntdisciplines krijgen telkens een ontwikkelings- en eliteprogramma, respectievelijk voor atleten jonger en ouder dan 20 jaar. “Die nieuwe programma’s houden in dat de beste atleten meermaals per week samen trainen. De persoonlijke coaches worden nauw betrokken bij de trainingen en trainingsprogramma’s worden in overleg opgemaakt. Samenwerking staat centraal in het nieuwe beleidsplan,” verduidelijkt Smith.

Een grondige wijziging volgt er op vlak van de Topsportscholen. De werking van beide scholen in Leuven en Gent wordt stelselmatig afgebouwd en in 2022 definitief stopgezet. “Het ontwikkelingsprogramma voor beloftevolle atleten jonger dan 20 jaar wordt hierdoor de ideale opstap naar een carrière als elite,” klinkt het bij de topsportcoördinator. Ook de regionale werking bij de jeugd wordt geherstructureerd. “Dit jaar kunnen jonge talenten nog instromen in de Topsportscholen, vervolgens niet meer. Er is een financiële reden aan verbonden, maar we willen vooral meer inzetten op onze elites. Onze sport kan zonder de structuur van de Topsportscholen. De afgelopen jaren haalde niemand de wereldtop via de werking. We halen dus niets essentieels weg”, aldus Smith.

Weg met eilandjescultuur

Het nieuwe beleidsplan met het oog op de Olympische Spelen in Parijs betekent voor Smith ook dat er geen sprake meer mag zijn van de eitlandjescultuur die in het Vlaamse atletieklandschap heerst. De eerste Nederlandse topsportcoördinator van de VAL ging daarvoor spieken in eigen land. “Sommige Vlaamse coaches werken wel samen, maar er is nog veel ruimte voor progressie. Door het samenbrengen van de beste atleten gaat het niveau omhoog. Dat principe wordt toegepast in Nederland, maar ook in een reeks andere succesvolle landen”.

De keuze voor de vijf speerpuntdisciplines komt er niet zomaar. Er wordt geopteerd voor disciplines waarin er momenteel uitgeblonken wordt én waar talenten staan te trappelen. Volgens Smith is het ‘maakbare’ karakter van de bewuste disciplines doorslaggevend gebleken. De meerkamp leeft al jaren op dankzij Nafi Thiam aan Franstalige kant, maar Hanne Maudens en Noor Vidts doen zeker hun duit in het zakje. In het polsstokspringen beschikt de VAL met Ben Broeders over een heuse wereldtopper. Elien Vekemans geldt dan weer als groot talent bij de vrouwen. Nog zo’n groot talent is Cedric Sorgeloos, die vorig jaar de wereldranglijst bij de junioren in het speerwerpen op de eerste plaats afsloot.

Cedric Sorgeloos – foto: Getty Images for European Athletics

“De keuzes zijn gemaakt en de focus voor de federatie is duidelijk. Er kan uiteraard nog een uitbreiding volgen, maar belangrijk is dat er een basis is om op te bouwen. Het grote doel blijft om meer finaleplaatsen te halen op internationale kampioenschappen. Een plaats in de top acht op de Olympische Spelen in Parijs zou fantastisch zijn, maar we moeten verder kijken naar meerdere successen op internationaal niveau”, besluit Smith.

Opvallend is wel dat er bijvoorbeeld geen specifieke (extra) steun komt voor afstandslopers vanaf 5.000m tot en met de marathon, waar er met namen zoals Isaac KimeliRobin Hendrix en Bashir Abdi langs Vlaamse zijde sprake is van een bijzonder sterke lichting. Europees kampioen Koen Naert en Soufiane Bouchikhi maken ook deel uit van die lichting, maar zijn verbonden aan de Franstalige LBFA.

1 REACTIE

  1. correctie : er is een speerpuntdiscipline niet vermeld door Rutger nl horden (Eline Berings, Pauline Cockhuyt, Michael Obasuyi) met daaraan gekoppeld een ontwikkelings(u18-u20)programma en eliteprogramma. Er was een vergissing gebeurd in de communicatie hierrond en Rutger zal dit rechtzetten.

Reacties zijn gesloten.