De huidige noodtoestand door het coronavirus in de Japanse hoofdstad Tokio, waar op 23 juli de Olympische Spelen van start moeten gaan, lijkt voor Japanse regering voldoende om nu al te Spelen van komende zomer te annuleren. Dat zou de regering na een bijeenkomst besloten hebben, of wordt althans gemeld door The Times. Japan zou zich richten op het jaar 2032 om alsnog de Olympische Spelen te verwelkomen in haar hoofdstad. Het zou een grote domper zijn voor atleten wereldwijd en het IOC. Voorzitter Thomas Bach klonk namelijk nog bijzonder optimistisch in de Japanse pers de afgelopen dagen. 

Zijn de Olympische Spelen in Tokio van komende zomer nu al ten dode opgeschreven? Als het van de krant The Times afhangt wel, aangezien een hooggeplaatste, weliswaar anonieme, bron binnen de Japanse regering meldt dat de kans klein is dat er Spelen worden georganiseerd in 2021 vanwege de blijvende dreiging van het coronavirus. “Niemand wil de eerste zijn, maar er is een consensus dat het te moeilijk wordt. Zelf denk ik niet dat er Spelen zullen zijn. Het is nu vooral kwestie om niet te veel gezichtsverlies te lijden”, aldus de anonieme bron aan The Times. Japan zou nu al de Spelen van 2032 willen binnenrijven, na Parijs en Los Angeles in respectievelijk 2024 en 2028.

Het gerucht staat in schril contrast met het optimisme van het Internationaal Olympische Comité (IOC) en voorzitter Thomas Bach. De Duitser reageerde namelijk op de cijfers waaruit blijkt dat de Japanse bevolking niet tuk is op Spelen komende zomer. In Tokio geldt momenteel een noodtoestand vanwege het hoge aantal besmettingen met het coronavirus. Lokale bronnen melden overigens dat het werkelijke aantal exponentieel hoger zou liggen. De Japanse bevolking vreest dat het organiseren van de Spelen voor een enorme stijging in het aantal coronabesmettingen zal zorgen. De huidige situatie in de Japanse hoofdstad is geen rem op het enthousiasme van Bach. “We hebben op dit moment geen enkele reden om te geloven dat de Spelen van Tokio niet kunnen beginnen in het Olympische Stadion op 23 juli. Er is geen plan B voorzien en we zijn volop aan het werk om van deze Spelen een veilig succes te maken”, aldus Bach. De voorzitter van het IOC sprak wel voor het eerst dat er mogelijk minder toeschouwers welkom zouden zijn tijdens de events. “Veiligheid gaat voor op alles en er mag geen enkel taboe zijn op dat vlak”, vertelde hij aan Japanse kranten.